Παρά τις ενδείξεις για πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων μετά την επέλαση του στελέχους Δέλτα του κοροναϊού, τα εμβόλια παραμένουν άκρως αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας, δείχνει μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι μη εμβολιασμένοι πολίτες αντιμετωπίζουν 29 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία λόγω Covid-19 συγκριτικά με τους πλήρως εμβολιασμένους, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

H μελέτη των CDC εξετάζει 43.000 κρούσματα σε άτομα 16 ετών και άνω στην κομητεία του Λος Άντζελες από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουλίου. Τα κρούσματα καταγράφηκαν μεταξύ 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.

Από τους 43.000 ασθενείς, το ποσοστό των ανεμβολίαστων φτάνει το 71,4%. Μόνο το 25% ήταν πλήρως εμβολιασμένο,ενώ λίγο περισσότερο από το 3% είχε λάβει μόνο την πρώτη δόση.

Μεταξύ των εμβολιασμένων, δείχνει η ανάλυση, μόνο το 3% χρειάστηκε νοσηλεία, μόνο το 0,5% εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ακόμα χαμηλότερο, στο 0,2%, ήταν το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε αναπνευστήρα.

Μεταξύ των μερικώς εμβολιασμένων, το 6% χρειάστηκε νοσηλεία, το 1% εισήχθη στην εντατική και το 0,3% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Τα νούμερα αλλάζουν δραματικά στην περίπτωση των ανεμβολίαστων, αφού το ποσοστό που χρειάστηκε νοσηλεία ήταν 29,2 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στην περίπτωση των μη εμβολιασμένων.

Επιπλέον, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κοροναϊό ήταν 4,7 φορές υψηλότερος.

«Τα δεδομένα για τις λοιμώξεις και τις νοσηλείες υποδεικνύουν ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν από τη λοίμωξη από SARS-CoV-2 και τη σοβαρή Covid-19 σε μια περίοδο κατά την οποία αυξανόταν η μετάδοση της παραλλαγής δέλτα» γράφουν οι ερευνητές,

«Οι προσπάθειες για αύξηση των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές πρόληψης, έχουν κρίσιμη σημασία για την πρόληψη των νοσηλειών και των θανάτων» καταλήγουν.

Τα ευρήματα δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τη συζήτηση για τη χρησιμότητα της λεγόμενης τρίτης, ενισχυτικής δόσης, καθώς δείχνουν ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων.

Αν και η τρίτη δόση παραμένει αμφιλεγόμενη, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διαθέσουν ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους εμβολιασμένους ενήλικες οκτώ μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό τους.