ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ τιμούν

τον Μίκη Θεοδωράκη

Και προσφέρουν αυτό το Σάββατο, το βιβλίο του που σφράγισε την πολιτική πορεία του:

«Το Μανιφέστο των Λαμπράκηδων»

Ο Μίκης γράφει για το μεγάλο κίνημα, την ιδεολογία, τις διώξεις, τους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ίσα δικαιώματα.

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, ένα ζωντανό πολιτικό κείμενο του Μίκη, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.

Διαβάζοντας, ύστερα από σαράντα χρόνια, τον Δεκάλογο των Λαμπράκηδων διαπιστώνει κανείς πόσο καίριες υπήρξαν οι επισημάνσεις και οι στόχοι αυτού του μεγάλου κινήματος αλλά και πόσο επίκαιροι εξακολουθούν να είναι και σήμερα. (. . .) «Το Μανιφέστο των Λαμπράκηδων» αποδεικνύει με τρόπο καθαρό ότι οι Λαμπράκηδες είχαν επιλέξει έναν άλλο δικό τους δρόμο, απόλυτα δεμένο με τα καθημερινά προβλήματα αλλά και τους άμεσους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους του ελληνικού λαού. Γεγονός που εξηγεί την μεγάλη απήχηση που είχαν μέσα στην ελληνική νεολαία αλλά και στην εθνική – κοινωνική ζωή.

Το μακροβιότερο αλφαβητάρι στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης: «Αλφαβητάριον»

Από τους Γιαννέλη, Σακκά και εικονογράφηση του Κώστα Γραμματόπουλου.

Το βιβλίο που μεγάλωσε δύο γενιές Ελλήνων και έγινε η πνευματική βάση για την ανασυγκρότηση του τόπου.

Σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση

Το «Αλφαβητάριον» κυκλοφόρησε επί 23 χρόνια (1955-1978), σε 16 εκδόσεις, κι ωστόσο σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί αντίτυπό του σε καλή κατάσταση. Το αναγνωστικό αυτό, εκτός όλων των άλλων, αποτελεί οπωσδήποτε και αναμνηστικό μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, όμως, χρησιμοποιήθηκε στην τάξη επί είκοσι χρόνια και προσδιόρισε τον τρόπο προσέγγισης της γλώσσας καθώς και την εκμάθηση της ανάγνωσης από πλήθος μικρούς μαθητές. Το δε (εντυπωσιακό) γεγονός ότι το περιεχόμενό του δεν άλλαξε στα χρόνια της διδασκαλίας του, παρά τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, φανερώνει την αποδοχή του ακόμη και όταν άλλαζε η εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική.

«Αλφαβητάριον»: Πρωταγωνιστές

Στο «Αλφαβητάριον» του Ι. Κ. Γιαννέλη και του Γ. Σακκά, με εικονογράφηση του Κώστα Π. Γραμματόπουλου, πρωταγωνιστές του, τους οποίους παρακολουθούμε στη διάρκεια μιας χρονιάς, είναι: Η Αννα, ο Μίμης, η Eλλη και, ασφαλώς, η μικρότερη Λόλα, που ζουν με τους γονείς τους και με τη γιαγιά. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι συγγραφείς του βιβλίου αγνόησαν τη σύσταση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία τα σχολικά αναγνωστικά οφείλουν να φροντίζουν την εθνική, θρησκευτική, οικογενειακή και ηθική μόρφωση.

Ωστόσο, κατάφεραν να αποφύγουν τον απλοϊκό ηθικοδιδακτικό χαρακτήρα και τις εθνικοπατριωτικές υπερβολές των αναγνωστικών των άλλων τάξεων, και έδωσαν εικόνες ζωής οικείες στα παιδιά. Παράλληλα υπάκουσαν μεν στην οδηγία της προκήρυξης «τα εκ του ηθικού και κοινωνικού βίου λαμβανόμενα δε να είναι […] και περιγραφαί του κοινωνικού βίου των ζώων επωφελέστατα συντείνουσιν εις την ανάπτυξιν κοινωνικής συνειδήσεως», χωρίς ωστόσο τα κείμενά τους να ρέπουν σε αφελείς και χονδροειδείς παραβολές με ήρωες τα ζώα.

Η επιτυχία του «Αλφαβηταρίου»

Το μακροβιότερο αναγνωστικό στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης που μεγάλωσε γενιές και γενιές μαθητών, οφείλει την επιτυχία του κυρίως στον Κώστα Π. Γραμματόπουλο που διαδέχτηκε τον Γιάννη Κεφαλληνό στην έδρα Χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Οι φιγούρες είναι λες και έχουν κολληθεί πάνω στις σελίδες, ενώ οι κινήσεις τους θυμίζουν χαρακτηριστικά μοτίβα του λαϊκού θεάτρου. Πρόθεση του εικονογράφου ήταν το βιβλίο να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι. Και μολονότι κανένα πρόσωπο δεν είχε χρώμα, η Αννα, ο Μίμης, η Έλλη και η Λόλα ζωντάνεψαν στη φαντασία των μικρών μαθητών και αγαπήθηκαν. Αγαπήθηκαν ακόμη και τις εποχές που πλέον οι μαθητές ζούσαν σε μια διαφορετική κοινωνική πραγματικότητα από εκείνη που περιέγραφε το αλφαβητάρι του 1955.

Mαζί

Ένα σετ 5 τεμαχίων το οποίο περιλαμβάνει:

*2 μολύβια

*1 γόμα

*1 ξύστρα

*1 χάρακα

κατάλληλο για το σχολείο και το γραφείο και όχι μόνο!

Και

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Αλέξης Παππάς

«Θέλω να αφεθώ στον έρωτα».

Ο νέος Bachelor μιλάει πρώτη φορά για το άγνωστο παρελθόν του, τον χωρισμό του με την Αλέσια και τις 21 γυναίκες που τον διεκδικούν μπροστά στις κάμερες!

Αλέξανδρος Σταύρου

«Έχω βιώσει τον συναδελφικό ρατσισμό»

Αποκλειστικό

Δέσποινα Βανδή

Καινούργια αρχή

Μόνο στο ΟΚ!

Κατερίνα Δαλάκα – Δημήτρης Φιντιρίκος

Στη Μύκονο μετά την επανασύνδεση

-Αγαπημένοι σταρ σε καθημερινές στιγμές

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια,

κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Με ιστορία 27 ετών στη Μ. Βρετανία, 30 εκατομμύρια αναγνώστες και άλλες 20 εκδόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, το περιοδικό OK! αναμφίβολα διαγράφει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ο τίτλος πρωτοκυκλοφόρησε το 2005 και έκτοτε αποτελεί αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια του κοινού που το επιλέγει για την ενδιαφέρουσα θεματολογία του, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ για τη ζωή των celebrities και τις αποκαλυπτικές συνεντεύξεις που φιλοξενεί.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων:«AΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟΝ»: €1,00 και «ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΩΝ»: €0,40)