Η απόφαση να τερματίσετε μια φιλία δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Συχνά, ωστόσο, αυτή μπορεί να είναι η πιο υγιής επιλογή.

Εξάλλου, οι άνθρωποι με τα χρόνια αλλάζουν και η ζωή μπορεί να σας οδηγήσει σε πολύ διαφορετικά μονοπάτια από εκείνα των φίλων σας.

Πώς θα καταλάβετε ότι μια φιλία έχει φτάσει στο τέλος της;

Τις περισσότερες φορές συναισθανόμαστε πότε έχει έρθει αυτή η στιγμή. Αλλά επειδή δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με οδυνηρές καταστάσεις, αποφεύγουμε να το παραδεχτούμε ή το αναβάλλουμε συνεχώς για αργότερα.

Υπάρχουν, πάντως, καταστάσεις που αποτελούν αδιαμφισβήτητα «κόκκινες σημαίες» και τις οποίες απλά δεν γίνεται να συνεχίσετε να τις αγνοείτε, χωρίς να κάνετε κακό στον εαυτό σας.

Αυτά είναι τα σημάδια που σας λένε ότι ήρθε η ώρα να πείτε «αντίο» σε μια φιλία:

  1. Οι φίλοι σας παραβιάζουν τα ξεκάθαρα όρια, ακόμη κι αφού τους ζητήσετε να τα τιμήσουν. Λόγου χάρη, εμφανίζονται επανειλημμένα σε μέρη που δεν θέλετε να τους δείτε ή ανοίγουν ένα θέμα συνομιλίας που είναι εκτός ορίων.
  2. Σας λένε ψέματα ή σπάνε την εμπιστοσύνη σας. Δεν σας υποστηρίζουν πλέον ή έχουν γίνει ο αντίπαλός σας.
  3. «Οδηγούν σε μονόδρομο»: όλα έχουν να κάνουν με εκείνους, με αποτέλεσμα να τους αφιερώνετε πολύ περισσότερο χρόνο, προσπάθεια και «πόρους» από ό, τι παίρνετε εσείς από αυτούς.
  4. Είναι σταθερά αρνητικοί εναντίον ​​σας και σας ταλαιπωρούν. Ή σας κάνουν να νιώθετε ότι έχετε υποχρέωση να είστε φίλοι, ενώ δεν υπάρχει πραγματική σύνδεση μεταξύ σας.
  5. Οι αξίες τους δεν ταιριάζουν πλέον με τις δικές σας. Παράλληλα, όλες οι προσπάθειές σας να βρείτε κοινό έδαφος, «πέφτουν στο κενό».
  6. Σας κάνουν τους έξυπνους, ειδικά για θέματα ταυτότητας ή σεξουαλικής εμπειρίας. Εάν ακυρώνουν τα συναισθήματά σας σχετικά με τη διαφορετικότητά σας – λόγου χάρη αρνούνται να αποδεχτούν αυτό που είστε, ενώ υποβαθμίζουν κάθε εμπειρία που μοιράζεστε μαζί τους – ήρθε η ώρα να προχωρήσετε.
  7. Αφήσαμε για το τέλος μια ακραία περίπτωση, κατά την οποία αισθάνεστε ότι σας στοχοποιούν. Λόγου χάρη, θέματα όπως η κοινωνική αδικία και ο ρατσισμός διασταυρώνονται με την προσωπική εμπειρία πολλών ατόμων και αξίες βαθιά ριζωμένες μέσα μας, με αποτέλεσμα η αντιπαράθεση για τέτοια ζητήματα να σας κάνει να νιώσετε συναισθηματικά ανασφαλείς. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε άμεσα από αυτό το άτομο.

Και μετά, τι;

Πιθανότατα, παρά την απόφασή σας να τερματίσετε μια φιλία, θα αισθανθείτε εξαιρετικά λυπημένοι. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, ειδικά αν ο άνθρωπος που εγκαταλείπετε είχε καθοριστικό ρόλο σε σημαντικές στιγμές της ζωής σας.

Το να έχετε ξεκάθαρο γιατί παίρνετε αυτή την απόφαση, είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο. Φτιάχνοντας εκ των προτέρων μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φίλων σας, θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε τους λόγους που πήρατε αυτή την απόφαση, όταν η θλίψη σας επισκεφθεί.

«Εάν πρέπει να κρύψετε πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς,
αυτό είναι ένα σημάδι [η σχέση] μπορεί να είναι τοξική και
να μην είναι πλέον χρήσιμη».
Jen Douglas, Ph.D., Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Stanford