Πρόκειται για μια από τις πολυάριθμες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη για τον κινηματογράφο, για την οποία κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο Grammy καθώς και για βραβείο μουσικής στα BAFTA.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης με τα εμβληματικά του έργα και την πολιτική του δράση ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της Ελλάδας, με διεθνούς φήμης προσωπικότητες του πολιτισμού να υποκλίνονται στο ταλέντο του.

Ο σκηνοθέτης, Σίντνεϊ Λιούμετ, μαθαίνοντας στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για την αποφυλάκιση του Μίκη Θεοδωράκη, τον προσέγγισε επιμένοντας ότι θα πρέπει να είναι αυτός που θα βάλει την υπογραφή του στην κλασική πλέον ταινία με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο. Αρχικά, ο Μίκης Θεοδωράκης είδε ένα rough cut του «Serpico», και θεώρησε ότι είναι τέτοιο το ανάστημα της ταινίας που δεν αφήνει χώρο για τη μουσική. Ο σκηνοθέτης επέμεινε και τότε ο παγκόσμιος Έλληνας, Μίκης Θεοδωράκης, συμφώνησε να αναλάβει την μουσική επένδυση της κινηματογραφικής παραγωγής που άφησε εποχή.

Πρόκειται για μια από τις πολυάριθμες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη για τον κινηματογράφο, για την οποία κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο Grammy καθώς και για βραβείο μουσικής στα BAFTA.

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του αδιάφθορου αστυνομικού Φρανκ Σέρπικο. O συγγραφέας, Πίτερ Μάας, με βάση την αληθινή ιστορία του Σέρπικο, έγραψε ένα βιβλίο ντοκουμέντο, που απετέλεσε την αφετηρία για την ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ.

Ο Φρανκ Σέρπικο είναι ένας έντιμος αστυνομικός, που αρνείται να δωροδοκηθεί για να συγκαλύψει τις παράνομες δραστηριότητες των συναδέλφων του. Όταν αποφασίζει να καταγγείλει τα όσα συμβαίνουν γύρω του, προκαλεί την οργή των διεφθαρμένων συναδέλφων του, βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο.

Ο Αλ Πατσίνο ερμηνεύει τον Φρανκ Σέρπικο με μοναδικό τρόπο, αφού προηγουμένως πέρασε αρκετές εβδομάδες κοντά του, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι την ιστορία του και μελετώντας τη συμπεριφορά του. Για την ερμηνεία αυτή, ο Αλ Πατσίνο κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, ενώ η ταινία ήταν υποψήφια και για Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου.

«SERPICO» ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 22:30  

Αμερικανική παραγωγή του 1973
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λιούμετ
Παίζουν: Αλ Πατσίνο, Τζον Ράντολφ, Τζακ Κέχοε, Μπιφ Μακ Γκουάιρ, Μπάρμπαρα Έντα-Γιάνγκ, Τόνι Ρόμπερς
Διάρκεια: 123 λεπτά