Παρόλο που η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ειδικών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι υπάρχει μια νέα παραλλαγή που εγείρει ανησυχίες. Η παραλλαγή B.1.621, γνωστή επίσης και ως Mu, έχει καταχωρηθεί από τον ΠΟΥ ως νέα «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

Αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή «έχει ένα σύνολο μεταλλάξεων που υποδεικνύουν πιθανές ιδιότητες ανοσολογικής διαφυγής», σύμφωνα με δελτίο του ΠΟΥ.

Ποια είναι η παραλλαγή Mu;

Η παραλλαγή Mu εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Έκτοτε, υπήρξαν διάσπαρτα κρούσματα, καθώς και αναφορές για μεγαλύτερες εστίες, σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων άλλων περιοχών της Νότιας Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Χονγκ Κονγκ.

Ως παραλλαγές ενδιαφέροντος, ορίζονται εκείνες που έχουν γενετικές αλλαγές που είναι γνωστό ότι ή προβλέπεται ότι επηρεάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά του ιού, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της νόσου, της ανοσολογικής διαφυγής, της διαγνωστικής ή θεραπευτικής διαφυγής και της μεταδοτικότητας.

Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι «προκαλούν σημαντική μετάδοση στην κοινότητα με αυξημένο σχετικό επιπολασμό παράλληλα με αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων με την πάροδο του χρόνου ή άλλες εμφανείς επιδημιολογικές επιπτώσεις που υποδηλώνουν έναν αναδυόμενο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία» αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ωστόσο, ο οργανισμός επισημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως η Mu αλλά και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι.

Πόσο μας ανησυχεί

Αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή δεν είναι τόσο διαδεδομένη αυτή τη στιγμή όσο πολλές άλλες που συγκαταλέγονται στις «παραλλαγές ενδιαφέροντος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δελτίου του ΠΟΥ, σήμερα αποτελεί λιγότερο από 0,1% των λοιμώξεων covid-19 στον κόσμο, αν και τα ποσοστά είναι υψηλότερα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας (όπου αντιπροσωπεύει το 39% των περιπτώσεων) και του Εκουαδόρ(13%).

«Δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην παρούσα φάση», επισημαίνει ο δρ. William Schaffner, ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt. «Οι ερευνητές εξακολουθούν να να αξιολογούν πόσο γρήγορα εξαπλώνεται και ποιο είναι το επίπεδο μεταδοτικότητας» αναφέρει.

Πώς θα προστατευτείτε από την Mu

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από το νέο στέλεχος Mu είναι ουσιαστικά ο ίδιος τρόπος που θα προστατευτείτε από άλλες παραλλαγές, όπως είναι η μετάλλαξη Δέλτα, λέει ο δρ. Richard Watkins, ιατρός λοιμώδους νόσου και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Northeast Ohio Medical University.

Σύμφωνα με τον δρ. Richard Watkins, αυτό σημαίνει να εμβολιαστείτε πλήρως κατά της covid-19, και να ακολουθήσετε τις οδηγίες σχετικά με τις αναμνηστικές σας λήψεις.

Είναι επίσης σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να φοράτε μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ειδικά όταν υπάρχει πολυκοσμία. Και, αν είναι δυνατόν, καταλήγει ο δρ. Richard Watkins «αποφύγετε τα πλήθη».