Τα κατεστραμμένα μαλλιά δεν έχουν απλά ψαλίδα. Έχουν ρωγμές σε όλο το μήκος τους, με αποτέλεσμα να γίνονται θαμπά, σκληρά και δύσκολα διαχειρίσιμα. Κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε νέες ζημιές, όπως το σπάσιμο.

Υπάρχει τρόπος να επαναφέρετε την υγεία και τη λάμψη στα κατεστραμμένα σας μαλλιά;

Δεν θέλετε να το διαβάσετε αυτό, αλλά είναι η αλήθεια: Η μόνη πραγματική θεραπεία είναι ο χρόνος, ένα ψαλίδι και η λήψη μέτρων για την πρόληψη νέων ζημιών.

Αλλά με σωστή φροντίδα και μερικές στοχευμένες θεραπείες, μπορείτε να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της εξωτερικής στοιβάδας των μαλλιών σας, αρχίζοντας έτσι να βελτιώνετε την εμφάνιση και την αίσθησή τους.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να εξομαλύνετε τα συμπτώματα στα κατεστραμμένα σας μαλλιά και να αποτρέψετε περαιτέρω βλάβες, μέχρι να καταφέρετε να τα κόψετε:

Κατεστραμμένα από τη βαφή

Οι χημικές βαφές μπορούν να αφαιρέσουν τη φυσική υγρασία των μαλλιών σας, καθιστώντας γρήγορα τα λεία μαλλιά σκληρά στην αφή. Αν τα μαλλιά σας δεν ήταν ανοιχτόχρωμα από φυσικού τους, μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε κάποιο προϊόν αποχρωματισμού, πριν από τη βαφή.

Πώς να περιορίσετε περαιτέρω ζημιές

Μείνετε στον τόνο. Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέξετε μια βαφή έως τρεις αποχρώσεις μακριά από το φυσικό σας χρώμα και να επιλέξετε τόνους που είναι πιο σκούρους και όχι πιο ανοιχτούς, για να περιορίσετε τις ζημιές. Τα αφύσικα χρώματα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν και χρειάζονται συχνότερα ρετούς.

Βάψτε τα μαλλιά σας λιγότερο συχνά. Η παράταση του χρόνου μεταξύ των βαφών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των ζημιών. Αν είναι δυνατόν, περιμένετε 8 έως 10 εβδομάδες, ή περισσότερο.

Συνιστάται να:

  • Πλένετε τα μαλλιά σας λιγότερο συχνά.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά.
  • Ξεπλύνετε το σαμπουάν και το μαλακτικό με δροσερό νερό.

Πηγαίνετε σε έναν επαγγελματία. Τα κομμωτήρια μπορεί να είναι ακριβά, αλλά η βαφή είναι καλύτερο να γίνεται από επαγγελματίες, που ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά τα προϊόντα για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά.

Επιλέξτε ημιμόνιμο. Οι θεραπείες που αλλοιώνουν μόνιμα τα μαλλιά μπορούν να τα αλλάξουν τόσο επιθετικά που η μόνη λύση είναι να τα μεγαλώσετε και να ξεκινήσετε από την αρχή.

Ένα πράγμα κάθε φορά. Αν θέλετε να ισιώσετε ή να σγουρίνετε τα μαλλιά σας χημικά, είναι καλύτερο να το κάνετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το ραντεβού για τη βαφή. Αυτό δίνει στα μαλλιά σας χρόνο να αναρρώσουν μεταξύ των θεραπειών.

Πώς να μειώσετε τις υπάρχουσες ζημιές

Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο. Απλά φροντίστε να περιμένετε μερικές ημέρες μετά τη βαφή πριν εφαρμόσετε τη θεραπεία.

Χρησιμοποιήστε σαμπουάν και μαλακτικό που είναι ασφαλή για το χρώμα. Αυτά τα προϊόντα έχουν διαμορφωθεί με το κατάλληλο pH για να αποτρέψουν το πρήξιμο της τρίχας και να επιτρέψουν τη διαρροή της βαφής.

Κατεστραμμένα από το ντεκαπάζ

Το ντεκαπάζ χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας από κάθε τρίχα. Για να γίνει αυτό, κάνει τα μαλλιά σας να πρηστούν, επιτρέποντας στο προϊόν να φτάσει στο εσωτερικό τους, όπου διαλύει τη μελανίνη που δίνει τη χρωστική ουσία στα μαλλιά σας.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να αφήσει τα μαλλιά στεγνά, πορώδη και εύθραυστα. Οι μόνιμες αλλαγές στη δομή των μαλλιών σας μπορούν επίσης να τα κάνουν λιγότερο δυνατά και ελαστικά.

Πώς να περιορίσετε περαιτέρω ζημιές

Κάντε λιγότερο συχνά ή και καθόλου ντεκαπάζ. Το ντεκαπάζ βλάπτει πάντα τα μαλλιά σας σε κάποιο βαθμό. Όσο λιγότερο το κάνετε, τόσο το καλύτερο.

Προσθέστε υγρασία. Πριν από το ντεκαπάζ, δώστε επιπλέον προσοχή στην ενυδάτωση των μαλλιών σας κι αποφύγετε άλλες επιβλαβείς δραστηριότητες, όπως το πιστολάκι, για μερικές εβδομάδες.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακή προστασία. Οι ακτίνες UV του ήλιου μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά σας. Τα αποχρωματισμένα μαλλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Δοκιμάστε να φορέσετε ένα πλατύγυρο καπέλο ή ένα μαντήλι στο κεφάλι σας για να προστατέψετε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι μαλλιών με προστασία UV.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το χλώριο. Εκτός από την πράσινη απόχρωση που δίνει στα μαλλιά, μπορεί να αφαιρέσει και την υγρασία, κάνοντάς τα εύθραυστα και σκληρά.

Για να το αποφύγετε αυτό:

Πλύνετε τα μαλλιά σας με γλυκό νερό πριν μπείτε στην πισίνα. Αυτή η υγρασία μπορεί να αποτρέψει το χλώριο να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών σας.

Θα πρέπει επίσης να πλένετε καλά τα μαλλιά σας μόλις βγείτε από την πισίνα.

Παρόλο που κάθε ενυδατικό σαμπουάν και μαλακτικό κάνει δουλειά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικά σχεδιασμένο σαμπουάν και μαλακτικό κολύμβησης.

Πώς να μειώσετε τις υπάρχουσες ζημιές

Χρησιμοποιήστε αμυγδαλέλαιο. Εφαρμόστε μια ποσότητα μεγέθους δεκάρα στις άκρες των μαλλιών σας πριν στεγνώσετε για να ενυδατώσετε τα σκέλη και να μειώσετε το φριζάρισμα.

Δοκιμάστε να ξεβγάλετε με νερό από ρύζι. Η ινοσιτόλη, ένα συστατικό που βρίσκεται στο νερό του ρυζιού, έχει αποδειχθεί ότι διαπερνά τα ταλαιπωρημένα μαλλιά και επιδιορθώνει τα μαλλιά από μέσα προς τα έξω.

Κατεστραμμένα από το styling

Η συχνή χρήση θερμότητας ή οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν τα μαλλιά σας πιο επιρρεπή σε βλάβες.

Πώς να περιορίσετε περαιτέρω ζημιές

Στεγνώστε τα από μακριά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το να κρατάτε το πιστολάκι 15 εκατοστά μακριά από τα μαλλιά σας και να το μετακινείτε συνεχώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ζημιών.

Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν θερμικής προστασίας. Αυτά τα προϊόντα προορίζονται να βοηθήσουν στην προστασία των μαλλιών και να αποτρέψουν τα σπασμένα άκρα.

Χαμηλώστε τη θερμοκρασία. Χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη ρύθμιση θερμότητας στο εργαλείο styling και περιορίστε το χρόνο που ο ζεστός αέρας, το σίδερο ή  η θερμόβουρτσα αγγίζει τα μαλλιά σας.

Στεγνώστε στον αέρα. Αποφύγετε εντελώς τη θερμότητα και αφήστε τον κρύο αέρα στο πιστολάκι να κάνει όλη τη δουλειά για εσάς. Ακόμη καλύτερα, επιτρέψτε στα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά.

Πώς να μειώσετε τις υπάρχουσες ζημιές

Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας. Διεισδύοντας στην εξωτερική επιδερμίδα ενυδατώνει ενυδατωθούν από μέσα προς τα έξω, ενώ προστατεύει τα μαλλιά από τη θερμότητα και το σπάσιμο.

Αναζητήστε προϊόντα που περιλαμβάνουν λάδι καρύδας ή εφαρμόστε το ζεστό λάδι μία φορά την εβδομάδα ως μια βαθιά ενυδατική μάσκα.

Κατεστραμμένα γιατί έχετε ξεχάσει να τα κόψετε

Τα τακτικά κουρέματα μπορούν να συμβάλουν πολύ στο να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή και καλά διατηρημένα. Αν, όμως, αφήσετε να περάσει καιρός αυτό μπορεί να προκαλέσει ψαλίδα.

Αν και η πραγματική απάντηση εδώ είναι το κούρεμα για να αφαιρέσετε τα προβληματικά άκρα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ενώ περιμένετε το ραντεβού σας.

Πώς να περιορίσετε περαιτέρω ζημιές

Φροντίστε καλά τα μαλλιά σας. Ακολουθήστε καλές πρακτικές φροντίδας μαλλιών για να αποφύγετε τη ζημιά, ώστε τα μαλλιά σας να φαίνονται υπέροχα μέχρι το επόμενο ραντεβού με τον κομμωτή σας.

Αφαιρέστε την ψαλίδα. Κάντε τακτικά κουρέματα για να αφαιρέσετε τα ξηρά, κατεστραμμένα άκρα σας. Ο κομμωτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε κάθε πότε θα πρέπει να τον επισκέπτεστε για κούρεμα.

Πώς να μειώσετε τις υπάρχουσες ζημιές

Χρησιμοποιήστε μάσκα μαλλιών ή μαλακτική θεραπεία. Οι μάσκες μαλλιών δεν μπορούν να κάνουν θαύματα, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να κρυφτείτε και να αποφύγετε από την ψαλίδα.