Αποκλειστικές συνεντεύξεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν στην ελληνική και διεθνή showbiz, τεκμηριωμένες απόψεις, καίρια σχόλια και όλο το τηλεοπτικό παρασκήνιο συνδυάζονται με την τρέχουσα επικαιρότητα, σε ένα πλήρως ενημερωμένο μαγκαζίνο. To «Vita» συναντά την Ελεονώρα Μελέτη.

Ελεονώρα, η νέα σεζόν ξεκίνησε δυναμικά με μια «MEGA καλημέρα». Μίλησέ μας για τη νέα σου εκπομπή;

«Eίμαι πολύ ενθουσιασμένη για το νέο αυτό ξεκίνημα. Ουσιαστικά επιστρέφω σε παλιά λημέρια, όπου είχα περάσει όμορφα κάνοντας μία εκπομπή που για πολλά χρόνια αγαπήθηκε πολύ από το τηλεοπτικό κοινό. Μετά από μία μακροχρόνια περιπλάνηση σε πιο ενημερωτικά κατατόπια, η ψυχαγωγία μού είχε λείψει και νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη που μπορώ να εκφράζω αναλόγως τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου από εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους πόστα. Είμαι και πολύ χαρούμενη για τους συνεργάτες μου και την ομάδα που έχουμε δημιουργήσει. Πιστεύω πολύ στη χημεία των ανθρώπων και είμαι υπέρμαχος του ότι η τηλεόραση είναι ομαδικό σπορ. Με όλα τα παιδιά, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, στόχος μας είναι να κάνουμε μία εκπομπή που θα ξυπνάει με χαμόγελο τον κόσμο και θα κρατάει όμορφη χαλαρή συντροφιά στους πρωινούς τύπους».

Είσαι λοιπόν και εσύ φέτος μέλος της μεγάλης ομάδας του MEGA. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

«Με τους ανθρώπους του καναλιού είχαμε ξεκινήσει από πέρυσι τον χειμώνα τις συζητήσεις σε πολύ θερμό κλίμα, και με την ευκαιρία που μου δίνετε θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σταμάτη Μαλέλη που εδώ και πολλά χρόνια πιστεύει πολύ σε εμένα. Ηταν εκείνος που με πλησίασε για μία πρώτη κουβέντα, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Σούσουλας, με τον οποίο και οριστικοποιήσαμε τη συμφωνία μας. Mε τον κ. Σούσουλα γνωριζόμαστε επίσης πολλά χρόνια και είχαμε πάντα μία πολύ όμορφη και εύκολη συνεργασία. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη γι’ αυτό που έχει ξεκινήσει».

Ποια είναι η πρόκληση και τα «όπλα» σου στη νέα σου αυτή δουλειά;

«Η πρόκληση όλα αυτά τα χρόνια παραμένει η ίδια για μένα. Να κάνουμε καλές δουλειές, με σεβασμό προς τους εαυτούς μας και τους τηλεθεατές. Φροντίζω πάντα τις εκπομπές μου, είμαι από πάνω και τις θεωρώ παιδιά μου, είμαι τελειομανής και αγαπώ αυτό που κάνω, επομένως νιώθω ευθύνη. Τα όπλα μου σαφώς και είναι οι συνεργάτες μου, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, που είναι όλοι τους εξαιρετικοί και καταξιωμένοι στον χώρο μας. Είναι τιμή μου που δουλεύω μαζί τους».

Ποιο στοίχημα θέλεις να κερδίσεις την τηλεοπτική σεζόν που έρχεται;

«Θέλω να πάμε καλά. Δεν το βλέπω ως στοίχημα, ούτε ως πρόκληση. Η δουλειά μας ανταμείβεται από το αποτέλεσμα, καλώς ή κακώς, και θέλω να πάμε καλά. Το κανάλι μας θέλει να επιστρέψει δυναμικά και η αποστολή μας είναι δύσκολη, όχι όμως ακατόρθωτη. Είμαι στρατιώτης ενός οράματος που το θεωρώ πλέον και δικό μου, θέλω να το δω να πραγματώνεται».

Ο ανταγωνισμός σε αγχώνει; Σε κινητοποιεί;

«Σέβομαι τον ανταγωνισμό. Είναι πιο δυνατός από ποτέ. Tα κανάλια είναι πολλά, τα πρόσωπα επίσης, οι ζώνες έχουν μπλεχτεί μεταξύ τους, οι συνάδελφοι όλοι είναι υπολογίσιμες δυνάμεις. Σαφώς και με κινητοποιεί, από την άλλη δεν αντέχω ως άνθρωπος την τοξικότητα του άρρωστου ανταγωνισμού. Επομένως προτιμώ κάθε μέρα να ανταγωνίζομαι τον εαυτό μου, και να γίνομαι όσο μπορώ η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου».

Η «MEGA καλημέρα» θα είναι μια ξεχωριστή καλημέρα;

«Θέλουμε να είναι μία ζεστή, εγκάρδια καθημερινή καλημέρα που θα μετατραπεί σε συνήθεια».

Τελικά είσαι πρωινός τύπος;

«Πάντα ήμουν πρωινός τύπος, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, και ανέκαθεν προτιμούσα να εργάζομαι όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οταν εργαζόμουν ως ρεπόρτερ, δήλωνα πάντα την προτίμησή μου στην πρώτη πρωινή βάρδια που ξεκινούσε 06.30 το πρωί!».

Εσύ τι βλέπεις στην τηλεόραση;

«Καθημερινά δεν έχω πολύ χρόνο για τηλεόραση, σίγουρα όμως όταν είμαι μπροστά θα κάνω ζάπινγκ από επαγγελματική διαστροφή, ενώ τα βράδια, όταν έχω κοινές στιγμές χαλάρωσης με τον Θοδωρή, προτιμούμε να βλέπουμε ταινίες ή ντοκιμαντέρ. Ισως και κάποια σειρά».

Ελεονώρα, είσαι και μαμά. Προσωπική και επαγγελματική ζωή under control;

«Οταν γέννησα έβαλα ξεκάθαρα την καριέρα μου σε δεύτερη μοίρα. Ηταν κάτι που δεν περίμενα ποτέ να κάνω, γιατί αν μου έλεγες πριν γίνω μητέρα πως θα χρειαζόταν κάποια στιγμή να μειώσω τις ώρες δουλειάς, θα σε έλεγα τρελό. Εργαζόμουν τόσες ώρες που ήταν ξεκάθαρο σε μένα πως ένα παιδί δεν θα είχε ποτέ χώρο στη ζωή μου. Οταν όμως γέννησα, αυτόματα άλλαξαν με έναν μαγικό τρόπο τόσο οι προτεραιότητές μου όσο και οι ανάγκες μου και βγαίνοντας από το μαιευτήριο ένιωθα πως δεν μπορώ και δεν θέλω να λείπω τόσες ώρες από το μωρό μου. Αν και είχα ήδη έτοιμη συνεργασία με τον Alpha για καθημερινή τρίωρη εκπομπή, υπήρξα ειλικρινής με τους τότε ιθύνοντες οι οποίοι σεβάστηκαν αμέσως την ανάγκη μου να εργαστώ λιγότερο, έτσι μπήκαν στη ζωή μου τα “Μεσάνυχτα”. Η εκπομπή αυτή που τόσο αγάπησα, αλλά την αγκάλιασε και ο κόσμος, με απορροφούσε πολύ λιγότερες ώρες, κάποιες μέρες δεν χρειαζόταν να πηγαίνω καν στο γραφείο καθώς ήμουν στα τηλέφωνα με τους συνεργάτες μου. Ετσι για τρία χρόνια ήμουν απόλυτα αφοσιωμένη στη μικρή. Φέτος που και η Αλεξάνδρα θα αρχίσει να κάνει τη δική της ζωή, πηγαίνοντας στον παιδικό σταθμό, είμαι και εγώ πιο έτοιμη να επιστρέψω πιο δυναμικά!».

Οταν η κόρη σου ήρθε στη ζωή…

«Ξαναγεννήθηκα»!

Είσαι αυστηρή μαμά;

«Οχι, βάζω τα όρια, ξεκάθαρα, αλλά δεν είμαι αυστηρή. Δεν σηκώνω ποτέ τον τόνο της φωνής μου, δεν βάζω ποτέ τιμωρία, προσπαθώ να ενεργοποιώ την ενσυναίσθηση στην Αλεξάνδρα, και αυτό θέλει πολλή μα πολλή κουβέντα και τεράστια υπομονή. Δεν πιστεύω όμως καθόλου στη φωνή, στην απειλή ή στην τιμωρία».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις καταστροφικές πυρκαγιές και την απληστία με την οποία αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον μας και τον πλανήτη ανησυχείς για αυτό που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;

«Οταν ήμουν παιδί, είχα “οικολογικό άγχος”, φοβόμουν ότι θα εξαφανιστούν τα σπάνια είδη ζώων, ότι θα τελειώσει το οξυγόνο και διάφορα τέτοια, επομένως ήμουν εξαιρετικά δραστήρια στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Μπαίνοντας στον κόσμο των ενηλίκων απογοητεύτηκα και πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να φοβάται πως όλο αυτό δεν έχει γυρισμό. Τα παιδιά μας θα υποφέρουν μεγαλώνοντας από τα δεινά που θα αντιμετωπίζει ο πλανήτης εξαιτίας μας. Από την άλλη ίσως να είναι και εκείνα που τελικά θα σώσουν τον κόσμο, και προσπαθώ από νωρίς να δείχνω στην Αλεξάνδρα το πόσο ανάγκη έχουμε εμείς οι άνθρωποι από έναν υγιή πλανήτη».

Η αιτία πολλών από τα άσχημα που βιώνουμε (καύσωνες, πλημμύρες, φωτιές) οφείλεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όλοι με μικρές καθημερινές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Συμμερίζεσαι αυτή την άποψη; Και αν ναι, ποιες είναι οι δικές σου καθημερινές οικολογικές πρωτοβουλίες;

«Στο σπίτι μας γίνεται ανακύκλωση. Είναι κάτι που το “βρήκα” έτοιμο από τον Θοδωρή που σχολαστικά ανακυκλώνει τα πάντα. Από την πλευρά μου, έχω βοηθήσει το σπίτι στο να μειώσει την κατανάλωση κρέατος καθώς έχω περάσει περισσότερα από 9 χρόνια απέχοντας από το κρέας. Δεν αφήνουμε ποτέ και πουθενά σκουπίδια, όπου μπορούμε έχουμε αντικαταστήσει το πλαστικό με εναλλακτικές λύσεις, ενώ είμαι μαέστρος στο να μην πετιέται ποτέ φαγητό! Σπίτι μας δεν θα πεταχτεί ποτέ φαγητό στα σκουπίδια!».

Ανησυχείς για…

«Εκείνα που δεν μπορώ να ελέγξω».

Απολαμβάνεις…

«Τη φύση, τα απλά καθημερινά πράγματα, τη συντροφιά των λίγων φίλων μου, τις οικογενειακές στιγμές, το παιδί μου να μεγαλώνει».

Καλομαθαίνεις τον εαυτό σου;

«Ναι! Απλά δεν έχω όσο παλιά τον χρόνο να τον κακομάθω με τον τρόπο που θέλω».

Τι είδους άσκηση προτιμάς;

«Αγαπώ τα σπορ περισσότερο. Μεγάλη μου αγάπη το wind surfing, ωστόσο κάνω επίσης θαλάσσιο σκι, σκι στο βουνό και έχω υποσχεθεί στον άντρα μου να μπω πιο δυναμικά και στο ποδήλατο. M’ αρέσει πολύ και το γυμναστήριο».

Προσέχεις τη διατροφή σου;

«Ναι, όλοι στο σπίτι. Χωρίς όμως υπερβολές ή στερήσεις».

Καλές συνήθειες;

«Ασκηση, ύπνος από νωρίς, πολλή επαφή με τη φύση, διάβασμα».

Εκτονώνεσαι με…

«Το wind surfing!».

Ορια; Πότε τα ξεπερνάς;

«Τα μόνα όρια που προσπαθώ να ξεπερνώ είναι εκείνα που θα με πάνε ένα βήμα παρακάτω. Σε όλα τα άλλα είμαι εξαιρετικά εγκρατής».

Οταν τα πράγματα δυσκολεύουν…

«Κλείνομαι στον εαυτό μου».

Τρία πράγματα που σε χαρακτηρίζουν…

«Πείσμα, αυθορμητισμός, χιούμορ».

Η πανδημία τι σου έμαθε;

«Δεν πιέστηκα πολύ στην πανδημία. Αν εξαιρέσεις ότι επηρεάστηκε πολύ η δουλειά του άντρα μου, σε προσωπικό επίπεδο η καραντίνα δεν με πίεσε. Οι φίλοι μου γελούσαν και μου έλεγαν πως η ζωή μου ανέκαθεν έμοιαζε με αυτή της καραντίνας, επομένως δεν άλλαξε και σε πολλά. Πιστεύω πως ποτέ οι ζωές μας δεν θα ξαναγίνουν απόλυτα όπως πριν».

Ακόμα και το Instagram από μια ναρκισσιστική εφαρμογή μετά την πανδημία και κατά το lockdown μετεξελίχθηκε σε εργαλείο διασύνδεσης. Αλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μας. Το παρατηρείς κι εσύ;

«Δεν ποντάρω στα σόσιαλ μίντια για διασύνδεση. Για διάδραση ναι, για εύκολη επικοινωνία με όλους ναι, για γόνιμη επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζω προσωπικά ναι, αλλά για να συνδεθώ με τους ανθρώπους προτιμώ την προσωπική επαφή. Τα σόσιαλ μίντια είναι η μικρογραφία της κοινωνία μας, μπορείς εκεί να δεις πιο εύκολα και πιο αποστασιοποιημένα την παθογένεια της κοινωνίας. Είναι σίγουρα ένα δυνατό εργαλείο που μπορεί να φέρει πολλά καλά αν χρησιμοποιηθεί σωστά, όπως όλα τα νομίσματα όμως έχει και αυτό δύο όψεις, με τη μία να είναι και αρκετά σκοτεινή. Είναι ωστόσο μία πολύ καλή ευκαιρία να ψυχολογήσεις τους ανθρώπους».

Ιδανικός κόσμος. Πώς τον φαντάζεσαι;

«Αυτός που τα παιδιά θα είναι παντού χαρούμενα και ασφαλή».

Εύχεσαι…

«Εμείς οι ενήλικοι να φροντίσουμε για το παραπάνω».

Φωτογραφίες: STUDIO VRETTOS

STYLING: Γεωργία Παντελέ