Η ινσουλίνη αποτελεί μία βασική ορμόνη και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης στο σώμα μπορεί να διαταραχθεί, οδηγώντας σε μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε μια φινλανδική συνεργατική μελέτη του Turku PET Center και του ινστιτούτου UKK, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ορθοστασία σχετίζεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ορθοστασία και ινσουλίνη

Αυξάνοντας τον χρόνο που παραμένετε όρθιοι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις παγκοσμίως και την εμφάνισή του προηγείται συνήθως η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή η αντίσταση στην ινσουλίνη. Με τον όρο αυτό οι ειδικοί αναφέρονται σε μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν αντιδρά κανονικά στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται.

Ο τρόπος ζωής έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτών των ζητημάτων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο της καθιστικής συμπεριφοράς, των διακοπών στο κάθισμα και της ορθοστασίας στην ινσουλίνη.

Σημαντική ακόμα και αν γυμνάζεστε

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Science and Medicine in Sport, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ορθοστασία σχετίζεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη ανεξάρτητα από την καθημερινή σωματική δραστηριότητα ή τον καθιστικό χρόνο, το επίπεδο φυσικής κατάστασης ή το σωματικό βάρος.

«Αυτή η συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί στο παρελθόν. Αυτά τα ευρήματα ενθαρρύνουν περαιτέρω την ανάγκη για λιγότερο καθιστικό χρόνο, ειδικά εάν δεν τηρούνται οι συστάσεις των ειδικών για σωματική δραστηριότητα» επισημαίνει ο υποψήφιος διδάκτορας δρ. Taru Garthwaite από το Πανεπιστήμιο Turku.

Τι ρόλο παίζει η σύνθεση του σώματος

Η μελέτη τονίζει επίσης τη σημασία της υγιούς σύνθεσης του σώματος για την μεταβολική υγεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το αυξημένο ποσοστό σωματικού λίπους ήταν πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την ευαισθησία στην ινσουλίνη από τη σωματική δραστηριότητα, τη φυσική κατάσταση ή το χρονικό διάστημα που καθόμασταν.

Η ορθοστασία, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη ανεξάρτητα από την σύνθεση του σώματος.

«Η τακτική άσκηση είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική για την υγεία. Φαίνεται ότι η σωματική δραστηριότητα, η φυσική κατάσταση και η καθιστική συμπεριφορά συνδέονται επίσης με το μεταβολισμό της ινσουλίνης, αλλά έμμεσα, μέσω της επίδρασής τους στη σύσταση του σώματος» εξηγεί ο δρ. Taru Garthwaite.

Η αιτιολογική επίδραση δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί με βάση αυτή τη μελέτη, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αύξηση του καθημερινού χρόνου ορθοστασίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.