Με τη βράβευση του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου Σύμβουλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά για την συμβολή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η πρώτη μέρα του τριήμερου πολυθεματικού συνεδρίου «Πανδημία COVID-19. Απειλή ή ευκαιρία;», που διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Lions Quest Θεσσαλονίκη- Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Το βραβείο παρέλαβε από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ο διευθυντής του ογκολογικού τμήματος της Pfizer και μέλος του Δ.Σ., Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία της προσωπικής του γνωριμίας με τον Άλμπερτ Μπουρλά και μίλησε για τη διαδρομή του από τα πρώτα βήματα μέχρι την κορυφή, όταν ανέλαβε τη διοίκηση της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο και μέχρι το εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, όπου «ο Άλμπερτ βγήκε μπροστά, έδειξε τον δρόμο και κερδήθηκε μία μάχη προς όφελος όλης της ανθρωπότητας».

Τα πρώτα βήματα

Αναφερόμενος στα πρώτα βήματα του Μπουρλά έξω από το ΑΠΘ ο κ. Χατζηνικολάου θυμήθηκε: «Τότε νέοι και οι δύο στην εταιρεία ψάχναμε τον βηματισμό μας και αναζητούσαμε την πρόοδο και την προκοπή. Τον θυμάμαι τότε που πρωτοήλθε στη Pfizer, στα γραφεία μας στο Παγκράτι. Ανέλαβε τη θέση του technical director στο κτηνιατρικό τμήμα της εταιρείας, αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, που ποτέ δεν ξέχασε . Καθώς ανήκαμε σε διαφορετικά τμήματα δε συνεργαστήκαμε ποτέ στην Ελλάδα. Όμως, όταν ανασύρω από το συρτάρι της μνήμης εκείνη την εποχή, θυμάμαι στο εστιατόριο εταιρείας, όπου τρώγαμε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, στις διάφορες γιορτές, στις εκδηλώσεις, ήταν πάντα παρών. Ο Άκης, εμείς έτσι τον ξέραμε, ήταν φιλικός με όλους προσηνής απλός. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το τίμιο της μορφής του». 

Πήρε θέσεις αυξημένης ευθύνης

Στα επόμενα βήματα ο Άλμπερτ Μπουρλά «εργάστηκε πέντε χρόνια στην Ελλάδα, όταν η εταιρεία, διακρίνοντας το ταλέντο του και τις ιδιαίτερες ικανότητές τους, του ανέθεσε θέσεις αυξημένης κάθε φορά ευθύνης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες» και «σε αυτή τη διαδρομή του, σε οκτώ πόλεις, σε πέντε διαφορετικές χώρες, ο ‘Ακης κέρδιζε συνεχώς την αναγνώριση και την καταξίωση που με τη σειρά τους άνοιγαν νέους μεγαλύτερους δρόμους» και « έτσι έφτασε το 2001 να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη».

Σχετικά με την παρακολούθηση της πορείας του από τα μέλη της εταιρείας ο κ. Χατζηνικολάου εξήγησε ότι «εμείς πίσω στην Ελλάδα μαθαίνοντας κάθε φορά νεότερα για τον ‘Ακη φουσκώναμε από περηφάνια κι αναρωτιόμασταν πού πάει, πού θα φτάσει αυτή η χωρίς προηγούμενο πορεία» κι έτσι «το 2018 ο ‘Αλμπερτ ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, στη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο, παίρνοντας πάνω του την ευθύνη όχι μόνο μια εταιρείας, αλλά ουσιαστικά ένα μέρος της ευθύνης για την προσπάθεια».

«Με τις αποφάσεις του για τις προτεραιότητες στα διάφορα ερευνητικά προγράμματα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων, που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών με καρκίνο, των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα, των ασθενών με λοιμώδη νοσήματα, των ασθενών με σπάνιες νόσους», πρόσθεσε, ενώ όταν ήλθε η πανδημία που «με έναν βίαιο τρόπο, ανέτρεψε την καθημερινότητά μας, τις προτεραιότητές μας, μας οδήγησε σε επαγγελματική και κοινωνική αποστασιοποίηση, κυρίως όμως απείλησε τις ζωές μας και εξακολουθεί να τις απειλεί» ο Άλμπερτ Μπουρλά «με τις αποφάσεις, την αποφασιστικότητα, το όραμά του, για το οποίο όλη η εταιρεία εργάστηκε σκληρά για αυτό φτάσαμε στην ανάπτυξη ενός πολύ αποτελεσματικού και εξαιρετικά ασφαλούς εμβολίου».

Για τον αντίκτυπο της πανδημίας

Το συνέδριο, που προσεγγίζει το θέμα της πανδημίας εκτός μέσα από την υγεία και από άλλες του πτυχές, όπως τις κοινωνικές, τις περιβαλλοντικές, τις νομικές, της οικονομίας και της ανάπτυξης, της τεχνολογίας, του τουρισμού, του πολιτισμού άνοιξε ο πρύτανης του ΑΠΘ , καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας ότι η πραγματικότητα της πανδημίας μας κλόνισε συθέμελα ως κοινωνία, αλλά και ως ατομικές οντότητες που συμβιώνουν και συλλειτουργούν εντός της. «Δεν υπήρξε πτυχή της καθημερινότητας μας η οποία να μην υπέστη τον αντίκτυπο της πανδημίας, με πιο θλιβερό ίσως παράδειγμα αυτό της ενδοοικογενειακής βίας», παρατήρησε. Σημείωσε δε πως «τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν αποτέλεσαν την απαρχή, τη θρυαλλίδα στον χρόνο, για να επανεξετάσουμε πράγματα που είχαμε ρίξει κάτω από το χαλί».

«Αναθεωρήσαμε αρχές και αξίες που ωστόσο μένει να διαφανεί κατά πόσον ήταν μία συνθήκη της στιγμής ή αν η επίδρασή τους θα παγιωθεί μακροπρόθεσμα. Ζούμε και λειτουργούμε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα επί ξυρού ακμής και μοιάζει να έχουμε φτάσει στο σημείο θραύσης», ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Η πρόεδρος του συνεδρίου δρ. Δρ. Ειρήνη Γεωργοπούλου επισήμανε την αξία της ενεργοποίησης των πολιτών για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης και βιώσιμης αλλαγής στις κοινωνίες και μοιράστηκε «ιστορίες έμπνευσης, όπου από τις κλειστές πόρτες της καραντίνας περάσαμε και βρήκαμε το κατώφλι της αλληλεγγύης». 

«Ελπιδοφόρος: Η Εκκλησία υποδέχεται με ικανοποίηση κάθε νέα επιστημονική εξέλιξη»

Στην αξία της επιστήμης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, εξηγώντας πως η πίστη και η επιστήμη δε λειτουργούν ανταγωνιστικά.

«Η εκκλησία υποδέχεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση κάθε νέα επιστημονική εξέλιξη, διά της οποίας όχι μόνο υπερβαίνεται η παρούσα πανδημία, αλλά και θεραπεύεται κάθε άλλη ασθένεια που δοκιμάζει την υγεία των ανθρώπων».

Αναφερόμενος στον παγκόσμιο χαρακτήρα της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού ο κ. Ελπιδοφόρος επισήμανε πως «κατέδειξε ότι εσμέν αλλήλων μέλη, είμαστε μέλη ο ένας του άλλου, με άλλα άλλα λόγια έφερε στο προσκήνιο την έννοια της διεθνούς κοινωνίας ως κοινότητας που καλείται να αντιμετωπίσει από κοινού τις μείζονες προκλήσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα κρατικά σύνορα και τα μεμονωμένα συμφέροντα».

«Μία ανάλογη πρόκληση που καθίσταται όλο και πιο επίκαιρη είναι η κλιματική αλλαγή, που πλήττει τον πλανήτη και μας διδάσκει ότι καμία χώρα, όσο ισχυρή κι αν είναι, δε διαθέτει απόλυτη οικολογική εθνική κυριαρχία. Ταυτόχρονα οι δυσχέρειες που προκάλεσε η πανδημία έδωσαν την ευκαιρία σε πολλές χώρες να βελτιώσουν υποδομές, δίκτυα και να δρομολογήσουν ή να επιταχύνουν μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και της οικονομικής ζωής, οι οποίες εξελίσσονταν πριν με βραδύτερους ρυθμούς», τόνισε. 

Για τα κυβερνητικά μέτρα

Στα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση στήριξε την κοινωνία από την αρχή της πανδημίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι «με αποφασιστικότητα και σχέδιο στήριξε όλους σε όλα, διέθεσε 41 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει αμοιβές και εισφορές εργαζομένων, να χρηματοδοτήσεις όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές, να αναστείλει τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμία, να αναλάβει τις εργοδοτικές εισφορές και τα ενοίκια της επαγγελματικής στέγης».

«Η κυβέρνηση βρέθηκε κατά την ταραχώδη περίοδο της υγειονομικής κρίσης δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στήριξε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που επεκτάθηκαν σε πολλά διαφορετικά πεδία και τομείς. Τα μέτρα αυτά υπερέβησαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόστηκαν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της περιοχής», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Την αμφίδρομη Σχέση Στρες και της COVID-19 περιέγραψε ο ομ. καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής στην έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής Γεώργιος Π. Χρούσος, ενώ ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου

διευθυντής Χειρουργικής Ογκολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης Ιωάννης Σπηλιώτης αναφέρθηκε στην ταξική και κοινωνική διαστρωμάτωση στη μετά COVID εποχή στον τομέα της υγείας, παρατηρώντας πάντως πως από την πανδημία το πρώτο θετικό είναι «ότι ξαναήλθε η υγεία στην καθημερινότητά μας ενώ ήταν ξεχασμένη αφορούσε κάποιους που ήταν άρρωστοι και η υγεία είτε ως προσωπική είτε ως σύστημα ξαναγίνεται πρώτιστο αγαθό». Η τελετή έναρξης έκλεισε με λογοτεχνικό Αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλo.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ