Τα υγιή αγόρια ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο από μια σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της Pfizer που προκαλεί φλεγμονή της καρδιάς, παρά από μόλυνση με κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η συγκεκριμένη ανάλυση ιατρικών δεδομένων υποδηλώνει πως αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, έχουν τέσσερις έως έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο από ό,τι να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο με κορoναϊό σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που εμφάνισαν τη σπάνια παρενέργεια είχαν συμπτώματα εντός κάποιων ημερών μετά τη δεύτερη δόση. Περίπου το 86% των αγοριών που εμφάνισαν παρενέργειες έπρεπε να νοσηλευτούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως μεταδίδει ο «Guardian», ο Σαούλ Φάουστ, καθηγητής παιδιατρικής ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι τα ευρήματα φαίνεται να δικαιολογούν την προσεκτική προσέγγιση που ακολουθεί η Μικτή Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τον εμβολιασμό εφήβων.

162,2 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο

Στην εν λόγω μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Τρέισι Χεγκ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις από εμβόλια κατά του κοροναϊού σε παιδιά στις ΗΠΑ ηλικίας 12 έως 17 ετών κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021.

Εκτιμούν ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ανέρχονται σε 162,2 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο για υγιή αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών και 94 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο για υγιή αγόρια ηλικίας 16 έως 17 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κορίτσια ήταν 13,4 και 13 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα τρέχοντα ποσοστά μόλυνσης στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος να μεταφερθεί ένας υγιής έφηβος στο νοσοκομείο με Covid τις επόμενες 120 ημέρες είναι περίπου 44 στο εκατομμύριο.

Το πόσο αξιόπιστα είναι τα δεδομένα αυτά και αν παρόμοιοι αριθμοί θα μπορούσαν να παρατηρηθούν για παράδειγμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν εμβολιαστούν υγιή παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών είναι ακόμα ασαφές. Αυτό διότι οι παρενέργειες του εμβολίου καταγράφονται διαφορετικά στις ΗΠΑ και οι δόσεις γίνονται σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ενώ η μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά σπάνια, ενδεχομένως μπορούμε να αλλάξουμε την πρώτη ή τη δεύτερη δόση ή να συνδυάσουμε διαφορετικά τα εμβόλια για να αποφύγουμε τον κίνδυνο, μόλις κατανοήσουμε καλύτερα τη φυσιολογία», δήλωσε ο καθηγητής Φάουστ.

«Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών από ιατρική σκοπιά […] ωστόσο η συνολική ισορροπία θα μπορούσε να αλλάξει. Εάν στα δύο έφηβα παιδιά μου προσφερθεί το εμβόλιο, η σύζυγός μου και εγώ δεν θα διστάσουμε να τους επιτρέψουμε να λάβουν το εμβόλιο» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Άνταμ Φιν μέλος της επιτροπής Εμβολίων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Είμαι σύμφωνος με τη συμβουλή της αρμόδιας υπηρεσίας [Μικτή Επιτροπή της Βρετανίας για τον εμβολιασμό], η οποία δεν συνιστά να προχωρήσει αυτή τη στιγμή στον εμβολιασμό υγιών παιδιών 12 έως 15 ετών για λόγους κινδύνου / οφέλους για την υγεία. Δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας υπάρχει ένας μικρός αλλά εύλογος κίνδυνος οι σπάνιες βλάβες να αποδειχθούν ότι θα υπερτερούν των μέτριων οφελών».