Ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών Υγείας σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα μετά το «πράσινο φως» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα προβούν σε ανακοινώσεις για την χορήγηση τρίτης δόσης στα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Οπως εξήγησε μιλώντας χτες στον Ant1 ο κ. Θεμιστοκλέους, η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αφορά άτομα με ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και πάνω και θα γίνουν «και ανακοινώσεις για τους υγειονομικούς και για κάποιες άλλες συγκεκριμένες κατηγορίες».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, «εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους που είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι από 6-8 μήνες αλλά θα υπάρξουν διευκρινίσεις».

Πόσο χρόνος θα πρέπει να έχει περάσει από την δεύτερη δόση

Ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών.

Θα είναι υποχρεωτική;

Όπως έχουν αναφέρει και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας, η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση.

Γιατί καλό θα ήταν να λάβουν τρίτη δόση οι άνω των 60 ετών

Κι ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει κατασταλάξει πλήρως στο αν θα πρέπει να χορηγηθεί ακόμη η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόρριψη του FDA για χορήγηση της στον γενικό πληθυσμό, παρά μόνο σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 65 ετών, τα τελευταία εξηγούν γιατί οι άνω των 60 ετών καλό θα ήταν να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα λοιπόν η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.

«Έχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του, -τουλάχιστον ένα 6μηνο-τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Στάση αναμονής για την χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας Αργύριος Τζουβελέκης εξήγησε τη σημασία της τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, άτομα άνω των 65 ετών και υγειονομικούς.

«Εμείς οι υγειονομικοί κάποια στιγμή λόγω του υψηλού φορτίου που δεχόμαστε θα πρέπει να κάνουμε μια τρίτη δόση η οποία έχει δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματική» είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο κ. Τζουβελέκης σημείωσε ωστόσο πως «αναμένουμε και νεότερα δεδομένα από μελέτες που θα βγουν σε περίπου δύο μήνες με το πολυδύναμο εμβόλιο της Pfizer το οποίο θα στοχεύει συγκεκριμένα τη μετάλλαξη Δέλτα».

Για τον καθηγητή «είναι προτιμότερο να περιμένουμε για τον γενικότερο πληθυσμό. Να μην χαραμίσουμε μια τρίτη δόση που μπορεί να αυξήσει και ενδεχόμενες μικροεπιπλοκές του εμβολίου γιατί η ανοσία μπορεί να διαρκέσει ως και ένα έτος».

Γιατί οι υγειονομικοί αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία

Την ίδια ώρα ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην χορήγηση αναμνηστική δόσης στο υγειονομικό προσωπικό, καθώς όπως αναφέρουν μερικοί ειδικοί ήδη έχει καθυστερήσει η διαδικασία για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επέκταση χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό η κ .Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είχε τονίσει στη «Ναυτεμπορική» πως οι υγειονομικοί θα έπρεπε να έχουν κάνει ήδη την Τρίτη δόση.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με 3η δόση, το ζητάμε εδώ και καιρό. Η καθυστέρηση από τη Επιτροπή Εμβολιασμών δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υπάρχει, δεν την καταλαβαίνουμε. Πρέπει τόσο σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται άμεσα».