Αποτελεί παράδοξο, αλλά το μόνο πράγμα που δεν αλλάζει στη ζωή είναι η αλλαγή. Ενώ δεν μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι για κάθε αλλαγή που θα προκύψει στη δική σας ζωή ή του παιδιού σας, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα την ίδια την αλλαγή. Αλλωστε, το πώς αντιμετωπίζουμε εμείς τα πράγματα δεν επηρεάζει μόνο τα συναισθήματά μας, αλλά και την εξέλιξη της κατάστασης. Η αλλαγή σχολείου αποτελεί πράγματι μια πρόκληση την οποία το παιδί σας καλείται να αντιμετωπίσει και είναι φυσικό να του προκαλεί άγχος. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να το κάνετε να νιώσει καλύτερα και να διευκολύνετε τη μετάβαση και την προσαρμογή του.

Μετατρέψτε το άγχος σας σε ενθουσιασμό

Είναι φυσιολογικό τόσο για το παιδί σας όσο και για εσάς το να αισθάνεστε άγχος με αυτήν την αλλαγή. Μη μοιραστείτε όμως τις ανησυχίες σας μαζί του, καθώς κάτι τέτοιο θα το κάνει να νιώσει περισσότερη ανασφάλεια. Αντιθέτως, εκφράστε σιγουριά και ενθουσιασμό για τη νέα αυτή πρόκληση.

Εστιάστε στα θετικά της αλλαγής

Οταν δεν ξέρετε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον, είναι πιθανό να έχετε άγχος για όλα τα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά. Ωστόσο, αλλάζοντας την προσέγγιση του παιδιού για το νέο του σχολείο, μπορείτε να του δημιουργήσετε αισιοδοξία. Επομένως, αντί να σκέφτεται τα αρνητικά που ίσως προκύψουν, βοηθήστε το να εστιάσει στα θετικά: νέοι φίλοι, νέος δάσκαλος, νέα ενδιαφέροντα μαθήματα.

Επιτρέψτε στο παιδί να εκφραστεί

Ενώ είναι σημαντικό να είστε αισιόδοξοι για αυτό που έρχεται, η αλλαγή συνήθως συνεπάγεται και την απώλεια. Το παιδί έχει αποχωριστεί τους δασκάλους, τους συμμαθητές και το σχολείο του και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κάνει να αισθάνεται λύπη. Αφήστε του τον χώρο να εκφράσει τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνει και αφιερώστε τον απαραίτητο χρόνο για να συζητήσετε την κάθε ανησυχία του. Και μόνο που θα μοιραστεί τους προβληματισμούς του μαζί σας, θα νιώσει καλύτερα.

Περιηγηθείτε με το παιδί στο νέο του σχολείο

Ένα πρωί, προτού ξεκινήσουν τα μαθήματα, περιηγηθείτε μαζί με το παιδί σας στο προαύλιο και το εσωτερικό του νέου σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα θυμάται καλύτερα πού βρίσκεται το καθετί (τουαλέτες, κυλικείο, γυμναστήριο) και θα νιώθει λιγότερο άγχος. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη μπορεί να διαλύσει τον «φόβο για το άγνωστο».

Δείξτε ενδιαφέρον

Γνωρίστε τον διευθυντή και τον δάσκαλο του παιδιού και ενημερωθείτε για τη στρατηγική που ακολουθούν ώστε να βοηθήσουν τους νέους μαθητές να προσαρμοστούν. Στην περίπτωση που το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία, ενημερώστε τους σχετικά. Καλό είναι μετά τις πρώτες εβδομάδες προσαρμογής να επισκεφθείτε πάλι τον δάσκαλο του παιδιού, ώστε να ρωτήσετε πώς πάνε τα πράγματα.

Καθησυχάστε το

Είναι απολύτως λογικό κι επόμενο το παιδί να στενοχωριέται που άφησε πίσω τους φίλους του και να ανησυχεί ότι δεν θα κάνει νέους. Καθησυχάστε το λέγοντάς του ότι μπορεί να κρατήσει επαφή με τους παλιούς του φίλους, ηλεκτρονικά και μέσω επισκέψεων. Οσον αφορά τους νέους φίλους, εξηγήστε του ότι ακόμη κι αν δεν κάνει φιλίες από τις πρώτες ημέρες, δεν θα αργήσει να έρθει και αυτό.

Σιγουρευτείτε ότι ξέρει πώς να πάει και να γυρίσει από το σχολείο

Αν το παιδί σας πρέπει να μετακινηθεί ή να περπατήσει ως το σχολείο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει τη διαδρομή, τις στάσεις και τα ωράρια του λεωφορείου και πώς να φτάσει σπίτι. Αν το πηγαίνετε εσείς, βεβαιωθείτε ότι έχει καταλάβει σε ποιο σημείο θα το αφήνετε και από ποιο θα το παίρνετε μετά το σχόλασμα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε το παιδί να γνωρίζει τον αριθμό τηλεφώνου σας και τη διεύθυνσή σας.

Φροντίστε ώστε να κάνει καλή εντύπωση

Η πρώτη εντύπωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, επομένως επιμεληθείτε την εμφάνιση του παιδιού. Σιγουρευτείτε ότι είναι καθαρό, ότι φοράει πλυμένα ρούχα, ότι έχει κόψει τα νύχια του και έχει χτενιστεί. Ετσι, θα νιώθει και το ίδιο αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Γράψτε το σε μια εξωσχολική δραστηριότητα

Ενας άλλος τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να δημιουργήσει νέες παρέες είναι να το γράψετε σε μια εξωσχολική δραστηριότητα που του φαίνεται ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Ισως να του είναι πιο εύκολο να συνδεθεί με τα άλλα παιδιά μέσα από ένα κοινό ενδιαφέρον, όπως ο αθλητισμός ή το θεατρικό παιχνίδι, από ό,τι είναι κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Αν ήταν ήδη εγγεγραμμένο σε μια δραστηριότητα που απολάμβανε στο τελευταίο σχολείο του ή αν λέει ότι δεν θέλει να κάνει καμία δραστηριότητα, μπορείτε απλά να προχωρήσετε και να το γράψετε μόνοι σας. Μερικές φορές χρειάζεται λίγη επιπλέον ώθηση για να βγάλετε ένα παιδί από τη «ζώνη άνεσής» του.

Ενθαρρύνετε την προσαρμογή του

Ρωτήστε το παιδί για τους νέους του φίλους και στη συνέχεια επικοινωνήστε με τους γονείς τους, ώστε να οργανώσετε μια συνάντηση για παιχνίδι, ή προθυμοποιηθείτε να τα συνοδεύσετε σε μια κοινή έξοδο.