Το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει και εμείς έχουμε μπει πάλι στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Και παρά το γεγονός ότι οι διακοπές ανανέωσαν τη διάθεσή μας, ίσως να μην είχαν απαραίτητα τον ίδιο αντίκτυπο και στο δέρμα μας. Ο ήλιος, η ζέστη, ο αέρας, τα κλιματιστικά, το αλάτι και το χλώριο ενδεχομένως να το έχουν ταλαιπωρήσει, ακόμα και αν δεν αμελήσαμε την περιποίησή του. Απόδειξη είναι ότι όταν το αγγίζουμε έχει τραχιά υφή, περισσότερα μαύρα στίγματα, κηλίδες και λεπτές γραμμές, και σε γενικές γραμμές ίσως δείχνει θαμπό, ξηρό και ταλαιπωρημένο.

Εφτασε λοιπόν η κατάλληλη περίοδος για να εμπλουτίσουμε ή να διορθώσουμε τη ρουτίνα της περιποίησής μας ώστε να επαναφέρουμε την υγεία και τη λάμψη της επιδερμίδας μας.

Βήμα 1: Αποτοξίνωση

Το πρώτο βήμα για να προσφέρουμε ελαστικότητα, απαλότητα και λάμψη στο δέρμα και ταυτόχρονα να καταπολεμήσουμε το πρήξιμο στο σώμα είναι η κατανάλωση άφθονων αποτοξινωτικών ροφημάτων. Μια πολύ απλή αλλά ευεργετική επιλογή είναι το μεταλλικό νερό με φέτες από λεμόνι, αγγούρι και φύλλα μέντας. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη γυάλινη κανάτα και τα αφήνουμε όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί είναι έτοιμο για κατανάλωση. Πίνουμε τουλάχιστον 2-3 λίτρα καθημερινά, για δύο βδομάδες.

Βήμα 2: Ατμόλουτρο

Ενα ατμόλουτρο συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από τους μυς και διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Ταυτόχρονα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος τονώνοντας και βελτιώνοντας την υφή του δέρματος.

Η διαδικασία

Πρώτα κάνουμε ντους ώστε να καθαρίσουμε το δέρμα μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε στην μπανιέρα νερό σε ζεστή (όχι καυτή) θερμοκρασία γύρω στους 35οC, με σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας, άλατα και αμυγδαλέλαιο ή κάποιο άλλο έλαιο της αρεσκείας μας. Μπαίνουμε και χαλαρώνουμε για 10-15′. Επειδή το ατμόλουτρο και το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, το πραγματοποιούμε βράδυ, γιατί έτσι θα βελτιώσουμε και την ποιότητα του ύπνου μας. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι οι ώρες που κοιμόμαστε παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του δέρματος.

Βήμα 3: Απολέπιση

Αν το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας έχει ήδη ξεκινήσει, καλό είναι να βοηθήσουμε τη διαδικασία ανανέωσης κάνοντας απολέπιση με ένα scrub από φυσικούς κόκκους και έλαια. Ετσι θα διώξουμε τα νεκρά κύτταρα και παράλληλα θα επαναφέρουμε τη λάμψη και την απαλότητά της.

Βήμα 4: Ενυδάτωση

Μετά την απολέπιση, απλώνουμε σε νωπή επιδερμίδα μια after sun σύνθεση με αντιοξειδωτική δράση ώστε να αποκαταστήσουμε τις φθορές του ήλιου. Αν θέλουμε να παρατείνουμε το μαύρισμα όσο περισσότερο γίνεται, επιλέγουμε ένα after sun γαλάκτωμα με αυτομαυριστικούς παράγοντες.

Βήμα 5: Για τα πέλματα

Εκτεθειμένα και αυτά συνεχώς κατά τη διάρκεια των διακοπών, θα χρειαστούν ιδιαίτερη φροντίδα προκειμένου να εξαλείψουμε την τραχύτητα και τις σκληρύνσεις.

Τι κάνουμε

Ενα καλό ποδόλουτρο με αμυγδαλέλαιο θα μαλακώσει και θα ενυδατώσει την περιοχή. Οπου υπάρχουν σκληρύνσεις, τρίβουμε με μια ράσπα ή με μια ελαφρόπετρα. Τέλος, επαναλαμβάνουμε καθημερινά την εφαρμογή μιας θρεπτικής κρέμας, είτε εξειδικευμένης για τα πόδια είτε ένα πλούσιο body butter, προκειμένου τα πέλματά μας να διατηρούν την απαλότητά τους.

Για το πρόσωπο

Δύο είναι οι κυριότερες προσθήκες στη ρουτίνα της περιποίησής μας: οι αγωγές με οξέα φρούτων καθώς και ένα εντατικό πρόγραμμα ενυδάτωσης και αντιγήρανσης.

– Πίλινγκ με ΑΗΑ

Η καταλληλότερη περίοδος για τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας, όταν ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός, αφού η έκθεσή μας σε αυτόν πρέπει να είναι περιορισμένη. Για να βελτιώσουμε τις καφέ κηλίδες και τις λεπτές γραμμές που οφείλονται στη φωτογήρανση αλλά και για μια λεία, ομοιόμορφη και λαμπερή την επιδερμίδα, κάνουμε πίλινγκ με οξέα φρούτων.

Τι κάνουμε

Το βράδυ, σε καθαρό και στεγνό δέρμα, εφαρμόζουμε το προϊόν που θα επιλέξουμε ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του και πάντα αποφεύγουμε την περιοχή των ματιών.

Extra tip: Το διάστημα που ακολουθούμε την αγωγή πίλινγκ με οξέα φρούτων αλλά και αρκετές εβδομάδες μετά είναι επιβεβλημένη η χρήση αντηλιακού με πολύ υψηλό SPF. Και αυτό γιατί η νεότερη στιβάδα της επιδερμίδας που έρχεται στην επιφάνεια είναι πιο ευαισθητοποιημένη απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.

Προσοχή:

α) Η διαδικασία ακολουθείται σε καθαρό πρόσωπο

β) Αντενδείκνυται για τον πολύ ευαίσθητο ή πολύ ξηρό τύπο. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε πιο ήπιες συνθέσεις σχεδιασμένες ειδικά για τις ιδιαιτερότητές τους.

– Eντατική επανόρθωση των σημαδιών γήρανσης

Για να αντιμετωπίσουμε κάθε τύπο ρυτίδων, ακολουθούμε μια στοχευμένη αγωγή που αποτελείται από έναν εξειδικευμένο ορό και μία αντιγηραντική σύνθεση. Τα στρατηγικής σημασίας συστατικά που αναζητάμε είναι το υαλουρονικό οξύ για την ανάκτηση της ελαστικότητας και απαλότητας και τη λείανση των λεπτών γραμμών.

Επιπλέον χρησιμοποιούμε ρετινόλη ή ενεργά συστατικά με δράση παρόμοια με της ρετινόλης, όπως το bakuchiol, τα οποία ενεργοποιούν τη σύνθεση του κολλαγόνου και ταυτόχρονα βοηθούν στην αποκατάσταση της επιδερμίδας και στην ανάκτηση της πυκνότητάς της.

Τι κάνουμε

Εφαρμόζουμε σε καθαρό πρόσωπο και λαιμό τον εξειδικευμένο ορό στοχευμένα πάνω στις ρυτίδες, και έπειτα σε όλο το πρόσωπο. Περιμένουμε λίγα λεπτά για να απορροφηθεί και στη συνέχεια απλώνουμε την αντίστοιχη κρέμα η οποία θα σφραγίσει όλα τα συστατικά στις εσωτερικές στιβάδες της επιδερμίδας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία πρωί και βράδυ.

Η παραπάνω στρατηγική μάς υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πληθώρα καλλυντικών για να έχουμε ορατή βελτίωση στο δέρμα μας. Ο συστηματικός καθαρισμός, το πίλινγκ και ένα σύστημα ενυδάτωσης / αντιγήρανσης, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες μας, θα μας χαρίσουν όμορφη, φρέσκια όψη, μειώνοντας ατέλειες και σημάδια του χρόνου. Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι το αντηλιακό προσώπου δεν είναι συνυφασμένο με το καλοκαίρι μόνο αλλά με όλον τον χρόνο. Ετσι η πρωινή μας φροντίδα πρέπει να επισφραγίζεται απαρεγκλίτως με αυτό.