Ειδικοί και κυβέρνηση ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή επίσημη ενημέρωση για τον κοροναϊό, έκανε λόγο για «ανησυχητική εξαίρεση» των περιοχών στα βόρεια της χώρας.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας ανέφερε, αντίθετα, ότι στην υπόλοιπη χώρα βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης σε σχέση με την πανδημία, κάτι που παρατηρείται για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Για αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, συμπληρώνοντας πως από νομό σε νομό κυμαίνεται από 11-36%, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.

«Το φθινόπωρο μπαίνει και ο χειμώνας είναι μπροστά» ανέφερε η κ. Γκάγκα. «Χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου, θέλουμε να είναι ενήμεροι όλοι ότι τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν» τόνισε.

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Όπως αναμενόταν, εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων που είχαν γίνει γνωστά, άλλες τρεις περιοχές της χώρας τέθηκαν σε καθεστώς μερικού lockdown. Από σήμερα Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες ΚαστοριάςΞάνθης και Δράμας. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες ΠιερίαςΗμαθίαςΠέλλαςΚαβάλας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Να σημειώσουμε ότι στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Ποια μέτρα ισχύουν

Τα μέτρα στις περιοχές που έχουν τεθεί σε μερικό lockdown ισχύουν από τις 6:00 σήμερα το πρωί και μέχρι την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, την ίδια ώρα.

Τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

«Αγκάθι» η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Οι επιστήμονες έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην αύξηση της επιδημικότητας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που καταγράφονται ήδη χαμηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα. «Δυστυχώς σε όποιες από αυτές τις περιοχές καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού αναμένουμε, με σημαντική βεβαιότητα, ταχύτερη αύξηση της επιδημίας, καθώς και υψηλότερη νοσηρότητα», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυναμικής παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι οδεύοντας προς τον χειμώνα, ο καιρός πλέον δεν θα είναι σύμμαχος. Γι’ αυτό το λόγο, στόχοι της κυβέρνησης είναι: πρώτον, σε συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες, διοικητές νοσοκομείων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, να καταβληθεί προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να υπάρξουν πιο αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή τους.

Και δεύτερον να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων που σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είναι κάτω ή λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο του 50%. Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έξι στους 10 πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ενδεικτικά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει:

  • Στην Κοζάνη το 44, 97%.
  • Στην Ημαθία το 42, 05%,
  • Στη Δράμα το 41, 29
  • Στην Ξάνθη το 43, 49%

Η μάχη για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία

Ένας από τους χώρους που ενδιαφέρει πολύ την κυβέρνηση και τους ειδικούς είναι τα σχολεία. Θα γίνει κάθε προσπάθεια αυτά να μείνουν ανοιχτά, καθώς αυτό θεωρείται κρίσιμο για τα παιδιά για μαθησιακούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους.

Το θέμα, όμως, είναι ότι τα πρώτα κλειστά τμήματα σχολείων λόγω νόσησης μαθητών από κοροναϊό είναι γεγονός και βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης – Συκεών. Σε δύο τμήματα νόσησε πάνω από το 50% των μαθητών.

Με βάση το πρωτόκολλο του 50% +1 μαθητής, αμέσως η λειτουργία τους ανεστάλη και η διδασκαλία θα συνεχιστεί με τηλεκπαίδευση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Παυλάκη κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. «Από πέρσι λέγαμε ότι ο ιός μεταδιδόταν στα σχολεία. Όχι όμως όπως η μετάλλαξη Δ. Ο ιός είναι μπροστά», είπε, ενώ ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού.

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Έκλεισαν ήδη δύο τμήματα. Υπάρχουν δεκάδες τμήματα στα δημοτικά σχολεία, σε αντίθεση με τα γυμνάσια και τα λύκεια, που έχουν 5-6-7 κρούσματα. Τα παιδιά στα δημοτικά, σε κάθε τμήμα είναι 18-19-20 παιδιά, οπότε για να κλείσει το τμήμα πρέπει να περιμένουμε να ανέβουν τα κρούσματα. Τα παιδιά κάνουν τεστ, από αυτά προέκυψε ότι ήταν θετικά», είπε ο κ. Δανιηλίδης.

«Στα γυμνάσια, έχει γίνει το εμβόλιο σε ένα σημαντικό αριθμό παιδιών. Σε γυμνάσια και λύκεια δεν παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο. Είναι το θετικό αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Αυτό πρέπει να πείσει τους γονείς να οδηγήσουν τα παιδιά τους στον εμβολιασμό. Κάνουμε ενημερωτικές συναντήσεις και καμπάνιες, ώστε να πεισθούν οι ενήλικες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κακό αλλά ρεαλιστικό σενάριο για το πόσα παιδιά θα νοσήσουν

Κυριολεκτικά τρόμο προκαλεί η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτησή του σχετικά με τα παιδιά που θα νοσήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Θυμίζουμε ότι ο καθηγητής είχε δηλώσει χθες στον ΣΚΑΪ ότι θα νοσήσουν 12.000 παιδιά. Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε ότι αυτό είναι το καλό σενάριο.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτό δεν είναι το ρεαλιστικό σενάριο. «Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί το ρεαλιστικό σενάριο είναι 74.000. Μιλάμε για το σύνολο της χώρας, αυτή την στιγμή η τάση που αναπτύσσεται είναι ότι είναι εφικτό μέχρι το τέλος του χρόνου, μεσοσταθμικά, το 44% των νέων κρουσμάτων να είναι παιδιά κάτω των 18», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.