Τείνουμε να θεωρούμε ότι δείχνουμε αγάπη στον εαυτό μας επειδή υποκύψαμε στην πρόκληση μιας σοκολάτας, κλείσαμε ραντεβού για πεντικιούρ ή στριμώξαμε έναν καφέ με τη φίλη μας στο πρόγραμμά μας. Και καλά κάναμε, αλλά η φροντίδα στον εαυτό μας είναι βαθύτερη και πιο σημαντική από όλα τα παραπάνω. Εχει να κάνει με το να προσπαθούμε να μας αντιμετωπίζουμε με καλοσύνη, ευγένεια, συμπόνια, κατανόηση και συνειδητότητα. Ολο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό υπάρχουν έρευνες και απόψεις των ειδικών ψυχικής υγείας που δείχνουν πόσο πιο χαρούμενοι και πλήρεις αισθάνονται οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με τρυφερότητα και καλοσύνη.

Ας (μας) αγοράσουμε λουλούδια

Ερευνα από το Πανεπιστήμιο Rutgers της Αμερικής έδειξε ότι όταν λαμβάνουμε λουλούδια αντιδράμε με ένα ειλικρινές, πλατύ χαμόγελο. Μάλιστα, φάνηκε ότι όσο πιο πολλά λουλούδια λάμβαναν οι άνθρωποι που ήταν μεγαλύτεροι από 55 ετών, τόσο πιο ευτυχισμένοι ένιωθαν. Ας μην περιμένουμε λοιπόν από τους άλλους να κάνουν αυτή τη χειρονομία για μας. Ας τα χαρίσουμε εμείς στον εαυτό μας.

Ξεκινάμε να γράφουμε ημερολόγιο

Επιστρέφοντας στην εφηβεία μας, αγοράζουμε ένα τετράδιο ή ένα σημειωματάριο που θα αφιερώσουμε στον εαυτό μας, στις σκέψεις μας, στις ιδέες μας, στα όσα θέλουμε να θυμόμαστε, στα σχέδιά μας για το μέλλον, στους στόχους μας, στις ελπίδες μας, στα όνειρά μας, στις ευχές μας ή σε ό,τι άλλο θέλουμε, αρκεί να είναι θετικό.

Γεμίζουμε  ένα άδειο βάζο

Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να πάρουμε ένα άδειο καθαρό βαζάκι και κάθε φορά που μας συμβαίνει κάτι καλό, μικρό ή μεγάλο, να το γράφουμε σε ένα χαρτάκι, να το διπλώνουμε και να το βάζουμε μέσα. Στα χαρτάκια θα μπορούσαν να υπάρχουν φράσεις όπως «Εχασα δύο κιλά την προηγούμενη εβδομάδα» ή «Βρήκα πολύ εύκολα να παρκάρω σήμερα το πρωί». Τις ημέρες που δεν θα έχουμε διάθεση να γράψουμε τίποτα επειδή όλα μας φαίνεται ότι πάνε στραβά, μπορούμε να τραβάμε χαρτάκια από το βάζο και να τα διαβάζουμε για να θυμόμαστε τα όσα καλά έχουμε πετύχει ή μας έχουν συμβεί.

Φτιάχνουμε playlist

Σίγουρα υπάρχουν τραγούδια που μας φτιάχνουν το κέφι, πιθανότατα υπάρχουν και πολλά που αν τα ακούσουμε δεν μπορούμε να αντισταθούμε και χορεύουμε στον ρυθμό τους. Η συμβουλή είναι να επιλέξουμε 12 τέτοια τραγούδια και να φροντίζουμε να τα ακούμε καθημερινά, να χαλαρώνουμε, να χαμογελάμε και – γιατί όχι; – να χορεύουμε.

Λέμε καλημέρα

Φαίνεται ίσως περίεργο όταν ο στόχος μας είναι να δείξουμε την αγάπη στον εαυτό μας να εστιάζουμε στους άλλους, αλλά οι επιστήμονες μας λένε ότι βοηθά. Ερευνα κοινωνικών ψυχολόγων στον Καναδά έδειξε ότι οι άνθρωποι που χαιρετάνε και πιάνουν κουβέντα με τον άνθρωπο που τους φτιάχνει τον καφέ, τον ταχυδρόμο ή τον γείτονα βιώνουν αντίστοιχη ψυχολογική ανάταση, όπως αν συζητούσαν με ένα μέλος της οικογένειάς τους ή με τον σύντροφό τους.

Καλοδεχόμαστε τα κομπλιμέντα

Οταν κάποιος μας κάνει ένα κομπλιμέντο το κάνει από καλή πρόθεση, όμως έρευνες δείχνουν ότι το 78% από μας δεν δεχόμαστε τα κομπλιμέντα με χαρά καθώς είμαστε κατά κάποιον τρόπο «προγραμματισμένοι» να είμαστε διστακτικοί απέναντι σε τέτοιες εκδηλώσεις, γιατί έτσι νιώθουμε ότι προστατευόμαστε. Τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί; Να χαμογελάσουμε και να απαντήσουμε «Ευχαριστώ». Δεν είναι αυτοπροβολή, είναι ευγένεια απέναντι στον εαυτό μας.

Ξεπλένουμε…  τις στενοχώριες

Ακόμα κι αν δεν έχουμε πολύ χρόνο, αφιερώνουμε λίγα λεπτά κάθε ημέρα στο να κάνουμε ένα ντους. Μπορούμε να σκεφτούμε εκείνη την ώρα ότι μαζί με ό,τι βρώμικο διώχνουμε και το στρες, τη στενοχώρια και ό,τι άλλο πιθανώς μας βαραίνει.

Εκπνέουμε έναν θετικό χαρακτηρισμό

Οποτε έχουμε χρόνο, για παράδειγμα όταν οδηγούμε στην κίνηση, παίρνουμε μία βαθιά ανάσα λέγοντας «Είμαι» και στην εκπνοή συμπληρώνουμε με ένα επίθετο που περιγράφει την πρόθεσή μας: «Δυνατός», «Ετοιμος», «Αποφασιστικός» κ.λπ.

Πηγαίνουμε κοντά στη φύση

Και μόνο το να βρεθούμε κοντά σε ένα ωραίο φυσικό τοπίο μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεσή μας έδειξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια.

Πίνουμε νερό

Είναι καλό για την υγεία μας, το γνωρίζουμε. Πρόσφατα γαλλική έρευνα έδειξε ότι όσοι πίνουν 2,5 λίτρα την ημέρα έχουν περισσότερη ενέργεια.

Φανταζόμαστε ένα ευάλωτο πρόσωπο

Δεν είναι σπάνιο να εκνευριζόμαστε και να απογοητευόμαστε με τον εαυτό μας και με τα όσα δεν έχουμε πιθανώς καταφέρει να κάνουμε. Πριν ξεκινήσουμε να είμαστε σκληροί και αφοριστικοί, οι ειδικοί μάς συμβουλεύουν να φανταστούμε ένα μικρό παιδί, μια συμπαθητική γιαγιά ή έναν ανήμπορο γέρο και να «μαλώσουμε» τον εαυτό μας για τα λάθη μας τόσο και όπως θα μαλώναμε αυτά τα πρόσωπα.