Όταν έχετε όρεξη για κάτι τραγανό και – συνήθως – αλμυρό, τίποτα δεν συγκρίνεται με «μία» χούφτα πατατάκια.

Σίγουρα, υπάρχουν ορισμένα λαχανικά που προσομοιάζουν στην λαχταριστή αίσθηση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα καρότα ή τα τσιπς κολοκύθας προσφέρουν το ίδιο επίπεδο ευχαρίστησης. Ας ξεκινήσουμε επισημαίνοντας ότι κανένα φαγητό δεν πρέπει να ποτέ να δαιμονοποιείται.

Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε πατατάκια που είναι απολαυστικά και πλούσια διατροφικά, μιας και οι επιλογές πλέον είναι πολλές.

Τι έχουν (και τι δεν έχουν) τα υγιεινά πατατάκια

Πρώτον, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι ακριβώς χαρακτηρίζεται ως υγιεινό τσιπ. Περπατώντας στο διάδρομο με τα πατατάκια, ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει ότι εκτός από τα κλασικά, υπάρχουν και πατατάκια φτιαγμένα με όλα τα είδη λαχανικών, όπως λάχανο, καρότα ή παντζάρια.

Σύμφωνα με την ειδική διατροφής Frances Largeman-Roth, αυτοί οι τύποι μπορούν να αποτελέσουν καλές εναλλακτικές αντί για τα κλασικά που είναι γεμάτα νάτριο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνετε μέσα στην ημέρα.

Αν διαβάζετε τη λίστα των συστατικών και βλέπετε ότι τα πατατάκια λαχανικών που καταναλώνετε είναι φτιαγμένα με άμυλο, αντί για το πραγματικό λαχανικό, η Frances Largeman-Roth επισημαίνει πιθανότατα δεν είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

«Το άμυλο γενικά δεν είναι πυκνή θρεπτική ουσία» αναφέρει η ίδια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και οι πατάτες είναι λαχανικά κι ότι τα πατατάκια δεν είναι εγγενώς ανθυγιεινά. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να απολαμβάνετε πατατάκια αρκεί να μην βρεθείτε στην άλλη άκρη της σακούλας. Αυτό θα σας φορτώσει με πολλές θερμίδες, καθώς και νάτριο» εξηγεί.

Αυτό που είναι σημαντικό όταν επιλέγετε είναι να ελέγχετε την ποσότητα νατρίου καθώς οι μεγάλες ποσότητες συνδέονται γενικά με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News