Ήταν τόσο διασκεδαστικός όταν πρωτογνωριστήκατε. Έτσι δεν είναι; Αγαπήσατε την περιπετειώδη φύση του, την ανέμελη στάση του και την ικανότητά του να κάνει τα πάντα ενδιαφέροντα. Τώρα, όμως, νιώθετε διαφορετικά.

Ο χρόνος πέρασε και φυσικά, μεγαλώσατε. Αλλά εκείνος συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν τον Πίτερ Παν στη «Χώρα του Ποτέ». Δεν θέλει να εργαστεί και ν’ αναλάβει οποιεσδήποτε ευθύνες, ενώ έχει την απαίτηση όλοι γύρω του – μαζί κι εσείς– να υποστηρίζουν τον τρόπο ζωής του.

Η συμπεριφορά αυτή είναι τόσο κοινή που έχει γίνει γνωστή ως Σύνδρομο του Πίτερ Παν.

Δείτε 6 προειδοποιητικά σημάδια που έχουν οι άνδρες που είναι συναισθηματικά ανώριμοι για την ηλικία τους:

*Έχουν πρόβλημα με τα μακροπρόθεσμα σχέδια

Κάποιος με σύνδρομο Πίτερ Παν μπορεί να δυσκολευτεί να παραμείνει σε μια μακροχρόνια σχέση, ρομαντική ή πλατωνική. Το στυλ προσκόλλησής τους είναι κάθε άλλο παρά ασφαλές και μπορεί να μην είναι σε θέση να δεσμευτούν συναισθηματικά με κάποιον άλλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι δεν θέλουν μια μακροχρόνια σχέση έχουν αυτό το σύνδρομο. Αλλά αν ο φόβος να αναλάβει την ευθύνη μιας υγιούς σχέσης ή να μην θέλει να αναπτυχθεί είναι ο λόγος για έναν χωρισμό, τότε ίσως.

*Βασίζονται σε άλλα άτομα για τη φροντίδα τους

Μπορεί να είναι δεύτερη φύση για κάποιον με σύνδρομο Πίτερ Παν να εξαρτάται από τους γονείς ή την οικογένειά του. Αδυνατούν να κάνουν κάτι που θα βοηθούσε τους εαυτούς τους με ουσιαστικό τρόπο ή να αποχωριστούν πραγματικά τις οικογένειές τους, κι απολαμβάνουν το να τους φροντίζουν άλλα άτομα.

*Κανένα ενδιαφέρον για προσωπική ανάπτυξη

Καθώς μεγαλώνουμε ηλικιακά, ωριμάζουμε σε συναισθηματικό και ψυχικό επίπεδο. Η ανάπτυξη μπορεί να είναι ελάχιστη, αλλά είναι ανάπτυξη. Όταν όμως κάποιος έχει σύνδρομο Πίτερ Παν, δεν υπάρχει λόγος να μεγαλώσει: Απολαμβάνει να ζει τη ζωή του όπως το έκανε πάντα και δεν βλέπει τίποτα κακό σε αυτό.

*Δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις

Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει περίπου 35.000 αποφάσεις κάθε μέρα. Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι ένα σημαντικό μέρος της ενηλικίωσης. Κάποιος με σύνδρομο Πίτερ Παν μπορεί να το αποφύγει αυτό αφήνοντας σε άλλους «τα ηνία». Συχνά φοβούνται ότι θα δεχτούν αρνητική κριτική, κάτι το οποίο τους κάνει να παραλύουν σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποφάσεις τους.

*Έχουν κακή σχέση με τα χρήματα

Δεν είναι όλοι μυαλωμένοι με τα χρήματά τους. Μπορεί να σκέφτεστε τα οικονομικά σας μόνο όταν ξοδεύετε χρήματα ή ελέγχετε τους λογαριασμούς σας, αλλά εξακολουθείτε να τα σκέφτεστε. Για κάποιον με σύνδρομο Πίτερ Παν, όμως, η παρακολούθηση των προσωπικών του οικονομικών δεν αποτελεί προτεραιότητα. Μπορεί ακόμη και να είναι κάτι που αποφεύγει εντελώς, δηλαδή, μέχρι να υπάρξει αρνητικό υπόλοιπο στο λογαριασμό του.

*Αποφεύγουν τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση

Κάποιος με σύνδρομο Πίτερ Παν μπορεί να έχει ακόμη τη συναισθηματική ωριμότητα ενός παιδιού. Έτσι, όταν πρόκειται για τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση, τις αποφεύγει όσο καλύτερα μπορεί, άλλοτε με το να «δραπετεύει» στη δική του πραγματικότητα κι άλλοτε με το απομονώνεται στο υπνοδωμάτιο.

Και τώρα;

Εάν αισθάνεστε ότι η σχέση σας έχει έναν Πίτερ Παν, τότε ίσως ήρθε η ώρα για μια συζήτηση. Είναι προτιμότερο να βρίσκεστε στην ίδια σελίδα για τη σχέση σας, παρά να μην έχετε ιδέα πού πηγαίνει ή εάν ο σύντροφός σας είναι ικανός να σας δώσει αυτό που θέλετε σε μια σχέση.