Πριν από λίγο καιρό ξεχώρισε ως ένα από τα κορυφαία συστατικά της κοσμετολογίας, και πλέον τη συναντάμε σε όλο και περισσότερες καλλυντικές συνθέσεις. Ο λόγος για τη νιασιναμίδη: έναν παράγοντα που έχουμε βάλει πλέον στην καθημερινή διαδικασία της περιποίησης μας χάρη στην ιδιαίτερα ευεργετική δράση που έχει στην επιδερμίδα μας. Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε;

Νιασιναμίδη: Τι είναι

Είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Β3, που έχει υδατοδιαλυτή μορφή. Τη συναντάμε ως συστατικό κυρίως σε ορούς, κρέμες και μάσκες προσώπου. Παλιότερα την αποκαλούσαμε και βιταμίνη PP ή νικοτιναμίδη.

Οι κυριότερες δράσεις της

-Αντιμετωπίζει την ακμή

Ο εξυγιαντικός και αντιφλεγμονώδης χαρακτήρας της νιασιναμίδης βοηθά στη μείωση της ακμής. Μάλιστα αντιμετωπίζει με επιτυχία το φαινόμενο maskne, δηλαδή τα προβλήματα με σπυράκια, μαύρα στίγματα και λιπαρότητα που προκλήθηκαν στην επιδερμίδα μας λόγω της χρήσης μάσκας και του άγχους την περίοδο της πανδημίας. Κι αυτό κυρίως για δυο λόγους: καταπολεμά τα βακτήρια που δημιουργούν ακμή και ελέγχει τις επιπτώσεις της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος.

-Μειώνει τα σημάδια γήρανσης

Εκτός από την ακμή, η νιασιναμίδη αντιμετωπίζει και άλλα θέματα της επιδερμίδας που μας απασχολούν. Ένα από τα κυριότερα είναι τα σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες, οι κηλίδες και η άτονη χροιά, τα οποία φαίνεται ότι καταπολεμά αποτελεσματικά.

Ο αντιοξειδωτικός χαρακτήρας της ενθαρρύνει τη σύνθεση φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος ενώ ταυτόχρονα δρα εναντίον του οξειδωτικού στρες που γερνάει πρόωρα το δέρμα.

-Εχει καταπραϋντική δράση

Μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύει την επούλωση των πληγών ενώ βελτιώνει τον δερματικό φραγμό προάγοντας τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων που βρίσκονται στην επιφάνεια της ανώτερης στοιβάδας της επιδερμίδας. Οσο πιο ισχυρός είναι ο φραγμός τόσο πιο καλά συγκρατεί την υγρασία του το δέρμα. Κι επιπλέον αμύνεται αποτελεσματικότερα ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών της, η νιασιναμίδη αντιμετωπίζει την αφυδάτωση και είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τον  ξηρό τύπο.

Πώς τη χρησιμοποιούμε

Εμπλουτίζουμε την καθημερινή μας περιποίηση επιλέγοντας έναν ορό, μάσκα προσώπου ή κρέμα ενυδάτωσης με νιασιναμίδη, και την εφαρμόζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του καλλυντικού, σε πρόσωπο και λαιμό.

Τι να προσέξουμε

-Λαμβάνουμε υπόψη τη συγκέντρωση που περιέχεται στο καλλυντικό μας. Συνήθως η περιεκτικότητα είναι 2%, 4%, ή και περισσότερο. Ωστόσο, αν έχουμε τάση για ευαισθησίες, ξεκινάμε τη χρήση της με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα.

-Συνδυάζεται με επιτυχία με άλλους ενεργούς παράγοντες, εκτός από τη βιταμίνη C. O συνδυασμός τους ενδέχεται να προκαλέσει ήπιους ερεθισμούς στο ευαίσθητο δέρμα. Γι’ αυτό καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε διαφορετικές ώρες. Π.χ. τη βιταμίνη C το πρωϊ και τη νιασιναμίδη το βράδυ.