Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε κάθε μέρα – τόσο εντός όσο κι εκτός της εργασίας σας. Μάλιστα, 3 στα 10 άτομα αναφέρουν ότι η κουλτούρα του εργασιακού τους χώρου τους κάνει ευερέθιστους στο σπίτι.

Μπορεί, επίσης, να έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα. Μια μελέτη του Harvard Business School διαπίστωσε ότι, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι που αντιμετώπισαν αγένεια στο χώρο εργασίας μείωσαν τις προσπάθειές τους κι επέλεξαν συνειδητά να περνούν λιγότερο χρόνο στη δουλειά. Επιπλέον, το 38% «έριξε» σκόπιμα την ποιότητα της δουλειάς του.

Αν και το τοξικό εργασιακό περιβάλλον έχει αρνητική επίδραση στο ηθικό και την ψυχική υγεία των εργαζομένων, σχεδόν το 55% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσάρεστες και δυνητικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν είστε αντιμέτωποι με μια τοξική εργασιακή κουλτούρα; Και το σημαντικότερο, τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Σημάδια της τοξικής κουλτούρας εργασίας

  1. Δεν υπάρχει καθόλου ενθουσιασμός

Οι κακές συμπεριφορές δημιουργούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Όλη αυτή η αρνητικότητα είναι αποτέλεσμα της κουλτούρας που υπάρχει στο χώρο εργασίας, αλλά τροφοδοτούν επίσης τη ζοφερή ατμόσφαιρα συνολικά στο γραφείο. Και το χειρότερο, εμποδίζουν την ικανότητα όλων να κάνουν τα πράγματα. Το 93% των εργαζομένων δηλώνουν λιγότερο παραγωγικοί όταν εργάζονται με άτομα που έχουν κακή συμπεριφορά.

  1. Υπάρχει ένας διάχυτος φόβος αποτυχίας

Κανείς δεν θέλει να μην τα πηγαίνει καλά στη δουλειά του. Το 28% των ανθρώπων παραδέχονται ότι το να κάνουν κάτι λάθος είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους στο χώρο εργασίας. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ελπίδας να αποφύγετε μια κακή στιγμή και του να νιώσετε παράλυτοι από ένα απειλητικό περιβάλλον που τιμωρεί τις αποτυχίες.

Η πλήρης έλλειψη ψυχολογικής ασφάλειας (που μετρά πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι εργαζόμενοι στο να ρισκάρουν και να κάνουν λάθη), είναι ένας άλλος δείκτης ενός τοξικού χώρου εργασίας.

Όταν οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από τις ζώνες άνεσής τους, όλη η ομάδα υποφέρει. Στην πραγματικότητα, ο υψηλός βαθμός ψυχολογικής ασφάλειας έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα μιας ομάδας, όπως διαπίστωσε το Project Aristotle της Google.

  1. Υπάρχει συνεχής δυσλειτουργία και σύγχυση

Οι τοξικοί χώροι εργασίας αναπαράγουν τη δυσλειτουργία και τη σύγχυση. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα αρνητικά περιβάλλοντα συνοδεύονται συχνά από έλλειψη εμπιστοσύνης, αναποτελεσματική επικοινωνία και «αγώνες» εξουσίας. Αυτά τα ζητήματα καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το να συνεργαστούν τα μέλη μιας ομάδας – έτσι η συνεργασία, τα projects, τα meetings και οι σχέσεις συχνά «εκτροχιάζονται».

  1. Υπάρχει ατελείωτο κουτσομπολιό και δράμα

Λίγο κουτσομπολιό στο γραφείο είναι φυσιολογικό. Σε έναν τοξικό χώρο εργασίας, όμως, το κουτσομπολιό θυμίζει τηλεοπτικό reality. Κανείς δεν επικοινωνεί ανοιχτά – αντίθετα, προτιμά ψίθυρους, βλέμματα κι επιθετικά σχόλια.

Μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά αυτή η κακία αργά ή γρήγορα θα σας καταβάλλει. Ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με ψυχολογική εξουθένωση, κατάθλιψη, άγχος και επιθετικότητα.

  1. Υπάρχει έντονη κινητικότητα

Εάν οι υπάλληλοι στη δουλειά σας έρχονται και φεύγουν σαν τις εποχές του χρόνου, αυτό αποτελεί έναν ισχυρό δείκτη ότι η κουλτούρα στο γραφείο σας διώχνει τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο 1ας στους 5 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τα τελευταία πέντε χρόνια ανέφερε ως λόγο αποχώρησης την εργασιακή κουλτούρα. Η έρευνα έχει δείξει πως, οι οργανισμοί που δημιουργούν σκόπιμα μια θετική κουλτούρα αυξάνουν το τζίρο τους κατά 14%. Όσοι, αντίθετα, αγνοούν την κουλτούρα τους έχουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά 48%.

Πώς να αντιμετωπίσετε μια τοξική εργασιακή κουλτούρα

Αναγνωρίσατε το εργασιακό σας περιβάλλον σε έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω δείκτες;

Πριν δηλώσετε παραίτηση, αξίζει να δοκιμάσετε μερικές από τις παρακάτω στρατηγικές για να δείτε αν μπορείτε να βελτιώσετε τα πράγματα στη δουλειά σας:

  • Βρείτε τους «συμμάχους» σας
  • Επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε
  • Τεκμηριώστε τα πάντα
  • Συγκεντρώστε το θάρρος σας και μιλήστε ειλικρινά

Αν τίποτα δεν λειτουργεί, ίσως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψετε το πλοίο που βουλιάζει και να βρείτε μια ομάδα κι ένα περιβάλλον που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

Αυτή η απόφαση μπορεί να είναι τρομακτική ή και λίγο ενοχοποιητική. Αλλά, θυμηθείτε ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να φοβάστε τη δουλειά σας κάθε μέρα – ειδικά όταν το εργασιακό άγχος μπορεί να έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις στην προσωπική σας ζωή και την ψυχική σας υγεία.