Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ανάμεσα στην γρίπη και την covid-19, ωστόσο το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παραθέτει τα ακόλουθα ως τα πιο πιθανά συμπτώματα που σχετίζονται με την μόλυνση από τον κορωνοϊό:

  • Πυρετός ή ρίγη
  • Βήχας
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κούραση
  • Πόνοι στους μυς ή στο σώμα
  • Πονοκέφαλο
  • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  • Πονόλαιμος
  • Συμφόρηση ή καταρροή
  • Ναυτία ή έμετος
  • Διάρροια

Έχει σημασία από ποιο στέλεχος μολυνθήκατε;

Μια σοβαρή περίπτωση κορωνοϊού μπορεί επίσης να περιλαμβάνει υψηλό πυρετό, γενικευμένη αδυναμία και ληθαργικές τάσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να μην εμφανίσει καν συμπτώματα, ακόμα και αν έχει μολυνθεί από αυτόν.

Το CDC δεν έχει εκδώσει συστάσεις για τη διαφοροποίηση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο πρέπει να ενεργείτε όταν έχετε ένα στέλεχος του κορωνοϊού έναντι ενός άλλου. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι διαφορετικές παραλλαγές προκαλούν διαφορετικό χρονικό διάστημα στην εμφάνιση ή την επιμονή των συμπτωμάτων.

Πόσο διαρκεί η περίοδος επώασης;

Εάν προσβληθείτε από τον ιό, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε μεταξύ δύο και 14 ημερών μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εάν έχετε επιστρέψει από κάποιο ταξίδι ή έχετε έρθει σε επαφή με «ύποπτο» κρούσμα, θα ήταν καλό να περιμένετε αυτές τις ημέρες, παραμένοντας στο σπίτι σε καραντίνα, ώστε σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί να μην το μεταδώσετε, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Πόσο κρατούν τα συμπτώματα της covid-19;

Το πόσο διαρκούν τα συμπτώματα εξαρτάται από τη σοβαρότητα του περιστατικού. Με πιο ήπιες περιπτώσεις (που σημαίνει ότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη), οι άνθρωποι τείνουν να βελτιώνονται μόνοι τους σε 10 έως 14 ημέρες, εξηγούν οι ειδικοί.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να ταξιδέψει στους πνεύμονες και να προκαλέσει πνευμονία και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Αυτά τα άτομα συνήθως νοσηλεύονται και στόχος των ειδικών είναι να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα μέχρι να υποχωρήσουν εντελώς.

Πώς επηρεάζει την διάρκεια των συμπτωμάτων ο εμβολιασμός;

Ακόμα και όταν είστε πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19 είναι ακόμη πιθανό να μολυνθείτε από τον κορωνοϊό. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό ενάντια στον ιό.

Αυτό όμως, που κάνουν τα εμβόλια σε μεγάλο βαθμό είναι να σας προστατεύσει από την ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών από τον ιό, δυνητικά επικίνδυνων για την ζωή. Στην περίπτωση που κολλήσετε ενώ έχετε εμβολιαστεί, είναι πιθανό να μην έχετε καθόλου συμπτώματα.

Ένα άλλο είναι ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα, αλλά πιθανότατα θα είναι λιγότερο σοβαρά από ό, τι θα αντιμετωπίσουν τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα, σύμφωνα με το CDC.

Όσο για το πόσο θα διαρκέσουν τα συμπτώματά σας σε αυτήν την περίπτωση, οι ειδικοί δεν έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα και η ανοσολογική απόκριση κάθε ατόμου είναι μοναδικά.