Ομόφωνα ένοχη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κρίθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η Έφη Κακαράτζουλα για την επίθεση με βιτριόλι βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Επιπλέον κρίθηκε ενοχή και για το αδίκημα της απείθειας.  Τακτικοί δικαστές και ένορκοι ακολούθησαν την πρόταση επί της ενοχής που είχε διατυπώσει ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης. To δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη για την ποινή.

Ξέσπασαν σε κλάματα

Στο άκουσμα της απόφασης οι φίλες της Ιωάννας που ήταν έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν σε κλάματα . Ακολούθως, το δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση του έκρινε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό της σύννομου βίου, το οποίο η ίδια ζήτησε δια του συνηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου. Ο εισαγγελέας πρότεινε να τιμωρηθεί η κατηγορούμενη με κάθειρξη 15 ετών και 6 μήνες για την απείθεια.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης, ζήτησε από το δικαστήριο να μην αναγνωρίσει στην  κατηγορούμενη το συγκεκριμένο ελαφρυντικό. Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, η σύννομη ζωή του υπαιτίου αποδεικνύεται πρωτίστως με την απουσία καταδικαστικών αποφάσεων από το ποινικό του μητρώο που είναι μαχητό τεκμήριο.

Το σκεπτικό του εισαγγελέα

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό  στα  προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.

Ο κ. Μαστοραντωνάκης ανέφερε ακόμη πως το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, είναι αβάσιμο γιατί αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο  Νώντα με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

Εγκληματικό σχέδιο

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε  ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη  συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου». Ολοκληρώνοντας ο εισαγγελέας είπε: «Την ενοχή της όπως απεφάνθη το δικαστήριο χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού».

Νωρίτερα, ο συνήγορος της δράστριας είχε ζητήσει την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου για την 36χρονη κατηγορούμενη της επίθεσης με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

«Να βοηθήσουν την Ιωάννα»

Αντίθετα, ο ίδιος στην αγόρευσή του ανέφερε ότι δεν ζητεί από δικαστές και ενόρκους να αναγνωρίσουν στην κατηγορούμενη τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας . «Αν ,μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό κύριοι ένορκοι αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» είπε ο κ. Κεχαγιόγλου.

«Κεχαγιόγλου: Δεν την ήθελε νεκρή»

Στη συνέχεια επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην εντολέα του. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά και στην πρόσφατη επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί στον ιερωμένο που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει.».

«Ενοχή γιατί ερωτεύτηκε»

Κλείνοντας την αγόρευσή του ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε πως η εντολέας του έπεσε θύμα της εμμονής της, και ανέφερε στο δικαστρήριο: «Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας με την οποία η κατηγορούμενη είχε φιλική επαφή) για να ξεκαθαρίσει το θέμα Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο της. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στο εαυτό της γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».