Εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, της αναπνευστικής λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μπορείτε να επιλέξετε για την τρίτη δόση ένα εμβόλιο από διαφορετικό κατασκευαστή; Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αλλά και τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η απάντηση είναι «ναι».

Μετά την μελέτη των διαθέσιμων δεδομένων, ο FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα γνωστά και πιθανά οφέλη» από τη χρήση ενός εμβολίου άλλου κατασκευαστή για την τρίτη «αναμνηστική» δόση υπερτερούν των «γνωστών και πιθανών κινδύνων».

Γιατί να κάνετε «mix and match» στα εμβόλια

Η ανάμειξη εμβολίων έχει μερικά πλεονεκτήματα. Από πρακτική άποψη, η δυνατότητα αλλαγής από το εμβόλιο ενός κατασκευαστή σε έναν άλλο χαρίζει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα από το ένα εμβόλιο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο στην θέση του.

Επίσης δίνει την ευκαιρία στα άτομα που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson να ενισχύσουν την ανοσία τους με ένα εμβόλιο προηγμένης mRNA τεχνολογίας, όπως είναι αυτά που έχουν κατασκευαστεί από τις Moderna και Pfizer.

Πρόσφατη μάλιστα, μελέτη του CDC με πραγματικά δεδομένα από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Αυγούστου σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισημαίνει ότι τα εμβόλια δύο δόσεων των Moderna και Pfizer ήταν 93% και 88% αντίστοιχα αποτελεσματικά κατά της νοσηλείας εξαιτίας του κορωνοϊού ενώ το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson είχε χαμηλότερο επίπεδο προστασίας, στο 71%.

Ταυτόχρονα υπάρχει η σκέψη ότι η ανάμειξη εμβολίων μπορεί να προκαλέσει μια πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση κι επομένως πιο ενισχυμένη ανοσία ενάντια στο κορωνοϊό.

Αυτό βασίζεται εν μέρει στα αποτελέσματα μιας μικρής, προεκτυπωμένης μελέτης, που δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ομότιμους ερευνητές, σχετικά με τον «mix and match» «αναμνηστικό» εμβολιασμό. Στη μελέτη συμμετείχαν εννέα ομάδες περίπου 50 ατόμων η καθεμία.

Ενήλικες που έλαβαν ένα από τα τρία εμβόλια, Moderna, Pfizer ή J&J, έλαβαν «αναμνηστική» δόση ένα από τα τρία ίδια εμβόλια.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι το «mix and match», το ανακάτεμα δηλαδή των εμβολίων, ανεξάρτητα από το συνδυασμό εμβολίων και ενισχυτικών δόσεων, αύξησαν τα επίπεδα αντισωμάτων.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτα ήταν τα ευρήματα για εκείνους που έλαβαν το J&J, καθώς η ενισχυτική δόση με Pfizer φάνηκε να αύξησε 35 φορές τα επίπεδα αντισωμάτων ενώ με Moderna 76 φορές. 

Ωστόσο, η μελέτη έχει περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους και της σύντομης περιόδου παρακολούθησης, η οποία μπορεί να μην καταγράφει σπάνιες παρενέργειες.