Ψυχικό σθένος, επιμονή, ανθεκτικότητα – αυτές είναι οι λέξεις που ακούγονται ολοένα και περισσότερο όσον αφορά στην ανατροφή παιδιών. Οι γονείς καλούνται να μεγαλώσουν παιδιά που είναι σωστά προετοιμασμένα ώστε να διαχειριστούν μελλοντικά την ενήλικη ζωή.

Πολλοί ειδικοί παροτρύνουν τους γονείς να κάνουν πίσω και να αφήσουν τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους, έτσι ώστε να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους και να αποκτήσουν δυναμισμό. Εάν ένα παιδί εισέλθει στον κόσμο της ενηλικίωσης χωρίς καμία από αυτές τις δεξιότητες, είναι σαν να βάζουμε ένα βρέφος σε μια παιδική χαρά για μεγάλα παιδιά.

Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάζουμε τα παιδιά σε κίνδυνο, αλλά αξίζει να αντισταθούμε στην παρόρμηση να εξομαλύνουμε κάθε δυσκολία στο δρόμο τους. Άλλωστε, η προσπάθεια και η αποτυχία δίνουν σημαντικά μαθήματα ζωής.

5 τρόποι να μεγαλώσετε παιδιά που έχουν ψυχικό σθένος

Προσπαθήστε να είστε… ήσυχοι

Ορισμένες φορές πρέπει να κάνετε πίσω και να δίνετε στα παιδιά σας τον χώρο να λύσουν τα προβλήματά τους χωρίς τη βοήθειά σας. Πόση εμπειρία μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί, τελικά, αν η μαμά φωνάζει διαρκώς «μη»; Αφού βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ασφαλές και δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του (σωματική ή ψυχική), προτιμήστε να μείνετε ήσυχοι και διακριτικοί.

Δείξτε εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη στο παιδί σας να καλέσει έναν νέο φίλο στο σπίτι ή να παραδώσει μια σχολική εργασία, χωρίς βοήθεια από τη μαμά και τον μπαμπά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να του διδάξετε τη σχέση μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής. Έτσι επίσης θα έχετε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε πόσο καλά τα καταφέρνει το παιδί σας μόνο του.

Αφήστε τα παιδιά να τα βρουν μεταξύ τους

Αυτό ισχύει τόσο με τα αδέρφια όσο και με τα παιδιά γενικά. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να αποκαταστήσετε την τάξη και δώστε χρόνο στα παιδιά να βρουν τις δικές τους λύσεις. Εννέα στις δέκα φορές, όταν δεν υπάρχει άλλος ενήλικας για να δει αν τηρούνται οι κανόνες, τα παιδιά θα καταφέρουν να βγάλουν άκρη μόνα τους.

Ενθαρρύνετέ τα, ακόμη κι αν το κάνουν «λάθος»

Όταν βιάζεστε, θέλετε κάτι να γίνει τώρα και να γίνει σωστά. Ωστόσο, όταν τα παιδιά σάς δείχνουν ότι θέλουν να κάνουν ορισμένα πράγματα μόνα τους (π.χ. να ντύνονται ή να φτιάχνουν τοστ), δώστε τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν, να μπερδευτούν και να προσπαθήσουν ξανά. Μην ξεχνάτε ότι θα κάνετε πολύ δρόμο για να βάλετε τις βάσεις που είναι απαραίτητες για να μεγαλώσετε ένα ικανό και υπεύθυνο νέο άτομο.

Αφήστε χώρο για συναισθήματα

Από τη μία, προσπαθούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από το να τραυματιστούν κάνοντας ποδήλατο. Από την άλλη, όταν πέσουν και χτυπήσουν, τους λέμε να είναι σκληρά και να μην κλαίνε. Τα παιδιά λαμβάνουν ανάμεικτα μηνύματα: Να είσαι προσεκτικός, αλλά μην κάνεις σαν μωρό. Στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να επιτρέπουμε αλλά και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να δείχνουν τα συναισθήματά τους. Μη δίνετε στα παιδιά σας το μήνυμα ότι τα αρνητικά συναισθήματα πρέπει να κρύβονται ή να εξαλείφονται. Αντιθέτως, δείξτε τους υγιείς τρόπους να τα διαχειρίζονται.

Να θυμάστε ότι…

Εάν δυσκολεύεστε ορισμένες φορές να αφήσετε το παιδί σας να κάνει κάτι μόνο του, θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται η λογική «όλα ή τίποτα». Θα υπάρξουν πολλές φορές που είναι απολύτως απαραίτητο να βοηθήσετε και να υποστηρίξετε τα παιδιά σας, κοινωνικά και συναισθηματικά. Απλά βεβαιωθείτε ότι τους δίνετε την ευκαιρία να δοκιμάσουν και τις δικές τους δυνάμεις. Έτσι, θα τους παρέχετε μια αίσθηση ασφάλειας, ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσετε να αποκτήσουν ψυχικό σθένος.