Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson κατά της covid-19 μειώθηκε δραματικά καθώς η παραλλαγή «σάρωσε» τις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη σχεδόν 800.000 βετεράνων. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, επισημαίνει ότι τα τρία εμβόλια προσέφεραν περίπου την ίδια προστασία έναντι του ιού τον Μάρτιο, όταν η παραλλαγή Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, αλλά αυτό άλλαξε 6 μήνες αργότερα.

Πόσο μειώθηκε η προστασία των τριών εμβολίων

Εν τω μεταξύ η προστασία του εμβολίου της Moderna «έπεσε» από το 89% τον Μάρτιο σε 58% τον Σεπτέμβριο.

Η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer από 87% «έπεσε», σύμφωνα με τους ερευνητές, στο 45%. Το εμβόλιο Johnson & Johnson έδειξε τη μεγαλύτερη πτώση, από 86% αποτελεσματικότητα σε 13% σε αυτούς τους 6 μήνες.

«Συνοπτικά, αν και ο εμβολιασμός παραμένει προστατευτικός έναντι της λοίμωξης SARS-CoV-2, η προστασία μειώθηκε και αυτή η μείωση δεν διέφερε ανάλογα με την ηλικία», επισήμαναν οι ερευνητές στην μελέτη.

Μειωμένη βρέθηκε και η προστασία των τριών εμβολίων αναφορικά με τον κίνδυνο θανάτου σε βετεράνους 65 ετών και άνω μετά από μόλις 3 μήνες.

Σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους βετεράνους της ίδιας ηλικιακής ομάδας, οι βετεράνοι που έκαναν το εμβόλιο της Moderna και τελικά κόλλησαν τον ιό, είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η προστασία ήταν 70% για όσους έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer και 52% για όσους έκαναν το J&J στην ίδια ηλικιακή ομάδα, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

Για τους βετεράνους κάτω των 65 ετών, η προστασία από τον κίνδυνο θανάτου ήταν 84% για όσους έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, 82% με το εμβόλιο της Moderna και 73% για όσους έκαναν το J&J, σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους στην ίδια ηλικία.

Η μελέτη επιβεβαιώνει την ανάγκη για την τρίτη ενισχυτική δόση αλλά και την τήρηση προστατευτικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.