Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία, όλοι έχουμε εξοικειωθεί με τα προστατευτικά μέτρα ενάντια στον νέο κορωνοϊό. Όπως όμως, μας λένε οι ειδικοί, οι νέες παραλλαγές, τα εμβόλια και οι ενισχυτικές τους δόσεις, η «επανέναρξη» της κανονικής ζωής είναι μερικοί από τους παράγοντες αλλάζουν καθημερινά την εξίσωση «ασφαλείας».

Σαφώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την ψυχολογική κούραση από την πρωτοφανή πανδημία, που μας κάνει να χαλαρώνουμε την άμυνά μας απέναντι στον κίνδυνο. Μερικοί ακόμα τρόποι που θα μπορούσαμε να μολυνθούμε από τον κορωνοϊό, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, περιλαμβάνουν:

Από εμβολιασμένα άτομα στο σπίτι

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που ζουν μαζί.

Γράφοντας στο Lancet, ερευνητές στην Βρετανία επισήμαναν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα, έχουν 38% πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε μη εμβολιασμένους συγκατοίκους και 25% πιθανότητα να τον μεταδώσουν σε πλήρως εμβολιασμένους συγκατοίκους.

Αν δεν έχετε λάβει την «αναμνηστική» δόση για τον κορωνοϊό

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της covid-19 μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, όπως μας λένε οι ειδικοί. Επομένως, εάν βρίσκεστε σε μία από τις εγκεκριμένες ομάδες για την τρίτη ενισχυτική δόση, είναι σημαντικό να μην το καθυστερήσετε καθώς η ανοσία εξασθενεί, καθιστώντας πιο πιθανή την μόλυνση.

Φοράτε μάσκα αλλά λανθασμένα

Θυμηθείτε ότι η μάσκα προστασίας θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη και το στόμα σας ανά πάσα στιγμή. Εάν φοράτε την μάσκα σας κάτω από τη μύτη σας, μπορείτε να κολλήσετε ή και να μεταδώσετε τον ιό. Επίσης το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά:

  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν φορέσετε την μάσκα σας.
  • Εφαρμόστε τη μάσκα σφιχτά στα πλαϊνά του προσώπου σας.
  • Μην βάζετε τη μάσκα στο λαιμό ή στο πιγούνι σας.
  • Μην αγγίζετε την μάσκα σας. Αν το κάνετε πλύνετε τα χέρια σας.