Τα φύλλα των δέντρων μας χαρίζουν τα υπέροχα χρώματά τους μερικές στιγμές πριν πέσουν στη γη, σκοτεινιάζει λίγο πιο νωρίς, ενώ τα πρώτα κρύα μας δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία για να φορέσουμε τα αγαπημένα μας πουλόβερ. Εάν δεν αγαπάτε φανατικά το φθινόπωρο, πιθανότατα θα γνωρίζετε κάποιον που είναι ή τουλάχιστον κάποιον που θα προτιμά τον χειμώνα από τις άλλες εποχές. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της ψυχολογίας, ίσως να οφείλεται σε κάποιες ξεχωριστές ιδιότητες της εποχής.

Το φθινόπωρο ως μια (μικρή) νέα αρχή

Το φθινόπωρο μπορεί να λειτουργήσει όπως περίπου η ημέρα των γενεθλίων μας ή εκείνη της Πρωτοχρονιάς. Αυτές οι ημέρες ισοδυναμούν με χρονικά ορόσημα ή στιγμές που δημιουργούν μια δομή για το πώς βλέπουμε και χρησιμοποιούμε τον χρόνο.

Τα χρονικά ορόσημα χωρίζουν τη ζωή σε διακριτές νοητικές φάσεις. Μας επιτρέπουν να βάλουμε στο παρελθόν αρνητικές εμπειρίες και να αγκαλιάσουμε μια νέα προοπτική, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σε έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο «Current Opinion in Psychology» έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι τα χρονικά ορόσημα ενισχύουν τα κίνητρα για την επιδίωξη στόχων, εύρημα που μπορούμε να δούμε και στην καθημερινότητα ήδη από παιδιά, που εντείναμε τις προσπάθειές μας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως και ενήλικοι, που επιστρέφουμε στη δουλειά με περισσότερη όρεξη και δημιουργικότητα.

Το κρύο μάς αναζωογονεί

Γνωστές είναι βέβαια και οι επιδράσεις του καιρού στην ψυχολογία και στη διάθεσή μας.

Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο φύλλωμα των δέντρων σε κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις λειτουργούν σαν μαγνήτης, που μας προσελκύει να περάσουμε περισσότερο χρόνο στη φύση, γεγονός που έχει συνδεθεί με αυξημένη ευτυχία και ευημερία και πιο ισχυρό αίσθημα σκοπού στη ζωή.

Επιπλέον, με τις ψυχρότερες θερμοκρασίες του φθινοπώρου και ιδιαίτερα του χειμώνα έρχεται η διαύγεια σκέψης, σε αντίθεση με την «ομίχλη», που παρατηρείται συνήθως σε περιόδους με υψηλότερες θερμοκρασίες.

Φυσικά από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπει το ξακουστό και πολυαγαπημένο «sweater-weather», ο καιρός δηλαδή που αποχωριζόμαστε τα ελαφριά ρούχα για να φορέσουμε και πάλι τα αγαπημένα μας χειμωνιάτικα, που αγκαλιάζουν το σώμα και μας χαρίζουν την πιο feel-good χουχουλιάρικη αίσθηση, ακόμα και στη στάση του λεωφορείου.

Απολαύστε το στο έπακρο

Λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα του φθινοπώρου, ο τελευταίος του μήνας αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για να τονώσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα και να αποτρέψουμε τα χειμωνιάτικα… blues.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τώρα είναι η ώρα να συγκεντρώσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να περάσουμε τον χειμώνα. Ψυχολογικά, αυτό σημαίνει να εστιάσουμε στον τρόπο που επιλέγουμε να βλέπουμε τα πράγματα καθημερινά και στις δεξιότητες αντιμετώπισης για να αντέξουμε τη… βαρυχειμωνιά.

Αν και η προετοιμασία αυτή είναι προσωπική υπόθεση, μερικές ιδέες για να τονώσετε τα επίπεδα ευεξίας σας, περιλαμβάνουν τις παρακάτω τακτικές:

Μην αντιστέκεστε

Η φύση σας καλεί, μην την αγνοείτε. Αρκεί μια μικρή βόλτα έξω στον καθαρό αέρα για να αυξήσετε τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο, που σύμφωνα με τους ειδικούς συμβάλλει στην απελευθέρωση περισσότερης σεροτονίνης, του γνωστού νευροδιαβιβαστή που προάγει την ευτυχία και το αίσθημα της ευημερίας.

Χαρτογραφήστε τους στόχους σας

Δεδομένου ότι το φθινόπωρο λειτουργεί σαν μια νέα αρχή και είναι μια περίοδος αυξημένων κινήτρων ο μήνας αυτός, μπορεί να είναι μια ευκαιρία να καταλάβετε σε ποιους τομείς θέλετε να εστιάσετε τους επόμενους μήνες.

Προσδιορίστε ποιοι είναι οι στόχοι σας, γιατί είναι σημαντικοί για εσάς και ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνετε για να τους υλοποιήσετε. Καταγράψτε τους και κάντε ένα πλάνο που θα σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στη σωστή κατεύθυνση τον χειμώνα.

Βρείτε χρόνο για πράγματα που αγαπάτε

Τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται αυτή την εποχή του χρόνου. Ενα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα είναι να αφιερώσετε χρόνο στις αγαπημένες σας δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, η συνάντηση με φίλους ή η ζωγραφική. Βάλτε την ξεκούραση, σωματική και ψυχική, σε προτεραιότητα και δείτε τη διάθεσή σας να… ανθίζει