Μια ομάδα κλινικών ειδικών ερεύνησε τις επιπτώσεις 8.000 λουσιμάτων σε 1.200 δείγματα τριχών από 450 γυναίκες σε εννέα χώρες, και το πόρισμα ήταν το εξής: Ανεξάρτητα από τη μορφή, το μέγεθος ή την εθνικότητά μας, στα μαλλιά μας επικάθονται διάφορα οξειδωτικά μέταλλα. Ένα από αυτά είναι ο χαλκός, που υπάρχει φυσιολογικά στο τρεχούμενο νερό.

Με απλά λόγια, κάθε φορά που λούζουμε τα μαλλιά μας, εκείνα υφίστανται οξείδωση από τον χαλκό, η οποία αλλοιώνει το χρώμα και την ποιότητα της τρίχας. Για παράδειγμα ο χαλκός που υπάρχει στο νερό της πισίνας είναι ο ένοχος που αφήνει ένα πράσινο χρώμα στα μαλλιά καθώς δεσμεύει την πρωτεϊνη της τρίχας και αλλοιώνει τις χρωστικές της βαφής, ιδίως των ξανθών αποχρώσεων.

Τι κάνει η οξείδωση

Γι’ αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία των προϊόντων για βαμμένα μαλλιά  προκειμένου να διατηρούμε το χρώμα τους. Ωστόσο η οξείδωση δεν απειλεί μόνο το χρώμα τους. Εξασθενεί και τη δομή τους με την πάροδο του χρόνου, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα στη φθορά από το styling και στη δημιουργία ψαλίδας, στο σπάσιμο και το φριζάρισμα, συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τα ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε τον χαλκό που παίρνουμε από τις τροφές και είναι ωφέλιμος για τον οργανισμό, με τον χαλκό που υπάρχει στο νερό. «Σε αυτήν την περίπτωση οδηγεί στη διάσπαση και τη διάβρωση του εσωτερικού φλοιού της τρίχας, με αποτέλεσμα την πόρωσή της, δηλαδή τη δημιουργία οπών, που οδηγούν στο σπάσιμο, το φριζάρισμα και την ψαλίδα» επισημαίνει η δερματολόγος Dr. Jennifer Marsh, Ph. D.

Ποια είναι η λύση;

Σίγουρα όχι το να αποφεύγουμε το λούσιμο. Ας δούμε ποια βήματα θα συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία, τη δύναμη και την επανόρθωση των μαλλιών μας, μειώνοντας τις επιπτώσεις της οξείδωσης.

* Σαμπουάν

Λουζόμαστε με ένα σύμπλεγμα ενδυνάμωσης από αντιοξειδωτικά που ενισχύει τη διατήρηση του εσωτερικού φλοιού της τρίχας. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του σπασίματος και της τριχόπτωσης.

* Conditioner

Απαραίτητο βήμα που προστατεύει τα μαλλιά σε όλο το μήκος τους από το σπάσιμο. Επιπλέον διευκολύνει το ξέμπλεγμα και καταπολεμά την εμφάνιση της ψαλίδας.

* Μάσκα εντατικής θρέψης

Δύο φορές την εβδομάδα κάνουμε εντατική περιποίηση, προκειμένου τα μαλλιά μας να γίνουν πιο ανθεκτικά.

* Τονωτική λοσιόν

Μία φορά την εβδομάδα κάνουμε μασάζ στις ρίζες. Ετσι θα εισχωρήσουν στο τριχωτό θρεπτικά συστατικά, όπως B3 και προβιταμίνη Β5, που θα δώσουν όγκο και δύναμη στην τρίχα.

* Θερμοπροστατευτική λοσιόν

Αποφεύγουμε όσο μπορούμε το πιστολάκι και θερμό στάιλινγκ, αν και τον χειμώνα είναι δύσκολο. Παρόλα αυτά, δεν ξεχνάμε ποτέ την εξειδικευμένη σύνθεση που θα θωρακίσει την τρίχα ενάντια στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσουν τέτοιου είδους εργαλεία.