Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο σε περιεκτικότητα μέταλλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Το 50% περίπου του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στα οστά, το υπόλοιπο 50% στα όργανα και στους ιστούς και μόλις 1% στην κυκλοφορία του αίματος. Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που συνήθως δεν τοποθετείται στην «πρώτη γραμμή» των διατροφικών αναγκών του οργανισμού, όπως για παράδειγμα το ασβέστιο, ο σίδηρος ή η βιταμίνη C. Ωστόσο, ο βιολογικός του ρόλος το καθιστά πολύτιμο για την υγεία, και ένα συστατικό για το οποίο είναι σίγουρα σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια πράγματα.

Πώς μας ωφελεί το μαγνήσιο

Ο βιολογικός ρόλος του μαγνησίου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών λειτουργιών, καθώς έχει διαπιστωθεί πως συμμετέχει ως συμπαράγοντας σε περισσότερες από 300 μεταβολικές διεργασίες.

* Σε αυτές, περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η πρωτεϊνοσύνθεση, η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας και η σταθεροποίηση των μιτοχονδριακών μεμβρανών.

* Ακόμη, το μαγνήσιο παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση της οστικής ακεραιότητας, καθώς και στον μεταβολισμό της γλυκόζης και της ινσουλίνης.

* Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως ο ρόλος του μαγνησίου επεκτείνεται και στην πρόληψη ασθενειών, καθώς η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων, ενώ αντίθετα η επαρκής πρόσληψή του φαίνεται ότι μπορεί να δράσει προστατευτικά.

* Ειδικότερα, έχει φανεί πως η έλλειψη μαγνησίου ενδεχομένως να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως οι ημικρανίες, η νόσος Alzheimer, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Συνεισφέρει στη συνολική υγεία μας

Συνεπώς, η επαρκής ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλει στη μακροχρόνια διατήρηση της υγείας.

Πού το βρίσκουμε

Βρίσκεται σε τροφές όπως τα δημητριακά, κυρίως βρόμη και κριθάρι, στα φασόλια, στο σπανάκι, ξηρούς καρπούς όπως τα φιστίκια, στα ψάρια, στην αγκινάρα, στο γάλα.

Ειδικά για τους αθλητές!

Το μαγνήσιο αποτελεί από τα πιο σημαντικά συστατικά τόνωσης και ευεξίας. Είναι απαραίτητο ιδίως για άτομα που γυμνάζονται ή έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα. Χωρίς το μαγνήσιο καθίσταται σχεδόν αδύνατη η παραγωγή ενέργειας από το ανθρώπινο σώμα και έλλειψη του σχετίζεται με κόπωση, κράμπες, ακόμη και λήθαργο.

Σε άτομα με έντονη άσκηση συστήνεται πολλές φορές και συμπληρωματική χρήση, μετά πάντα από την καθοδήγηση ειδικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις να μη λαμβάνεται με ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικού. Αν παίρνετε δηλαδή μαγνήσιο αποφύγετε να φάτε τυρί, γιαούρτι ή να πιείτε γάλα 2 ώρες πριν και 2 ώρες μετά τη λήψη του συμπληρώματος.

Το μαγνήσιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέταλλο που εμπλέκεται σε εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας και κατέχει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της συνολικής υγείας μας