Ο πόνος της περιόδου είναι ένα απίστευτα κοινό και φυσιολογικό μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου που τείνει να προκαλεί πόνο στο στομάχι, την πλάτη αλλά και τους μηρούς. Αυτός ο πόνος είναι ιατρικά γνωστός ως δυσμηνόρροια και τα πιο τυπικά της συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, φούσκωμα, πονοκεφάλους και έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Από τι εντείνεται ο πόνος περιόδου

Γενικά, οι κράμπες περιόδου εμφανίζονται λόγω της συστολής των μυών στο σώμα σας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να εντείνουν την ενόχληση που αισθάνεστε, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Καπνίζετε

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την αύξηση των πόνων της περιόδου καθώς μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα. Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν πόνο.

Στην πραγματικότητα, σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τον υπάρχοντα πόνο της περιόδου, αλλά οι καπνιστές έχουν και 1,45 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δυσμηνόρροια από τους μη καπνιστές.

Προτιμάτε τα αλμυρά

Αυτό είναι ένα σημαντικό «πλήγμα», γιατί τα πατατάκια συνδυάζονται τέλεια με το παγωτό ως ένα από τα πιο αγαπημένα comfort foods στην περίοδο. Τα αλμυρά τρόφιμα δεν προκαλούν άμεσα πόνο περιόδου, αλλά μελέτες δείχνουν ότι το υψηλό νάτριο αυξάνει το φούσκωμα ανεξάρτητα από την έμμηνο ρύση.

Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να τρώτε αλμυρές τροφές σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, καθώς μπορεί να εντείνουν την κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα.

Δεν κοιμάστε καλά

Όταν έχετε περίοδο, η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα κι ως αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Μία από τις επιπτώσεις είναι ότι η έλλειψη ύπνου σας κάνει να αισθάνεστε πιο έντονα τον πόνο, επομένως μπορεί να αισθάνεστε πιο έντονες κράμπες.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγαλύτερες περιόδους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου σας, μας εξηγούν. Αυτό μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο όταν έχετε περίοδο και συχνά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κούραση και μειωμένη ενέργεια.

Πολλά φλιτζάνια καφέ

Οι ειδικοί συνιστούν να παραλείψουμε τον έξτρα καπουτσίνο στην περίοδό μας και αυτό διότι η καφεΐνη δρα ως αγγειοσυσταλτικό, που σημαίνει ότι στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και περιορίζει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης της μήτρας.

Κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη των αγγείων που τροφοδοτούν τη μήτρα. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν, υπάρχει λιγότερος χώρος για να ρέει ελεύθερα το αίμα, κάτι που με τη σειρά του προκαλεί περισσότερο πόνο, εξηγούν οι ειδικοί.

Έχετε στρες

Το άγχος κάνει τον πόνο της περιόδου χειρότερο. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση επώδυνων περιόδων, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε υψηλά επίπεδα στρες τις εβδομάδες πριν από την περίοδό σας, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Women’s Health διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ήταν αγχωμένες δύο εβδομάδες πριν από την περίοδό τους είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μέτριες έως σοβαρές ενοχλήσεις κατά την διάρκεια της περιόδου τους σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν αγχωθεί ιδιαίτερα.