Αδιαμφισβήτητα, η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για να διατηρήσουμε υγιή, ελαστική και λαμπερή την επιδερμίδα μας. Όμως τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αυτά που προσδοκούμε. Τι μπορεί να φταίει; Διορθώνουμε τα παρακάτω πιο συχνά λάθη που ενδεχομένως κάνουμε και επιτρέπουμε στο δέρμα μας να αναζωογονηθεί σε βάθος και να αστράφτει από υγεία.

Δεν εφαρμόζουμε τη σωστή ποσότητα

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι όσο πιο παχιά στρώση απλώσουμε τόσο περισσότερη υγρασία θα διοχετευτεί στο δέρμα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το αντίθετο μάλιστα. Εκτός από σπατάλη χρημάτων αποτελεί παράγοντα κούρασης της επιδερμίδας. Η σωστή ποσότητα αντιστοιχεί σε μέγεθος ίσο με 1-2 ρεβύθια, σε πρόσωπο και λαιμό.

Την τοποθετούμε με λάθος τρόπο

Άλλο ένα βασικό κριτήριο για την αποτελεσματική ενυδάτωση είναι ο τρόπος χρήσης της. Δεν την τρίβουμε πάνω στο δέρμα με ακανόνιστη φορά. Αντίθετα, την εφαρμόζουμε με ήπιες κυκλικές κινήσεις μασάζ και με φορά από το κέντρο του προσώπου προς τα έξω και από κάτω προς τα πάνω. Έτσι ενεργοποιούμε την κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς την αναζωογόνηση των κυττάρων. Η καλύτερη στιγμή για ενυδάτωση είναι αμέσως μετά τον καθαρισμό, όταν ακόμα το δέρμα είναι νωπό.

Αμελούμε την απολέπιση

Η συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας δεν επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά να προσχωρήσουν στις βαθύτερες στοιβάδες. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα επιφανειακό φιλμ που την κάνει να ασφυκτιά. Επιπλέον χάνει τη λάμψη της εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνωσης των κυττάρων. Αρα η απολέπιση είναι μία απαραίτητη διαδικασία για την αποτελεσματική ενυδάτωση.

Δεν ξέρουμε τον τύπο του δέρματός μας

Η βασική προϋπόθεση για να δράσει σωστά η ενυδατική μας είναι η καλή απορρόφηση των συστατικών της. Αν ωστόσο το δέρμα μας έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, π.χ. ακμή ή τάση για ξεφλούδισμα και ερεθισμούς, τότε πριν επιλέξουμε μία σύνθεση, συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό. Σε γενικές γραμμές όμως τα λιπαρά δέρματα χρειάζονται λεπτόρρευστες και ανάλαφρες υφές. Αντίθετα ο ξηρός τύπος έχει ανάγκη από μία πιο ενισχυμένη και πλουσιότερη υφή.

Παραλείπουμε την ενυδάτωση επειδή έχουμε λιπαρή επιδερμίδα

Ακόμα και το λιπαρό δέρμα μπορεί να αφυδατωθεί με αποτέλεσμα να παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα μπλοκάροντας τους πόρους. Αν παρατηρήσουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάνουμε το εξής: Πρώτον καθαρίζουμε πρωϊ και βράδυ τη επιδερμίδα μας και όχι πιο συχνά μέσα στη μέρα. Δεύτερον, χρησιμοποιούμε καθημερινά μια λεπτόρρευστη ενυδατική σύνθεση που θα καλύψει τις ανάγκες μας μειώνοντας έτσι την περιττή παραγωγή λιπαρότητας και τις γυαλάδες.