Ανοιχτή είναι από χθες το βράδυ η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, με όλους τους ενήλικες να μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους.

Ενώ όλοι περίμεναν ότι θα μειωθεί ο χρόνος από τους 6 μήνες που ίσχυαν μέχρι τώρα στους 4, τελικά η επιστήμονες εισηγήθηκαν να γίνεται στους 3 μήνες, όπως ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η σύσταση αυτή ισχύει και για όσους είχαν νοσήσει από κορωνοϊό.

Ρεκόρ 2,2 εκατ. συνολικών ραντεβού

Όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, το άνοιγμα της πλατφόρμας για την αναμνηστική δόση στους 3 μήνες προσέλκυσε αρκετό κόσμο και μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ με 2,2 εκατομμύρια νέων χρηστών.

Μάλιστα, από την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα χθες, Παρασκευή, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν κλειστεί πάνω από 236.000 ραντεβού για τρίτη δόση.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχει προτεραιότητα στα εμβόλια για όσους κλείνουν για την πρώτη δόση και στη συνέχεια ανοίγουν ραντεβού για όσους θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση.

«Μέσα στη εβδομάδα θα υπάρξει και άλλη διαθεσιμότητα σε ραντεβού», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τι ισχύει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν αλλάζει κάτι. Δηλαδή, θα κάνουν την ενισχυτική δόση 2 μήνες μετά – όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Οι φόβοι για τα Χριστούγεννα και το νέο στέλεχος

Δύο ήταν οι βασικοί παράγοντες που «μέτρησαν» για να μειωθεί το διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό:

  1. Η πανδημία στη χώρα συνεχίζει να «δίνει» υψηλά νούμερα σε όλους ανεξαιρέτως τους δείκτες, την ώρα που μπαίνουμε σε εορταστική περίοδο και ο καιρός χειμωνιάζει. Άρα οι πολίτες θα έχουν περισσότερες συναναστροφές σε κλειστούς χώρους.
  2. Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, όσο κι αν δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως η απειλή της, κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι μπορεί να «μολύνει» τα Χριστούγεννα.

Ένα ακόμα στοιχείο που φαίνεται να μέτρησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναι τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA