Διανύοντας τη φάση της περιεμμηνόπαυσης παρατηρούμε ότι οι αλλαγές στην επιδερμίδα γίνονται εντονότερες. Ετσι από την ηλικία των 40 και μετά η απώλεια σε κολλαγόνο επιταχύνεται και παράλληλα χάνουμε υποδόριο λίπος. Επιπλέον οι ορμονικές μεταβολές και κυρίως η μείωση των οιστρογόνων προκαλούν και άλλα συμπτώματα όπως ξηροδερμία ή ακμή, πιο βαθιές ρυτίδες, χαλάρωση και έλλειψη πυκνότητας. (Σημείωση: Αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζουν και οι νεότερες γυναίκες που μπαίνουν για ιατρικούς λόγους πρόωρα στην εμμηνόπαυση). Σε όλα τα παραπάνω, προσθέτουμε και τους εξωτερικούς παράγοντες που φθείρουν το δέρμα κι επιδεινώνουν τα σημάδια γήρανσης, όπως ο ήλιος και η ρύπανση.

Η νέα περιποίησή μας στην περιεμμηνόπαυση

Μοιραία εφόσον οι ανάγκες της επιδερμίδας μας αλλάζουν, πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα την καθημερινή ρουτίνα της περιποίησής μας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται προκειμένου να αμύνεται στις εσωτερικές και εξωτερικές αιτίες που την ταλαιπωρούν.

 

#Καθαρισμός

Επιλέγουμε μία σύνθεση σε μορφή balm ή γαλακτώματος που έχει πιο πλούσια υφή, η οποία θα καθαρίσει απαλά και θα προστατεύσει από την ξηρότητα. Ωστόσο αν παρατηρούμε αύξηση της λιπαρότητας ή έχουμε ακμή προτιμάμε ένα πιο λεπτόρρευστο προϊόν, όπως ένα μικυλλιακό νερό 3 σε 1, που καθαρίζει, τονώνει και αφήνει απαλή την επιδερμίδα.

#Τόνωση

Μετά τον καθαρισμό, ένα σπρέι με ιαματικό νερό έχει επιπλέον ευεργετική δράση δυναμώνοντας τον επιδερμιδικό φραγμό. Παράλληλα προσφέρει ανακούφιση και καταπράυνση λόγω των ιχνοστοιχείων και των μεταλλικών συστατικών που περιέχει.

Επίσης είναι ιδανικό προϊόν για να ανακουφίζει από τις εξάψεις.

#Σκραμπ

Η απολέπιση βοηθά τη φυσική ικανότητα του δέρματος να αναγεννάται, απαλλάσσοντάς το  από τα νεκρά κύτταρα. Επιπλέον επιτρέπει στις εξειδικευμένες συνθέσεις να αποδώσουν τον μέγιστο βαθμό προσφέροντας σε βάθος στο δέρμα όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

# Θρέψη

-Αν έχουμε θαμπή επιδερμίδα που παρουσιάζει έντονη ξηρότητα, τότε πριν εφαρμόσουμε την κρέμα μας απλώνουμε έναν ορό σύσφιξης ή ένα έλαιο, πλούσιο σε λιπαρά οξέα, που λειαίνει και προσφέρει άνεση. Σύμφωνα με έρευνες, ο συνδυασμός ενός ορού με μια κρέμα βελτιώνουν θεαματικά το δέρμα.

-Στη συνέχεια απλώνουμε την κρέμα μας, η οποία είναι ειδικά μελετημένη για αυτήν την περίοδο που διανύουμε. Ιδανικά χρησιμοποιούμε ένα face roller για να κάνουμε μασάζ. Η μέθοδος ενισχύει την αποτοξίνωση του δέρματος και συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος.

-Το βράδυ δεν παραλείπουμε την εφαρμογή μίας δροσερής κρέμας που χαρίζει αίσθηση δροσιάς και συμβάλλει στη λείανση και την ελαστικότητα.

#Αντηλιακή προστασία 

Καθημερινά πριν βγούμε από το σπίτι, δεν παραλείπουμε την εφαρμογή ενός αντηλιακού με αντιγηραντική σύνθεση και υψηλό SPF. Ετσι προστατεύουμε το δέρμα από τις φθορές του ήλιου και τις ελεύθερες ρίζες.

 

-Κατάλληλο μέικ απ

Τέλος, για το μακιγιάζ μας διαλέγουμε ειδικές συνθέσεις μέικ απ με αντιγηραντικούς παράγοντες που καλύπτουν και ταυτόχρονα περιποιούνται την επιδερμίδα χωρίς να συσσωρεύονται στις πτυχώσεις της. Στοιχεία όπως βιταμίνες, αντηλιακά φίλτρα, μεταλλικά στοιχεία, υαλουρονικό οξύ και έλαια  θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ελαστικότητας και της πυκνότητάς της