Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα από το πόσα βιβλία διαβάζετε και τι περιμένετε να βιώσετε, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να σας προετοιμάσει για την πραγματική πρωτόγνωρη εμπειρία. Αν και οι περισσότερες αλλαγές, τόσο στο σώμα όσο και στην διάθεση, έχουν συζητηθεί κατά καιρούς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν έχουν επισημανθεί επαρκώς. Μερικά από αυτά, περιλαμβάνουν:

Η πρωινή ναυτία δεν είναι μόνο «πρωινή»

Αν και υπάρχει λόγος που την λέμε πρωινή, πολλές είναι οι έγκυες γυναίκες που μπορεί να αντιμετωπίσουν ναυτία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρωινή ναυτία επηρεάζει το 70% των μητέρων κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.

Μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα και να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή. Και ενώ γενικά υποχωρεί κατά το δεύτερο τρίμηνο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να την αντιμετωπίσουν καθ’όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Θα λαχανιάζετε συχνότερα όσο είστε έγκυος

Πριν μείνετε έγκυος, η αναπνοή σας μπορεί να γινόταν πιο ρηχή και γρήγορη μετά το τρέξιμο ή μια έντονη προπόνηση. Καθώς μεταφέρεται το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας, πιθανόν να διαπιστώσετε ότι μπορεί να λαχανιάζετε πηγαίνοντας από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

Η δύσπνοια μπορεί να ξεκινήσει στην αρχή της εγκυμοσύνης λόγω του όγκου του αίματος που προστίθεται γρήγορα για να υποστηρίξει τόσο τη μέλλουσα μητέρα όσο και το μωρό.

Τα ούλα σας μπορεί να ματώνουν στο βούρτσισμα

Η υγιεινή των δοντιών είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο καλά φροντίζουν οι εγκυμονούσες τα δόντια τους, τις περισσότερες φορές, τα ούλα μπορεί να αιμορραγούν καθώς βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιμορραγία των ούλων στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική και οφείλεται στην ουλίτιδα. Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν, ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η στοματική τους υγιεινή λόγω των ορμονικών αλλαγών που προκαλούν πρήξιμο των ούλων και κάνουν το σάλιο πιο όξινο.