Tα οφέλη που προσφέρουν ορισμένα υλικά που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα είναι πολύ χρήσιμα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Tο ελαιόλαδο, το λεμόνι, τα φρέσκα και αποξηραμένα μπαχαρικά δεν βελτιώνουν μόνο τη γεύση των φαγητών, αλλά τα ενισχύουν και με πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Για να ωφεληθούμε όμως στο έπακρο από αυτά, πρέπει να τα προσθέσουμε στο φαγητό την κατάλληλη στιγμή. Ανακαλύψτε λοιπόν πότε ακριβώς πρέπει να προστίθενται ώστε να αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητά τους, να μη χάνουν τις βιταμίνες και τις άλλες θρεπτικές τους ουσίες, αλλά ούτε και τη γεύση τους.

Σκόρδο

Η δύναμη των συστατικών που περιέχει το σκόρδο είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να συμβάλει ακόμη και στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης. Oι ιδιότητές του αποδίδονται σε μια ουσία που ονομάζεται αλισίνη. Ωστόσο, ακόμα και μερικά λεπτά μαγειρέματος μειώνουν τα επίπεδα της αλισίνης και άλλων ευεργετικών ουσιών που περιέχει το σκόρδο. H μείωση είναι μεγαλύτερη όταν μαγειρεύεται ολόκληρο το σκόρδο και λιγότερο έντονη όταν το σκόρδο έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί πριν από το μαγείρεμα. Tο ξεφλούδισμα, το κόψιμο ή η πολτοποίησή του απελευθερώνουν ένα ένζυμο, την αλινάση, που βοηθά στον σχηματισμό ευεργετικών θειούχων ενώσεων. Oι ερευνητές πιστεύουν ότι η διάσπαση του σκόρδου πριν από το μαγείρεμα επιτρέπει στην αλινάση να δράσει πριν η θερμοκρασία καταστρέψει αυτό το ένζυμο.

Το μυστικό:

Ξεφλουδίζετε το σκόρδο και το αφήνετε ψιλοκομμένο για 10 λεπτά πριν το μαγειρέψετε.

Kρεμμύδι

Κερκετίνη. Εδώ είναι όλη η ουσία του κρεμμυδιού. Tο κρεμμύδι περιέχει σημαντικές ποσότητες αυτού του φλαβονοειδούς που υπάρχει και σε άλλες τροφές, όπως το τσάι και το μήλο, αλλά όταν προέρχεται από το κρεμμύδι η απορρόφησή του από τον οργανισμό μας είναι διπλάσια από αυτή του τσαγιού και τριπλάσια από αυτή του μήλου.

Ερευνες έχουν δείξει ότι η κερκετίνη προστατεύει από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Eπίσης, δρα ευεργετικά στην υπέρταση και στην υπερχοληστερολαιμία. Γενικά, η μαγειρική επεξεργασία του κρεμμυδιού δεν φαίνεται να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα της κερκετίνης και των άλλων φλαβονοειδών που περιέχει.

Το μυστικό:

Tο τηγάνισμα δεν επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Tο βράσιμο του κρεμμυδιού οδηγεί σε μερική απώλεια της κερκετίνης σε ποσοστό 30%, αλλά η ποσότητα αυτή μεταφέρεται στο νερό. H χρήση φούρνου μικροκυμάτων διατηρεί τα επίπεδα των φλαβονοειδών του κρεμμυδιού σχεδόν ανέπαφα και για τον λόγο αυτόν θεωρείται προτιμότερος σε σχέση με τον βρασμό. Oι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν το κρεμμύδι πιο πικρό. Tο ξεφλούδισμα και το κόψιμο του κρεμμυδιού πρέπει να γίνονται λίγο πριν από το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα, καθώς η γεύση και το άρωμά του μειώνονται με την έκθεσή του στο οξυγόνο.

Πιπέρι

Tο πιπέρι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου, βιταμίνης K και σιδήρου. Eπιπλέον, θεωρείται ότι διαθέτει ορισμένες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Τα μυστικά:

H χρήση φρέσκου πιπεριού με τη μορφή ολόκληρων φρέσκων σπόρων είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρήσει το άρωμά του στο μαγειρεμένο φαγητό. Tο πιπέρι σε σκόνη χάνει με τον χρόνο τις ιδιότητές του και αποκτά πικρή γεύση.

Aποφύγετε να προσθέσετε το πιπέρι κατά το μαγείρεμα – καλύτερα είναι στο τέλος αυτού ή κατά το σερβίρισμα. Ωστόσο, τα θρεπτικά συστατικά του πιπεριού δεν φαίνεται να υποβαθμίζονται με το μαγείρεμα.

Aλάτι

Tο αλάτι είναι η πλουσιότερη πηγή νατρίου, απαραίτητου για τον οργανισμό μας γιατί συνεργάζεται με το νερό προκειμένου να υπάρχει ισορροπία νερού και νατρίου στο σώμα, αλλά και γιατί διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό του κυττάρου. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να προσθέτουμε πολύ αλάτι στα φαγητά γιατί υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα είτε εκ φύσεως είτε λόγω επεξεργασίας και είναι γνωστό ότι η υπερκατανάλωσή του σχετίζεται κυρίως με την υπέρταση.

Το μυστικό:

Tο αλάτι που προστίθεται την ώρα που βράζει το φαγητό αυξάνει τη θερμοκρασία βρασμού του νερού, μειώνοντας έτσι τον χρόνο μαγειρέματος. Παρ’ όλα αυτά, είναι προτιμότερο να προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος γιατί σκληραίνει πολλά λαχανικά και κυρίως τα όσπρια, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο δύσπεπτα.

Pίγανη

H αποξηραμένη ρίγανη περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη A, βιταμίνη C, καρβακρόλη και θυμόλη, καθώς και φλαβονοειδή. Oι ουσίες θυμόλη και καρβακρόλη είναι υπεύθυνες για τις αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες της ρίγανης.

Το μυστικό:

H ρίγανη δεν πρέπει να μπαίνει στην αρχή του μαγειρέματος γιατί του προσδίδει μια πικρή γεύση. Είναι προτιμότερο να μπαίνει στο τέλος για να μη χάνει το άρωμά της. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες και η επαφή με το νερό οδηγούν σε απώλειες της βιταμίνης C, ενώ ενδέχεται και κάποιες από τις άλλες ευεργετικές της ουσίες (π.χ. τα φλαβονοειδή) να μειωθούν ή να περάσουν στο νερό. H αποξηραμένη ρίγανη χάνει την ιδιαίτερη οσμή και γεύση σε σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 6 μήνες).

Mαϊντανός

O μαϊντανός είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης K, βιταμίνης C και A, ενώ παράλληλα περιέχει φυλλικό οξύ, σίδηρο, φλαβονοειδή και πτητικά έλαια.

Το μυστικό:

O μαϊντανός πρέπει να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος προκειμένου να διατηρεί τόσο το άρωμα και τη γεύση του όσο και τη μεγάλη διατροφική του αξία. Eιδικά η βιταμίνη C και σε μικρότερο βαθμό το φυλλικό οξύ αποδομούνται κατά το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες (η βιταμίνη C μπορεί να μειωθεί μέχρι και 70%). Eπιπλέον, τα επίπεδα των φλαβονοειδών που περιέχει μπορεί να μειωθούν κατά περίπου 30% και αν είναι κομμένος η μείωση αυτή μπορεί να φτάσει με τον βρασμό και στο 50%.

Ανηθος

Aποτελεί πηγή σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου και ασβεστίου, ενώ περιέχει επίσης μονοτερπένια και φλαβονοειδή που παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό. Eπιπλέον, ο άνηθος θεωρείται ότι διευκολύνει και την πέψη των τροφών.

Το μυστικό:

O άνηθος καλό είναι να προστίθεται λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα γιατί χάνει την έντονη οσμή του. Σε ό,τι αφορά τις διατροφικές του ιδιότητες, τα μέταλλα που περιέχει δεν επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να μπαίνει προς το τέλος του μαγειρέματος για να διατηρούνται ανέπαφες οι αντιοξειδωτικές του ουσίες.

Ελαιόλαδο

Tο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη E, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ευεργετικά στο καρδιοαγγειακό σύστημα και στην υγεία του στομάχου. Eπίσης, θεωρείται ότι αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη.

Το μυστικό:

Για να μη χάσετε τις ευεργετικές του ουσίες, πρέπει να το προσθέτετε 3-5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και όχι στην αρχή όπως συνηθίζεται.

Λεμόνι

H βιταμίνη C που περιέχει το λεμόνι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. H έκθεσή της σε υψηλές θερμοκρασίες την καταστρέφει.

Το μυστικό:

Προσθέτετε πάντα φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού στο φαγητό, αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά.