Ενώ μερικά νήπια δεν έχουν πρόβλημα να μοιράζονται τα πράγματά τους, τα περισσότερα είναι διαβόητα κακά σε αυτό. Αν λοιπόν το μικρό σας δυσκολεύεται ή αρνείται να μοιραστεί τα πράγματά του, είναι απολύτως φυσιολογικό για το αναπτυξιακό του στάδιο.

Γιατί είναι δύσκολο για τα νήπια να μοιράζονται τα πράγματά τους

*Επικεντρώνονται στα δικά τους συναισθήματα, επιθυμίες και ανάγκες

Η κοινή χρήση περιλαμβάνει τη σκέψη για τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες κάποιου άλλου, αλλά τα νήπια βρίσκονται σε μια «εγωκεντρική» φάση και μπορούν να δουν τα πράγματα μόνο από τη δική τους οπτική γωνία.

Η επιμονή του μικρού σας ότι το παιχνίδι είναι δικό του (και μόνο δικό του!) μπορεί να σας προβληματίζει, αλλά στην πραγματικότητα είναι σημάδι υγιούς ανάπτυξης. Η νηπιακή ηλικία είναι μια περίοδος μεγάλων ορόσημων (περπάτημα, ομιλία και η ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων) και η ενασχόληση με τον εαυτό τους βοηθά τα μικρά να παραμείνουν συγκεντρωμένα στην κατάκτηση αυτών των σημαντικών δεξιοτήτων.

Ο εγωκεντρισμός ενισχύει επίσης την αίσθηση κατοχής ενός μικρού παιδιού. Τα αγαπημένα αντικείμενα, όπως ένα αρκουδάκι, μπορεί να είναι για το παιδί σαν προέκταση του εαυτού του.

*Δεν καταλαβαίνουν την κοινωνική και συναισθηματική δυναμική της κοινής χρήσης

Το «επιτυχημένο μοίρασμα» περιλαμβάνει περίπλοκες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, όπως το να φαντάζεσαι κάτι από τη σκοπιά κάποιου άλλου (προοπτική), να σχετίζεσαι και να νοιάζεσαι για τα συναισθήματα κάποιου άλλου (ενσυναίσθηση) και να κατανοήσεις τις έννοιες της δικαιοσύνης, της συνεργασίας και της υπομονής . Αυτές είναι δύσκολες δεξιότητες που αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και τα νήπια απλά δεν είναι ακόμα σε αυτό το στάδιο.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς

Πρώτον, να θυμάστε ότι η δυσκολία του μικρού σας να μοιράζεται δεν σημαίνει ότι μεγαλώνετε ένα παιδί με «κακό χαρακτήρα». Μπορεί αισθάνεστε απογοήτευση και ντροπή όταν προσκολλάται σε παιχνίδια που θέλουν άλλα παιδιά ή αρπάζει παιχνίδια που έχουν άλλα παιδιά, αλλά να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό και με την υποστήριξή σας θα γίνεται ολοένα και καλύτερο στο να μοιράζεται.