Ενώ πλησιάζουμε ολοταχώς στις γιορτές, διάχυτη παραμένει η ανησυχία των ειδικών για την νέα παραλλαγή Όμικρον που έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις να έχουν εντοπιστεί και στην χώρα μας.

Πόσο προστατεύει η αναμνηστική δόση;

Όπως επισημαίνουν ειδικοί από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα 43 κρούσματα της Όμικρον που έχουν βρεθεί στις ΗΠΑ αποτελούν ήπιες περιπτώσεις σε ήδη εμβολιασμένα άτομα, με την αναμνηστική δόση να φαίνεται αποτελεσματική ενάντια στην νέα παραλλαγή, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Από τα 43 άτομα, περισσότερα από τα μισά ήταν ηλικίας 19 έως 39 ετών και τα 34 είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Αλλά μόνο εννέα άτομα είχαν λάβει την αναμνηστική δόση τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την μόλυνση.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν βήχας, κόπωση και συμφόρηση ή καταρροή. Ένας εμβολιασμένος ασθενής νοσηλεύτηκε για δύο ημέρες και δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, σύμφωνα με την έκθεση. Τα ευρήματα συμφωνούν με τις πρώτες αναφορές από τη Νότια Αφρική, όπου ορισμένοι γιατροί υποστήριξαν ότι το νέο στέλεχος φαίνεται να προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα.

Βάσει αυτών των στοιχείων, οι ειδικοί στρέφονται σε δύο πρόσφατες μελέτες από το Ισραήλ, που δημοσιεύτηκαν στο The New England Journal of Medicine, οι οποίες εξέτασαν πόσο καλά λειτουργεί η αναμνηστική δόση ενάντια στην Όμικρον.

Το παράδειγμα της Δέλτα

Την ίδια στιγμή, στράφηκαν και σε άλλα δεδομένα, επισημαίνοντας ότι για τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, σύμφωνα με μελέτη, η ενισχυτική δόση οδήγησε σε μείωση της θνησιμότητας κατά 90% από την παραλλαγή Δέλτα, σε σύγκριση με άτομα που είχαν κάνει μόνο τις πρώτες δύο δόσεις.

Σε άλλη μελέτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, επισημαίνεται η εικοσαπλάσια μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσησης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες για εκείνους που έλαβαν την αναμνηστική δόση, συγκριτικά με εκείνους που είχαν λάβει μόνο τις πρώτες δύο.