Μια διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας στους ηλικιωμένους, «θωρακίζοντας» τον εγκέφαλο. Αυτό είναι το εύρημα της μελέτης της Ερευνητικής Ομάδας Biomarkers and Nutritional Food Metabolomics της Σχολής Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UB) και του CIBER on Frailty and Healthy Aging (CIBERFES).

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research, αναλύει τη σχέση μεταξύ του μεταβολισμού των διατροφικών συστατικών, της εντερικής μικροχλωρίδας, του ενδογενούς μεταβολισμού και της γνωστικής εξασθένησης.

Πολυφαινόλες για δυνατό εγκέφαλο

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «αυτό που αναλύσαμε στις υπό μελέτη ομάδες είναι ο ρυθμιστικός ρόλος της διατροφής στον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένισης. Τα ευρήματα δείχνουν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτών των διεργασιών και ορισμένων μεταβολιτών».

Τα ευρήματα συγκεκριμένα αποκαλύπτουν την προστατευτική συσχέτιση μεταξύ μεταβολιτών που προέρχονται από κακάο, καφέ, μανιτάρια και κόκκινο κρασί, τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες (μήλο, κακάο, πράσινο τσάι, βατόμουρα, πορτοκάλια ή ρόδια) σε σχέση με την γνωστική εξασθένιση στους ηλικιωμένους.

Η ανάλυση δειγμάτων πλάσματος έδειξε ότι ορισμένοι μεταβολίτες σχετίζονται με την εξέλιξη της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια δρ Cristina Andrés-Lacueva, «για παράδειγμα, η 2-φουροϋλγλυκίνη και η 3-μεθυλανθίνη, που είναι βιοδείκτες της κατανάλωσης καφέ και κακάο, είχαν προστατευτικό προφίλ, ενώ η σακχαρίνη -που προέρχεται από την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών- σχετίζεται με βλαβερές επιδράσεις».

Απαραίτητες οι διατροφικές αλλαγές

Ως εκ τούτου, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή είναι καθοριστικές, σύμφωνα με τους ειδικούς, για την πρόληψη της γνωστικής επιδείνωσης και της εξέλιξής της σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

«Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και τροφών φυτικής προέλευσης παρέχει πολυφαινόλες και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένισης λόγω της γήρανσης», καταλήγουν οι ερευνητές.