Επιστημονικό paper με τίτλο: Συνολικό φορτίο ασθενών, περιφερειακές ανισότητες και ενδονοσοκομειακή θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών COVID-19, δημοσίευσαν οι επιστήμονες Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, λαμβάνοντας ως μελέτη περίπτωσης, τους ασθενείς της Ελλάδας.

Στοιχεία της μελέτης δημοσίευσε και ο ίδιος ο κ. Λύτρας στο Twitter εξηγώντας ουσιαστικά πώς αναλύθηκαν οι συνθήκες διασωλήνωσης των πολιτών εκτός και εντός ΜΕΘ και πως αυτές σχετίζονται με την υψηλή θνητότητα στη χώρα μας.

Ο επιστήμονας συνοψίζει τα ευρήματα σε ένα διάγραμμα λέγοντας με απλά λόγια πως:

Όσοι περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνεται κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας.

Οι επιστήμονες βρήκαν πως υπάρχει αύξηση 25% για άνω των 400 ασθενών, έως +57% για άνω των 800 ασθενών.

Διασωλήνωση και αύξηση θνητότητας σε νοσοκομείο εκτός Αττικής

Όπως τονίζεται η διασωλήνωση σε νοσοκομείο ‘εκτός Αττικής’ σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%».

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, μολονότι η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη.  Διαφορά υπάρχει και μεταξύ αγροτικών περιοχών και πόλεων, αλλά σε ταξικό επίπεδο, με φτωχότερες περιοχές να έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, παρά το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα η διασπορά ήταν μεγαλύτερη.

Διασωλήνωση και αύξηση θνητότητας εκτός ΜΕΘ – Αριθμός σοκ

Σχετικά με τη νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτή σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, παρ΄ότι αφορούσε λίγους, δηλαδή μόνο το 5% διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ) και σύμφωνα με τον επιστήμονα αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, κάτι που πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Στο κείμενο της μελέτης αναφέρεται επίσης πως 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί 1.500 ζωές αν είχε λιγότερη πίεση το ΕΣΥ

Ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Λύτρας κατέληξαν στο γεγονός πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.

Συγκεκριμένα όπως διευκρινίζει ο κ. Λύτρας, θα είχαν σωθεί 1.535 ζωές αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φορτίο στο ΕΣΥ ( μάξιμουμ δηλαδή με 200 διασωληνωμένους), αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και φυσικά εντός ΜΕΘ.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο κ. Λύτρας διευκρινίζει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: «Με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον, έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη ‘υγειονομική ανισότητα’ μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».

Συμπέρασμα: Από τι εξαρτάται αν θα επιβιώσει ένας ασθενής

Τέλος το συμπέρασμα του επιστημονικού paper αντικατοπτρίζει πλήρως την σκληρή πραγματικότητα:

Το αν θα επιβιώσει ένας διασωληνωμένος ασθενής φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζει και σε ποια περίοδο (και με τι φορτίο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσει.

«Το αν αυτό είναι αποδεικτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα», τονίζει ο κ. Λύτρας, επισημαίνοντας πως η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου κι ως οφείλαν σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τις γνωστοποίησαν άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο.

Δείτε εδώ το επιστημονικό review.