Το 20 μηνών παιδί σας δεν μπορεί να σας εξηγήσει γιατί κάτι είναι σωστό ή λάθος, αλλά έχει αρχίσει να καταλαβαίνει την έννοια. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά που έχει μάθει μέχρι αυτό το σημείο το οδήγησαν να κάνει διάκριση μεταξύ του σωστού και του λάθους στις πιο βασικές του μορφές. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα νήπια μπορούν να κατανοήσουν την έννοια της δικαιοσύνης ήδη από την ηλικία των 19 μηνών.

Για παράδειγμα, το μικρό παιδί σας μπορεί να εκνευριστεί όταν ένας χαρακτήρας κάνει κάτι κακό σε μια ταινία. Ή, μπορεί να χειροκροτάει από ενθουσιασμό αφού σας βοηθήσει να τακτοποιήσετε τα παιχνίδια του. Αυτές είναι ενδείξεις ότι γνωρίζει ήδη τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ του λάθους και του σωστού με βάση την «κοινωνική αναφορά» ή δίνοντας προσοχή στο πώς αντιδράτε εσείς στις διάφορες καταστάσεις.

Μπορείτε να βασιστείτε σε αυτή τη βασική γνώση για να επεκτείνετε την ηθική ανάπτυξη του μικρού σας. Η υιοθέτηση μιας ηθικής, μεταξύ άλλων θετικών, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους άλλους, να κάνουν θετικές επιλογές και να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις.

Μαθαίνοντας το «σωστό» και το «λάθος»

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να τονίσετε το σωστό και το λάθος καθώς η ηθική του παιδιού σας συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Δώστε προτεραιότητα στη σύνδεση

Η σύνδεση με το παιδί σας με θετικό τρόπο είναι ο πρώτος ηθικός οδικός χάρτης. Η επίδειξη ενδιαφέροντος, συμπόνιας, συγχώρεσης και αγάπης τούς δείχνει «τα σωστά πράγματα».

Θέστε όρια

Η θετική καθοδήγηση με τη μορφή του καθορισμού των κατάλληλων για την ανάπτυξη του κάθε παιδιού ορίων (και της συνεπούς τήρησής τους) είναι θεμελιώδης για την ηθική ανάπτυξη. Τα όρια βοηθούν τα μικρά παιδιά να μάθουν σημαντικές αξίες όπως η υπευθυνότητα και η αντιμετώπιση των άλλων με σεβασμό.

Δώστε έμφαση στη διαφορετικότητα

Ένα σημαντικό κομμάτι για την ηθική ανάπτυξη των παιδιών είναι να κατανοήσουν ότι αυτό που σκέφτονται ή αισθάνονται δεν είναι απαραίτητα αυτό που σκέφτονται και αισθάνονται όλοι οι άλλοι. Τα παιδιά πρέπει από μικρή ηλικία να καταλάβουν ότι οι πράξεις τους μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τους άλλους.

Μπορείτε να ενισχύσετε αυτή την ιδέα υπογραμμίζοντας καθημερινές διαφορές στο μικρό σας. Για παράδειγμα, «Λατρεύεις το καφέ χρώμα! Η αδερφή σου αγαπά πολύ το μπλε. Το αγαπημένο δικό μου χρώμα είναι το πορτοκαλί. Σε όλους μας αρέσουν διαφορετικά χρώματα!» ή, «Ξέρω ότι θέλεις να παίξεις με τη γάτα, αλλά εκείνη θέλει να πάρει έναν υπνάκο. Ας την αφήσουμε να ξεκουραστεί και μπορείς να παίξεις μαζί της αργότερα».

Μιλήστε για συναισθήματα

Η σύνδεση συναισθήματος-συμπεριφοράς είναι ένα σημαντικό μέρος της ηθικής ανάπτυξης. Μπορείτε να βοηθήσετε το νήπιό σας να το κατανοήσει αυτό κατονομάζοντας και εξερευνώντας συναισθήματα, καθώς και θετικούς τρόπους για να ανταποκριθεί το παιδί στα συναισθήματα. Η αυτορρύθμιση εξακολουθεί να είναι δύσκολη σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο, αλλά μπορείτε να την υποστηρίξετε καθοδηγώντας με συνέπεια τη συμπεριφορά που πηγάζει από συναισθήματα: «Είναι εντάξει να είσαι θυμωμένος, αλλά δεν είναι εντάξει να χτυπάς. Ας πάμε έξω και ας χοροπηδήσουμε».

Να θυμάστε ότι…

Πάνω από όλα πρέπει να έχετε υπομονή! Η ηθική ανάπτυξη του παιδιού σας είναι στα πολύ αρχικά της στάδια. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται ακόμη χρόνο για να μπορέσουν να κάνουν το «σωστό» και η καθοδήγησή σας είναι το κλειδί. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε να παραμείνετε θετικοί όταν τα παιδιά κάνουν πράγματα όπως να αρπάζουν το αγαπημένο αρκουδάκι ενός φίλου. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, θυμηθείτε ότι είναι ένα φυσιολογικό βήμα στο ηθικό τους ταξίδι και μιλήστε τους για το πώς αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κάνει τον φίλο τους να νιώσει.