Η οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης με το παιδί σας βοηθά τόσο εσάς όσο και το παιδί με πολλούς τρόπους. Όταν το παιδί σας γνωρίζει ότι είστε πάντα εκεί για εκείνο, δεν θα διστάσει να μοιραστεί μαζί σας τους προβληματισμούς του ή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αναζητώντας τη συμβουλή σας. Μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με το παιδί σας θέτει τις βάσεις για την υγιή ψυχο-συναισθηματική του ανάπτυξη και το βοηθά να αντιμετωπίζει τη ζωή με θάρρος, διεκδικώντας το καλύτερο για τον εαυτό του.

Μάλιστα, υπάρχουν μερικοί απλοί, καθημερινοί τρόποι να ενισχύσετε τη σχέση με το παιδί σας.

Μαγειρέψτε παρέα

Το να μαγειρεύετε δείπνο ή να ψήνετε μαζί γλυκίσματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση με το παιδί σας. Όχι μόνο χρειάζεται να συνεργάζεστε στενά, αλλά μοιράζεστε και την ικανοποίηση που προέρχεται από το να φτιάξετε κάτι που θα απολαύσει όλη η οικογένεια. Αναζητήστε λοιπόν μερικές απλές συνταγές και μπείτε μαζί στην κουζίνα.

Πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας

Συνδεθείτε μεταξύ σας αλλά και με τη φύση ενώ περπατάτε, κάνετε ποδήλατο, πατίνια ή τρέχετε μαζί. Επιλέξτε από κοινού μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε όλοι και έτσι θα περνάτε μαζί ποιοτικό χρόνο, φροντίζοντας παράλληλα τη σωματική σας υγεία. Και δεδομένου ότι τα παιδιά σήμερα μπορούν να περάσουν ατελείωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κινείται.

Παίξτε

Ως ενήλικες, μερικές φορές ξεχνάμε τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει το παιχνίδι. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σας για να παίξετε ένα παιχνίδι με το παιδί σας. Αφήστε το να επιλέξει εκείνο ποιο παιχνίδι θα είναι και αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και να διασκεδάσει. Θα μπορούσε να είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα παιχνίδι με κάρτες, ένα βιντεοπαιχνίδι ή κάτι τόσο κλασικό όσο το κρυφτό.

Διαβάστε βιβλία

Τα εικονογραφημένα βιβλία είναι πολύ διασκεδαστικά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά μπορείτε να μοιραστείτε τη χαρά της ανάγνωσης βιβλίων και με μεγαλύτερα παιδιά. Καθίστε στον καναπέ και διαβάστε ο καθένας το βιβλίο του, ανταλλάσσοντας στη συνέχεια απόψεις για αυτό που διαβάζετε. Επισκεφτείτε την τοπική βιβλιοθήκη μαζί για να διαλέξετε νέα βιβλία όταν εξαντλήσετε τη συλλογή που έχετε στο σπίτι.

Κάντε μια ουσιαστική συνομιλία

Αφήστε κάτω το τηλέφωνο, σταματήστε να ασχολείστε με άλλες εργασίες και φροντίστε να είστε παρόντες καθώς το παιδί σας σας λέει για την ημέρα του – και πείτε του κι εσείς για τη δική σας. Θα μπορούσατε ακόμη και να επισκεφτείτε ένα καφέ μαζί και να συνομιλήσετε ενώ απολαμβάνετε μια ζεστή σοκολάτα ή μιλκσέικ. Έτσι, θα κάνετε τη συζήτηση ακόμα πιο ξεχωριστή.