Βασική προϋπόθεση για να έχετε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα είναι να αναγνωρίσετε τον τύπο της επιδερμίδας σας, ώστε να προσαρμόσετε σε αυτόν τη ρουτίνα περιποίησής σας. Διαφορετικά, όσα ακριβά προϊόντα κι αν χρησιμοποιήσετε, δεν πρόκειται να δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά.

Πώς θα βεβαιωθείτε ότι έχετε λιπαρή επιδερμίδα

Τα καλά νέα είναι ότι ενώ αυτός ο τύπος δέρματος είναι επιρρεπής στα σπυράκια, γερνάει πιο δύσκολα και αργά.

  • Προτού πέσετε για ύπνο το βράδυ, πλύντε το πρόσωπό σας με ένα καθαριστικό προϊόν, χωρίς να εφαρμόσετε έπειτα ενυδατική κρέμα. Αν το πρωί που ξυπνήσετε, τρίψετε τη ράχη της μύτης σας και νιώσετε το δάχτυλό σας να γλιστράει, τότε, ναι, έχετε λιπαρό δέρμα.
  • Ένας άλλος τρόπος να καταλάβετε αν έχετε λιπαρό δέρμα είναι να κοιτάξετε την οθόνη του κινητού σας μετά από ένα τηλεφώνημα. Αν δείτε ένα φιλμ λιπαρότητας πάνω της, τότε το δέρμα σας είναι λιπαρό.
  • Για να βεβαιωθείτε, παρατηρήστε αν το δέρμα σας αρχίζει να γυαλίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποιες skincare συνήθειες πρέπει να αφήσετε πίσω σας

-Χρησιμοποιείτε «σκληρό» καθαριστικό

Ακόμη κι αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε «σκληρά» καθαριστικά, καθώς απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και την αφήνουν ξηρή. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα αναγκάζετε το δέρμα σας να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Φροντίστε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε ένα απαλό καθαριστικό που ρυθμίζει τη λιπαρότητα χωρίς να αφυδατώνει το δέρμα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα καθαριστικό με άργιλο ή ενεργό άνθρακα, ενώ αν το δέρμα σας έχει τάση για σπυράκια, ένα με σαλικυλικό οξύ, ώστε να καθαρίσετε σε βάθος τους πόρους και να απομακρύνετε την περιττή λιπαρότητα.

-Δεν κάνετε απολέπιση

Η απολέπιση περιορίζει τις γυαλάδες, ενισχύει τη φυσική ικανότητα του δέρματος να αναγεννάται και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Έτσι, τα προϊόντα περιποίησης που εφαρμόζετε στη συνέχεια μπορούν να διεισδύσουν καλύτερα και πιο βαθιά. Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, καλό είναι να κάνετε απολέπιση 2-3 φορές την εβδομάδα με ένα απαλό peeling που απομακρύνει αποτελεσματικά τους ρύπους και την περιττή λιπαρότητα χωρίς να αφυδατώνει. Στη συνέχεια, απλώστε μία μάσκα που απορροφά την περιττή λιπαρότητα και τους ρύπους που φράζουν τους πόρους, για να αναζωογονήσετε το δέρμα.

-Παραλείπετε την ενυδατική

Ακόμη και το λιπαρό, με τάση για ακμή δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση, αφού αν παραλείψετε την ενυδατική σας, το δέρμα σας μπορεί να αφυδατωθεί και να καταλήξει να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αυξημένη ακμή. Επομένως, θα χρειαστείτε μία ενυδατική, αλλά όχι μία οποιαδήποτε ενυδατική. Προτιμήστε μια λεπτόρρευστη σύνθεση που δεν φράζει τους πόρους, όπως εκείνες που είναι σε μορφή τζελ με βάση το νερό.

-Αποφεύγετε το αντηλιακό

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε μόνο ένα αντιγηραντικό προϊόν στην περιποίησή σας, αυτό πρέπει να είναι η αντηλιακή κρέμα, ώστε να προστατευτείτε από την ηλιακή ακτινοβολία που βλάπτει ανεπανόρθωτα το δέρμα και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Για να κρατήσετε, λοιπόν, την επιδερμίδα σας υγιή και να αποφύγετε τις επιπτώσεις της φωτογήρανσης, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε κάθε πρωί αντηλιακή κρέμα με τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας, ανεξαρτήτως εποχής και καιρού. Ίσως θυμάστε ότι παλαιότερα οι αντηλιακές κρέμες ήταν κολλώδεις, δεν απλώνονταν καλά στο δέρμα και αλλοίωναν το μακιγιάζ, όμως σήμερα μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο αντηλιακές κρέμες που ταιριάζουν στις ανάγκες του λιπαρού δέρματος.