Ακόμα και αν δεν είχαμε στην εφηβεία, ακόμα και αν διανύουμε την 4η δεκαετία μας, η ακμή μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στο δέρμα μας. Η αιτία της παραμένει ίδια με την ακμή στην εφηβεία. Τα μπλοκαρισμένα θυλάκια από υπερβολική ποσότητα σμήγματος ή από την υπερκεράτωση (ο πολλαπλασιασμός των νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται στα θυλάκια). Οι περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται στο πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη.  Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που η ακμή εμφανίζεται σε αυτές τις περιοχές. Ποιοι είναι όμως οι ένοχοι που την πυροδοτούν και πώς θα την καταπολεμήσουμε;

# Στρες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στις ατέλειες της επιδερμίδας. Η αντίδραση είναι αλυσιδωτή. Το στρες ερεθίζει τους αδένες της αδρεναλίνης, οι οποίοι αυξάνουν την έκκριση ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, που με τη σειρά της παράγει περισσότερο σμήγμα – το έλαιο που παράγει έτσι κι αλλιώς το δέρμα μας. Συνήθως όταν η ακμή οφείλεται στο στρες τα σπυράκια εμφανίζονται στη γραμμή του πηγουνιού, στον λαιμό ή στους κροτάφους.

#Ορμονικές διαταραχές

Αν τα σπυράκια εμφανίζονται στο πάνω χείλος ή γύρω από το πηγούνι, τότε η ακμή ίσως οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν περιστασιακά κάποιο σπυράκι πριν από την περίοδο. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν όμως τα σπυράκια επιμένουν, τότε πρέπει να συμβουλευτούμε έναν ενδοκρινολόγο ή έναν δερματολόγο.

#Λάθος Περιποίηση

«Είναι σύνηθες να αντιμετωπίζουμε την ακμή με πολύ δραστικά προϊόντα, όπως όταν ήμασταν στην εφηβεία» λέει ο διάσημος δερματολόγος Dr. Murad. Αυτό όμως είναι φαύλος κύκλος. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αφαιρέσουμε από το δέρμα τα φυσικά του έλαια και καταστρέφοντας τον υδρολιπιδικό φραγμό. Έτσι για να αναπληρώσει την υγρασία του παράγει περισσότερο σμήγμα επιδεινώνοντας την κατάσταση. Επιπλέον βεβαιωνόμαστε ότι οι καλλυντικές μας συνθέσεις δεν είναι φαγεσωρογόνες. Αν η ακμή προέκυψε έπειτα από χρήση ενός νέου καλλυντικού, σταματάμε αμέσως τη χρήση του.

#Διατροφή

Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά και να πίνουμε πολύ νερό, προκειμένου να βοηθάμε το δέρμα μας να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, καλά λιπαρά, Ω3 και πρωτεϊνες θα τροφοδοτήσει εκ των έσω τα κύτταρα του δέρματος καθιστώντας εύρυθμη τη λειτουργία ανανέωσής του.