Πόσες θερμίδες έχει το ψωμί; Πόσες θερμίδες έχει το μήλο; Ερωτήσεις που θέτουν οι περισσότεροι για το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφίμων στο ξεκίνημα της απώλειας βάρους και όχι μόνο. Μελέτη όμως που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Advances in Obesity, Weight Management & Control» από ερευνητές του Πανεπιστημίου BrighamYoung, δείχνει ότι το να μετράμε μπουκιές αντί για θερμίδες είναι αποτελεσματική στρατηγική στη μείωση του σωματικού βάρους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 61 εθελοντές, που τους ζητήθηκε να μετρούν πόσες μπουκιές φαγητού και πόσες γουλιές κατανάλωναν σε καθημερινή βάση. Οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν να μειώσουν τον αριθμό αυτόν κατά 20-30%.

Σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, 41 συμμετέχοντες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μελέτη χάνοντας 1,6-1,8 κιλά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη απώλεια βάρους σημειώθηκε στα άτομα εκείνα που είχαν μειώσει τον αριθμό των μπουκιών κατά 20% και όχι κατά 30%.

Αυτό δικαιολογείται καθώς τα άτομα εκείνα ενώ είχαν μειώσει τις μπουκιές, κατανάλωναν τρόφιμα υψηλού θερμιδικού περιεχομένου.

Συνεπώς με ελάχιστη καθοδήγηση, χωρίς να απαιτείται αλλαγή στην άσκηση, και σε συνδυασμό με την περιορισμένη αλλαγή στις επιλογές των τροφίμων, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί αν η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε έναν μεγαλύτερο πληθυσμό καθώς και αν η ποιότητα των τροφίμων και της διατροφής θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Είναι σημαντική η μάσηση;

Ας δούμε όμως στο μέτρημα μπουκιών, τη σημασία της μάσησης της τροφής. Κι όμως, έγινε μια αγγλική μελέτη που μελέτησε 2 ομάδες γυναικών. Η μία ήταν υπέρβαρες και η άλλη με φυσιολογικό βάρος.

Αυτές που ήταν φυσιολογικές μασούσαν το φαγητό τους δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι οι υπέρβαρες. Επίσης, χόρταιναν πιο γρήγορα και ένιωθαν λιγότερο την ανάγκη για κατανάλωση υδατανθράκων και ζάχαρης τις ώρες που ακολουθούσαν το γεύμα τους.

Υπάρχουν 2 τύποι κορεσμού: ο μηχανικός που έρχεται με την πλήρωση του στομαχιού και ο αληθινός κορεσμός που επέρχεται αφού γίνει η πέψη και φτάσουν τα θρεπτικά στοιχεία μέσω της κυκλοφορίας στον εγκέφαλο.

Ο τελευταίος θέλει περίπου 20 λεπτά για να πάει από το σώμα στον εγκέφαλο και να συνειδητοποιήσουμε ότι χορτάσαμε. Αυτοί που τρώνε γρήγορα, βασίζονται μόνο στην πλήρωση του στομαχιού για να χορτάσουν, η οποία επέρχεται μόνο με μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Τρώγοντας γρήγορα δεν συνειδητοποιούν πόσο τρώνε και καταλήγουν στο τέλος με έντονα φουσκώματα, δυσφορία, καθώς και περιττά κιλά.

Αντιθέτως, αυτοί που τρώνε αργά συνειδητοποιούν τι και πόσο τρώνε, βοηθώντας την πέψη τους και τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Επίσης, συνειδητοποιούν ότι χορταίνουν και με μικρότερες ποσότητες

Πού βοηθάει;

Η καλή μάσηση της τροφής βοηθάει στον τεμαχισμό της σε όσο το δυνατόν μικρότερα σωματίδια. Τα πεπτικά ένζυμα που εκκρίνονται στον οργανισμό δρουν στην επιφάνεια αυτών των σωματιδίων. Οπότε, όσο καλύτερα μασάμε την τροφή μας τόσο αυξάνεται η επιφάνεια τροφής που εκτίθεται στα εντερικά ένζυμα και τόσο πιο γρήγορα και σωστά γίνεται η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Η καλή μάσηση της τροφής μας βοηθάει να χορταίνουμε καλύτερα και να μην τρώμε πολύ, προλαμβάνοντας έτσι την αύξηση σωματικού βάρους