Περιμένετε καλεσμένους στο γιορτινό τραπέζι; Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης της Όμικρον.

Έχοντας εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, θα περιμένατε ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα μπορούσατε να γιορτάσετε με λιγότερους περιορισμούς, παρέα με φίλους και συγγενείς. Η εμφάνιση της Όμικρον όμως ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV2 μεταδίδεται αστραπιαία και, παράλληλα, διαφεύγει σε έναν βαθμό από την «ασπίδα» των δύο δόσεων.

Είτε έχετε ήδη κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου είτε την έχετε προγραμματίσει για μία από τις προσεχείς ημέρες, η δυνατότητα που δόθηκε σε όλους μας να κάνουμε δύο δωρεάν self test μέσα στις γιορτές είναι ένα πρόσθετο μέτρο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουμε μέρος της «αλυσίδας» μετάδοσης του πανδημικού ιού. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Αλλά αν θέλουμε να αποφύγουμε τις απογοητεύσεις των περασμένων Χριστουγέννων, υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούμε να κάνουμε οικειοθελώς καθώς προετοιμαζόμαστε για την εορταστική περίοδο.

Ακολουθούν πέντε tips με τα οποία μπορούμε ναπροστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας, αποτρέποντας μια νέα «έξαρση» κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα:

#1 Δείπνο για έως 8 άτομα

Και φέτος οι επιστήμονες συστήνουν να γιορτάσουμε μέσα στην κοινωνική μας «φούσκα». Αυτό σημαίνει ότι οι καλεσμένοι μας θα πρέπει να μην ξεπερνούν τους 8 και να είναι από δύο έως τρεις διαφορετικές οικογένειες, με ή χωρίς παιδιά. ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι επίσης σημαντικό να μην τοποθετήσετε αντικριστά άτομα από διαφορετικές οικογένειες, καθώς η ποσότητα των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων από την αναπνοή, είναι μεγαλύτερη ακριβώς μπροστά μας, παρά στο πλάι μας.

#2 Καλός εξαερισμός του χώρου

Η ταχύτητα μετάδοσης της Όμικρον τρομάζει τους ειδικούς. Ο καλός εξαερισμός επομένως είναι τώρα πιο κρίσιμος από ποτέ για να περιοριστεί η διασπορά. Φροντίστε κάθε μία ώρα να ανοίγετε το παράθυρο του χώρου που κάθεστε με τους καλεσμένους σας για 10 έως 20 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσετε ένα παράθυρο μισάνοιχτο καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς.

#3 Προσοχή στην ένταση της μουσικής

Εάν η μουσική παίζει δυνατά στο εορταστικό τραπέζι, οι καλεσμένοι σας θα αναγκαστούν να αυξήσουν την ένταση της φωνής τους για να ακούγονται. Εάν, μάλιστα, έχουν καταναλώσει και μερικά ποτηράκια κρασί, τα γέλια μαζί με τις φωνές τους θα λειτουργήσουν ως «τέλεια καταιγίδα» για την διασπορά του ιού – εάν υποθέσουμε ότι έστω και ένας από αυτούς έχει μολυνθεί.

Εάν είναι αδύνατον να χαμηλώσετε τη μουσική, ίσως πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να τους ζητήσετε να φορέσουν τη μάσκα τους, για όσο διάστημα δεν τρώνε ή δεν πίνουν.

#4 Τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας

Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, η τήρηση των μέτρων υγιεινής και κοινωνικής απόστασης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Τι σημαίνει αυτό; Τοποθετείστε ένα αντισηπτικό στην είσοδο του σπιτιού σας και παρακαλέστε τους καλεσμένους να απολυμάνουν τα χέρια τους, μπαίνοντας. Αποφύγετε όσο γίνετε τις αγκαλιές και τα φιλιά με τους καλεσμένους σας, χρησιμοποιώντας τους αγκώνες σας ή ένα ελαφρύ «χτύπημα» πλάτη με πλάτη για να εκφράσετε την στοργή σας. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Εάν κατά τη διάρκεια του δείπνου αρχίσετε να μοιράζεστε πιρούνες και κουτάλες σερβιρίσματος, όλα τα προηγούμενα θα πάνε στράφι. Οπότε ξεχάστε τον μπουφέ κι ενημερώστε τους καλεσμένους σας εκ των προτέρων ότι θα υπάρχει ένα έτοιμο πιάτο για τον καθένα – καθώς και για τα άλλα μέτρα προστασίας. Τοποθετείστε ένα αντισηπτικό στο τραπέζι, για παν ενδεχόμενο.

#5 Πριν το γιορτινό τραπέζι

Όλες οι προσπάθειές σας να κρατήσετε τον covid μακριά από το γιορτινό τραπέζι θα πάνε πραγματικά στράφι, εάν αυτές τις ημέρες αρχίσετε τις επισκέψεις στα σπίτια ή πυκνώσετε τις βραδινές εξόδους διασκέδασης. Αποφύγετε λοιπόν όσο μπορείτε τις κοινωνικές επαφές μέχρι τα Χριστούγεννα ή φροντίστε οι επισκέψεις και οι έξοδοί σας να είναι σύντομες (μέχρι μία ώρα το πολύ).

Εάν όλοι μας πάρουμε αυτά τα σχετικά μικρά αλλά πολύ σημαντικά μέτρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου αυτό τον χειμώνα, μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε να μειωθεί η πίεση του Ε.Σ.Υ., να αποφύγουμε την ανάγκη για τη λήψη των μέτρων που βλέπουμε σε άλλες χώρες και, κυρίως, να σώσουμε ζωές. Χωρίς αυτά τα μέτρα, κινδυνεύουμε να ζήσουμε ό,τι ζήσαμε πέρυσι μετά τα Χριστούγεννα και να ξεκινήσουμε το 2022 με νέους περιορισμούς στο τι μπορούμε να κάνουμε.