Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό εξήγησε γιατί σε αυτή τη φάση της πανδημίας η διπλή χειρουργική μάσκα δεν έχει νόημα, ειδικά σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό όπως είναι τα σούπερ μάρκετ.

Γιατί άλλαξαν οι οδηγίες για τις μάσκες

Η χειρουργική μάσκα από μόνη της είναι καλή για να αποφύγεις επαφή με σταγονίδια, αλλά δεν κλείνει καλά γύρω από πρόσωπο. Άρα δεν έχει νόημα η διπλή χειρουργική μάσκα, ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Όπως εξήγησε, η λύση θα ήταν ή να την κολλήσουμε γύρω από το πρόσωπό μας ή να πάρουμε μια ΚΝ-95 που εφαρμόζει καλά και ο αέρας περνάει φιλτραρισμένος όλος μέσα από τη μάσκα.

Δείτε την ενημέρωση

Αλλά τι είναι η μάσκα ΚΝ95;

Πρόκειται για μάσκα με πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιογενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ-95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί. 

Η προστασία που παρέχουν

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94-95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη μάσκα φέρει ρυθμιζόμενο έλασμα στην περιοχή της μύτης, ώστε να εφαρμόζεται πιο κοντά στο πρόσωπο για αυστηρότερη προστασία.

Είναι ένας εξοπλισμός ατομικής προστασίας που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της συγκεκριμένης μάσκας είναι μεγαλύτερο από τις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης.