Με νέους περιορισμούς θα ξεκινήσει ο νέος χρόνος καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται ιλιγγιωδώς στη χώρα, απειλώντας με νέα πίεση το σύστημα Υγείας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να εκτιμά ότι σήμερα, θα «δούμε» 12.000 νέα κρούσματα.

Χθες Δευτέρα, άλλωστε καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει πάνω από 9.000 νέες μολύνσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη νέα περιοριστικά μέτρα, που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και για δύο εβδομάδες, και θα επανεξετάζονται.

Στο επίκεντρο του δεύτερου κατά σειρά «πακέτου» μέτρων βρίσκονται οι μαζικοί και κλειστοί χώροι, δηλαδή οι χώροι εργασίας, εστίασης και διασκέδασης, αλλά και οι νεότερες ηλικίες, οι οποίες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά ως προς τη διασπορά της νέας παραλλαγής.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η μετάλλαξη Όμικρον σημειώνει μεγάλη άνοδο, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, χωρίς σημαντική επίπτωση στις νοσηλείες.

Το 75% των κρουσμάτων αφορούν τις ηλικίες 20 έως 59 ετών. Μόλις το 6% αφορούν ηλικίες άνω των 60 ετών.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα 3 Ιανουαρίου

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, από τις 03/01 μέχρι και τις 16/01 θα ισχύουν τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση.
  • Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση – Μουσική με αστερίσκο

Πιο αναλυτικά, σε  ό,τι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν προβλέπουν τα εξής:

  • Διασκέδαση (μπαρ, κλαμπ, νυχτερινά κέντρα κ.λπ) και εστίαση θα λειτουργούν, αυστηρά, μέχρι τα μεσάνυχτα
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι
  • Στα τραπέζια θα κάθονται έως έξι άτομα
  • Θα ισχύουν και μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα
  • Η μουσική θα επιτρέπεται, όμως είναι ένα μέτρο που θα επανεξεταστεί, ώστε αν δεν τηρούνται τα μέτρα να απαγορευτεί
  • Επιπλέον, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, τύπου KN95 (FFP2) ή διπλής μάσκας από τους εργαζόμενους στην εστίαση. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί για τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η σύσταση του υπουργείου Υγείας είναι να χρησιμοποιείται διπλή μάσκα ή KN95 οπουδήποτε παρατηρείται συγχρωτισμός.

Επισκεπτήριο σε δομές υγείας αποκλειστικά με μοριακό τεστ

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι αλλάζει ο κανονισμός και για τα επισκεπτήρια σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία. «Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR (μοριακό) 48 ωρών. Ενώ και στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η
είσοδος των ιατρικών επισκεπτών».

Εργασία

Η κυβέρνηση επεκτείνει το μέτρο της τηλεργασίας, τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες.

Η τηλεργασία θα φτάνει το ποσοστό έως και του 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο, ωστόσο το ακριβές αυτό ποσοστό θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία, όπως τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Για τα γήπεδα

Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με ανώτατο όριο τους 1.000 θεατές, επίσης σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων από τους φιλάθλους όλοι οι αγώνες θα γίνονται αποκλειστικά «κεκλεισμένων των θυρών».

Γιατί δεν ελήφθησαν νωρίτερα τα μέτρα

Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης δεν χρειάστηκε να ληφθούν νωρίτερα μέτρα καθώς μπορεί να παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και να αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτή η αύξηση κρουσμάτων δεν μεταφράζεται με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

«Η πανδημία και η μετάλλαξη της Ομικρον είναι σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική. Αυτό μας προβλημάτισε για τον χρόνο ισχύος των μέτρων. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ και έτσι τα μέτρα θα ισχύσουν από 03/01/2022» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Όπως γίνεται κατανοητό ένας ακόμα λόγος που δεν ελήφθησαν μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά είναι για να μην πληγεί περαιτέρω ο κλάδος της εστίασης που ακόμα δεν έχει ορθοποδήσει από τα προηγούμενα lockdown.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επικαλείται την ατομική ευθύνη, απευθύνοντας έκκληση ιδιαίτερα στους νέους να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες να έχουν επαφή με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.