Ξέρουμε ότι η ζέστη και ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Αλλά τι γίνεται όταν οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν;

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το χειμώνα είναι εξίσου πιθανό να αφυδατωθείτε. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μειωμένη κατανάλωση υγρών, καθώς στις χαμηλές θερμοκρασίες η διαδερμική απώλεια νερού είναι σημαντικά μικρότερη. Πρακτικά, το χειμώνα δεν ιδρώνουμε όσο το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να ξεχνάμε να πιούμε νερό.

Όμως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση αυτή την περίοδο.

Όταν το σώμα σας εκτίθεται στο κρύο, το αίμα σας απομακρύνεται από το δέρμα και τα άκρα σας και συγκεντρώνεται γύρω από τα όργανά σας για να αποτραπεί η υποθερμία. Ο μηχανισμός αυτός αναγκάζει τα νεφρά – τα όργανα που φιλτράρουν το αίμα σας – να παράξουν μεγαλύτερη ποσότητα ούρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ουρείτε συχνότερα απ’ ότι συνήθως. Η αυξημένη διούρηση μπορεί επομένως να σας προκαλέσει αφυδάτωση. Ωστόσο, λόγω του κρύου μπορεί να μην νιώσετε την ανάγκη να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά από το σώμα σας, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την αφυδάτωση.

Πώς θα καταλάβετε στο κρύο αν έχετε αφυδατωθεί

Όπως γίνεται αντιληπτό, η αφυδάτωση είναι πιο ύπουλη τον χειμώνα. Ως εκ τούτου, μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό.

Φροντίστε παράλληλα να αναζητήσετε ενδείξεις αφυδάτωσης στο σώμα σας, όπως:

  • λιγότερο συχνή ούρηση,
  • σκουρόχρωμα ούρα,
  • κόπωση,
  • ζάλη,
  • σύγχυση.

Πώς μπορείτε να προλάβετε την αφυδάτωση το χειμώνα

Φροντίστε να διατηρείτε το σώμα σας ζεστό και να πίνετε νερό πιο συχνά μπορείτε, για να αποτρέψετε τη διούρηση που προκαλείται από το κρύο.

Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ουρολοίμωξης όπως κάψιμο κατά την ούρηση ή επίμονη επείγουσα ανάγκη για ούρηση, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό. Αν νιώθετε την ανάγκη να ουρήσετε, μην το αναβάλλετε, γιατί η καθυστέρηση της ούρησης μπορεί επίσης να προκαλέσει ουρολοίμωξη.

Και, παρόλο που ο κρύος καιρός δεν σας αφήνει να λαχανιάζετε και να ιδρώνετε, είναι καλή ιδέα να ψάξετε για λίγο περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.