Υψηλός θα είναι και σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μισά από αυτά καταγράφονται στην Αττική.

Πάνω από 130.000 τα κανονικά κρούσματα σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη

Μαύρες είναι οι εκτιμήσεις της Προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνας Παγώνη, η οποία όπως δήλωσε σήμερα μιλώντας στο OPEN, τα κρούσματα είναι τετραπλάσια από τα ρεκόρ που ανακοινώνονται καθημερινά.

Όπως επεσήμανε η κ. Παγώνη, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από το προηγούμενο κύμα, ενώ η περαιτέρω των κρουσμάτων είναι κάτι «αναμενόμενο, το ξέραμε, είναι πολύ μεταδοτική η Όμικρον». 

«Να είναι γεροί οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία, γιατί με τα τόσα πολλά κρούσματα, σε τόσο ψηλό ιικό φορτίο που είμαστε, φανταστείτε πόσο εύκολα μπορούμε να νοσήσουμε, μέσα σε ένα νοσοκομείο όπου πηγαινοέρχεται τόσο πολύς κόσμος».

«Αυτό που λέμε αυτές τις ημέρες είναι “να κρατήσουμε γερά” για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κρούσματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 100.000».

Όπως εξήγησε, «τα κανονικά κρούσματα δεν είναι 35.000, είναι πάνω από 100.000, να λέμε αλήθειες, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Το πιο σίγουρο είναι πάνω από 130.000. Είναι σίγουρο αυτό, τα κανονικά κρούσματα», όπως ξεκαθάρισε.

Γκάγκα: Τεράστια η πίεση για τα τεστ

Την ίδια ώρα διευκρινίσεις σχετικά με τα τεστ κοροναϊού, αλλά και τις νέες οδηγίες σχετικά με την καραντίνα έδωσε το πρωί της Παρασκευής η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει ότι με θετικό rapid τεστ μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία από την εργασία για εμβολιασμένους.

Όπως είχε αναφέρει και κατά τη χθεσινή ενημέρωση, δεν χρειάζεται η διενέργεια PCR μετά από θετικό rapid test εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος. Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που πρέπει να υποβληθούν σε PCR μετά από θετικό rapid test, αφού το χρειάζονται για το πιστοποιητικό νόσησης, πρόσθεσε. 

Καραντίνα και στενές επαφές

Ως προς τις νέες οδηγίες σχετικά με την καραντίνα για νοσήσαντες και άτομα που έρχονται σε επαφή με κρούσμα, επισήμανε πως οι ασυμπτωματικοί νοσήσαντες μετά από πέντε μέρες μπορούν να βγουν από το σπίτι και να κυκλοφορούν φορώντας πάντα τη μάσκα υψηλής προστασίας, επίσης για τις επόμενες πέντε ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση που έρχονται σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον δεν χρειάζεται να μείνουν καθόλου καραντίνα, ωστόσο για πέντε μέρες θα πρέπει να κυκλοφορούν έξω συνεχώς με μάσκα υψηλής προστασίας.

Αναφερόμενη γενικότερα στην εικόνα της πανδημίας, τόνισε πως οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν τη διάρκεια των μέτρων θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στα νοσοκομεία, ενώ εκτίμησε ότι τα σημερινά κρούσματα θα κινηθούν περίπου στα χθεσινά επίπεδα (δηλαδή πάνω από τις 30.000).