Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τον εορταστικό στολισμό στο σπίτι (και την πανδημία που συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας) μάς κάνουν να μη θέλουμε να βγούμε έξω. Άλλωστε, αυτές οι ημέρες είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί, διασκεδάζοντας και παίζοντας. Έτσι, συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε μερικά κλασικά παιχνίδια που θα ενθουσιάσουν τα μικρά σας και θα κάνουν εσάς τους μεγάλους να γελάσετε με την ψυχή σας. Σίγουρα, έχετε παίξει κάποιο από αυτά ή και όλα στο παρελθόν, είναι μια καλή ευκαιρία όμως να τα θυμηθείτε και να τα μάθετε στα παιδιά σας.

5 παιχνίδια για να διασκεδάσει όλη η οικογένεια στο σπίτι

#1 Παντομίμα

Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια μικρών αλλά και μεγάλων, αφού ο βαθμός δυσκολίας προσαρμόζεται στην ηλικία των συμμετεχόντων. Αν το παιδί είναι μικρό, μπορείτε να επιλέξετε για περιγραφή αντικείμενα του σπιτιού, ενώ αν είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να επιλέξετε κινούμενα σχέδια και παιδικές ταινίες. Ακόμη κι αν το παιδί σας είναι έφηβο, μπορείτε να παίξετε παντομίμα.

#2 Επιτραπέζια παιχνίδια

Τα επιτραπέζια παιχνίδια συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη μάθηση, τα οφέλη τους όμως δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης, διδάσκουν την αξία της ομαδικότητας, τονίζουν τη σημασία των κανόνων και οξύνουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Συχνά μάλιστα τα επιτραπέζια παιχνίδια δίνουν μαθήματα… ζωής. Για παράδειγμα, ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν μέσα σε λίγα λεπτά, είτε με την καλή είτε με την κακή έννοια. Πέρα όμως από το μάθημα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, τα επιτραπέζια παιχνίδια μαθαίνουν στο παιδί την αξία της ομαδικότητας. Το παιδί θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλους προκειμένου να καταφέρει να παίξει και να φέρεις εις πέρας τις δοκιμασίες του παιχνιδιού, κάτι το οποίο θα κληθεί να κάνει και στην πραγματική ζωή.

#3 Όνομα- Ζώο – Πράγμα – Φυτό – Χώρα

Ίσως το αγαπήμενο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι από μία κόλλα χαρτί και ένα στυλό. Ξεκινήστε να τα λέτε από μέσα σας το αλφάβητο και μόλις σας σταματήσουν σε ένα γράμμα, θα πρέπει να μαντέψετε όλοι από ένα όνομα, ένα ζώο, ένα πράγμα, ένα φυτό και μία χώρα ή πόλη. Μόλις ένας από τους συμμετέχοντες ολοκληρώσει τη λίστα του, οι υπόλοιποι πρέπει να σταματήσουν να γράφουν. Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, μπορείτε να παραλείψετε την κατηγορία χώρα/πόλη.

#4 Κρεμάλα

Ένα υπέροχο παιχνίδι για τα παιδιά δημοτικού που τώρα εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και μαθαίνουν ορθογραφία. Απλά βεβαιωθείτε ότι το παιδί γνωρίζει τις λέξεις που επιλέγετε.

#5 Κρυμμένος θησαυρός

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού απαιτεί εκ μέρους σας περισσότερη οργάνωση και προσπάθεια, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε γρίφους που σχετίζονται με αντικείμενα του σπιτιού και να κρύψετε τον κάθε γρίφο στο αντίστοιχο αντικείμενο. Ο κάθε γρίφος θα οδηγεί στον επόμενο και τελικά στο μεγάλο έπαθλο, που μπορεί να είναι ένα καινούργιο βιβλίο.