Οι άνθρωποι στην Ικαρία, τη Σαρδηνία, την Οκινάουα, την Κόστα Ρίκα και άλλες περιοχές που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, φαίνεται πως έχουν βρει το μυστικό για τη μακροζωία, αφού το προσδόκιμο ζωής τους κυμαίνεται πολύ πάνω από το μέσο όρο.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό τους;

Ο Dan Buettner, ο συγγραφέας και εξερευνητής που πρωτοστάτησε στην έρευνα για τα hotspots μακροζωίας, είχε ως αποστολή του να μοιραστεί τι ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι που κατοικούν στις επωνομαζόμενες Μπλε Ζώνες του πλανήτη, που τους κρατά τόσο υγιείς.

Δείτε τέσσερις συνήθειες εμπνευσμένες από τις Μπλε Ζώνες, που μπορούμε να τις ασκήσουμε το πρωί, αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας:

Tip #1 Βρείτε το «ikigai» σας

Όταν ξυπνάτε το πρωί, ποιο είναι το κίνητρό σας; Το να βρίσκετε οποιαδήποτε λόγο για να σηκωθείτε και να τον «αγκαλιάζετε» είναι μια από τις συνήθειες που ασπάζονται οι κάτοικοι τουλάχιστον μιας από τις Μπλε Ζώνες. Η ιδέα του να έχουμε έναν σκοπό για να έχουμε μακροζωία, στην Ιαπωνία λέγεται «ikigai». Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τον Ken Mogi, νευροεπιστήμονα και συγγραφέα του Awakening Your Ikigai, βασίζεται στους ακόλουθους κανόνες: ξεκινάς από τα μικρά πράγματα, αποδέχεσαι τον εαυτό σου, συνδέεσαι με τους άλλους και τον πλανήτη, βρίσκεις χαρά σε μικρά πράγματα και είσαι παρών.

Tip #2 Μην παραλείπετε ένα υγιεινό πρωινό

Ο Buettner λέει ότι η φυτική ή η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη μακροζωία. Το πρωινό έχει εξέχουσα θέση σε αυτό το διατροφικό πρόγραμμα. Μια γυναίκα 105 ετών που ζει στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια ορκίζεται στο αργά μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης, που τρώει κάθε πρωί. Εμπλουτισμένο με χουρμάδες γεμάτους καλές φυτικές ίνες, υγιεινά καρύδια και μία κούπα γάλακτος σόγιας γεμάτη πρωτεΐνες, είναι ένα εξαιρετικά εύκολο γεύμα για να το φτιάξετε το πρωί. Ο Buettner λέει ότι κάθε μπολ με πλιγούρι ακολουθεί ένα ποτήρι με χυμό δαμάσκηνου που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Tip #3 Απολαύστε ένα φλιτζάνι πρωινό καφέ

Οι άνθρωποι που ζουν σε καθεμία από τις πέντε Μπλε Ζώνες απολαμβάνουν κάθε πρωί ένα φλιτζάνι καφέ. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Buettner οι ίδιοι άνθρωποι καταναλώνουν συνολικά 2-3 φλιτζάνια μαύρο καφέ την ημέρα. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ – με καφεΐνη ή και χωρίς – συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας – δηλαδή με τη μακροζωία. Ένα άλλο βασικό προϊόν σε όλες τις Μπλε Ζώνες είναι το τσάι. Ένα φλυτζάνι απογευματινό τσάι παρέα με φίλους είναι μια καλή ιδέα για να συνομιλήσετε, να γελάσετε και να έχετε προσωπική επαφή με αγαπημένα πρόσωπα – κάτι που είναι τόσο σημαντικό για την υγεία και την ευτυχία.

Tip #4 Πείτε κάτι ωραίο στο πρώτο άτομο που θα δείτε

Ο ίδιος ο Buettner περιγράφοντας τη δική του πρωινή ρουτίνα, εκτός από την κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού (γεμάτο με φρούτα και δημητριακά) και μια 20λεπτη προπόνηση (συνήθως γιόγκα ή μια βόλτα με το ποδήλατο), ξεκινά τη μέρα του κυριολεκτικά κάνοντας κομπλιμέντα στους άλλους. Μια μελέτη του Χάρβαρντ εξηγεί το γιατί: οι συμπεριφορές είναι μεταδοτικές, οπότε αν κάνεις ένα κοπλιμέντο στον γείτονά σου, είναι πιθανό αυτό να επιστρέψει σε σένα. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντική είναι η σύνδεση με την κοινότητα και οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις στις Μπλε Ζώνες, είναι πιθανό ο Buettner να «δανείστηκε» αυτή την πρωινή συνήθεια από την έρευνά του. Βρείτε λοιπόν την κοινότητά σας και καλλιεργήστε μια υγιή κοινωνική ζωή. Είτε είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε το πρωί είτε κάτι που θα κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ανθρώπινη σύνδεση οδηγεί σε πιο ευτυχισμένη και μακρά ζωή.